onsdag den 3. december 2008

Farvel og tak til Michel Steen-Hansen

Bibliotekschef Michel Steen-Hansen sagde farvel til Slagelse Bibliotekerne ved en velbesøgt og festlig afskedsreception torsdag 27. november. Han skal nu være direktør for Danmarks Biblioteksforening.

Michel forlader sin stilling i Slagelse efter 4 år som leder af først Slagelse Central-bibliotek og senere de sammenlagte Slagelse Bibliotekerne, der kom til verden som en konsekvens af kommunalreformen. Pr. 1. december tiltrådte Michel som direktør i Danmarks Biblioteksforening. Et enigt ansættelsesudvalg besluttede at pege på Michel Steen-Hansen til stillingen, som 35 ansøgere havde lagt billet ind på.

Visionær leder med lyst til udvikling
Michel Steen-Hansen, 40 år, er uddannet som cand. scient. soc. fra Roskilde Universitetscenter i fagene historie og geografi. Han kom i 2004 til Slagelse fra en stilling som biblioteksleder i Ringsted. Her var han samtidig indvalgt som medlem af byrådet i 2 perioder.

Michel Steen-Hansen har i de seneste år markeret sig som en visionær leder med stor lyst til at udvikle bibliotekerne i et tæt samspil med brugere, kulturinstitutioner og kommunale servicetilbud. Kultur, viden, oplevelse, uddannelse, dialog, dynamik, brugerinddragelse og digital selvbetjening i en spændende fysisk og virtuel biblioteksverden har været nøgleord for hans virke. Det har været med til at gøre Michel Steen-Hansen til en kendt profil i danske bibliotekskredse.

Konstitueret bibliotekschef
Administrationschef Erna Reutzer konstitueres som bibliotekschef, indtil en ny leder af Slagelse Bibliotekerne kan ansættes. Dette forventes at kunne ske i løbet af foråret.

Velbesøgt afskedsreception
Omkring 100 venner, kolleger og forretningsforbindelser lagde vejen forbi den store mødesal på Slagelse Bibliotek for at tage afsked med Michel Steen-Hansen torsdag den 27. november.

Kulturudvalgsformand Ingrid Dyhr Toft (C) holdt den første tale. Hun fremhævede at Slagelse Bibliotekerne har været gennem sammenlægning og inde i en positiv udvikling, bl.a. gennem skabelse af nye og moderne bibliotekslokaler og netbaserede tjenester. Hun omtalte Michel som et meget nærværende og dannet menneske, og hans markedsføring af Slagelse Bibliotekerne har - desværre - været så god, at man ude i landet har fået øje på hans kvaliteter. Således også de nye arbejdsgivere i Danmarks Biblioteksforening. - Du er den rette mand i direktørstolen, sagde hun.

Servicedirektør Lars Hansen havde inden sin egen ansættelse i Slagelse spurgt, om der var noget han skulle holde øje med, når han kom til Vestsjælland. Jo, Michel, lød svaret! - og med god grund. Han fremhævede Michels indsats omkring kommunens værdiprojekt, som han har sat sit store præg på. Han beklagede Michels fratræden, men omvendt må 4 år i en stilling være en passende periode for en ambitiøs herre! - Han ønskede god vind fremover fra både direktionen, borgmesteren og sig selv og dirigerede et 3-foldigt Leve for Michel!

Administrationschef Erna Reutzer ønskede også Michel til lykke med det nye job inde i København. Hun anførte, at han har været en rigtig god chef for Slagelse Bibliotekerne. Hun havde gerne set - som i reklamen - at han blev lidt længere. - I din tid på Vestsjælland har du i høj grad været med til at få både bibliotekerne og Slagelse på landkortet, sagde hun. En vis Anja skal ikke have hele æren for at markedsføre Slagelse, og heldigvis er der også en forskel: - når du rejser fra os, Michel, så ta’r du ikke hele holdet med dig til København, så vi står helt tomhændede tilbage med 0 point.

Michel takkede for gaver og 4 gode år i Slagelse. I den tid er månen nået 49 gange omkring jorden, han har brugt 150 mio. budgetkroner og i øvrigt haft det som sit fremmeste mål at gøre sig selv overflødig! - Det er ikke altid nemt at være chef, men det er nu også fedt med de mange udfordringer, ny organisation, byggeri, sammenlægning, værdiarbejde osv. - det har været sjovt at slå melodien an. Og så lod han C.V. Jørgensen klinge på højttalerne med ”Alle mine bagmænd”! - Dagen efter tiltrådte Michel sin nye stilling.
Leif P. Jørgensen

To nye ansigter

Journalist ansat på bibliotekerne
Jeg er begyndt som kommunikationsmedarbejder på Slagelse Bibliotekerne pr. 1. november. Jeg er 25 år, er uddannet som journalist fra Journalisthøjskolen i Århus i 2008 og har bl.a. arbejdet på avisen Sjællandske.

I min nye stilling vil jeg kunne kombinere min journalistiske uddannelse med passionen for biblioteksverdenen. I vil blandt andet møde mig her i Feedback, men jeg vil også være en af dem, der skriver til bibliotekskalenderen og til hjemmesiden. Derudover vil I komme til at møde mig i biblioteket. Jeg glæder mig til at se jer!
Janni Nolting

- og ny udviklingschef ansat
Jeg har de seneste 4 år arbejdet som selvstændig konsulent og innovationspraktiker. Her har jeg faciliteret og ledt en lang række innovations- og udviklingsforløb for offentlige og private virksomheder. Det er også blevet til undervisning på Copenhagen Business School i innovation og projektledelse, undervisning på masteruddannelse for arkitekter, og kaospiloterne er også blevet plaget med gode råd om effektiv udvikling.

Det tog mig kun sølle 12 år at få læst færdig som filosof og kunsthistoriker, men så blev der også tid til organisering af mere end 50 kunstudstillinger i ind- og udland, en dokumentarfilm med en international filmpris på bagen og en masse andre kulturelle projekter. Jeg er 34 år gammel, og privat er jeg gift med Cathrine, som er socialrådgiver med speciale i konfliktløsning, og har datteren Vigga og en søn på vej i januar.
Jeppe Debois Baandrup

Få din egen novelle udgivet!

For de skriveglade 13- til 17-årige er der nu en enestående chance for at prøve talenterne af i novellekonkurrencen ”Skriv en historie”. De ti bedste noveller bliver udgivet.

Grib pennen og slip fantasien løs i fortiden.
Sådan lyder opskriften på en novelle-konkurrence for 13- til 17-årige, hvor der er mulighed for at prøve skrivetalenterne af. - Vi tror, at der er mange derude, som er rigtig gode til at skrive, og dem vil vi gerne have fat i med denne konkurrence, forklarer børnebibliotekar Lone Arevad på Slagelse Bibliotekerne.- Derudover vil vi gerne give et fritidstilbud til netop den målgruppe. For det handler ikke kun om at sende en novelle ind. Vi vil følge processen og holde et skrivekursus, samt vise rundt på museum og arkiv for at inspirere til et emne.

Slagelse Arkiverne, Slagelse Bibliotekerne og Slagelse Museum er gået sammen om projektet, og de ti bedste noveller vil blive trykt.

En forfærdelig tid på latinskolen
De unge skal skrive om en historisk begivenhed, en historisk lokalitet eller en lokal historisk personlighed. Novellen skal kort sagt handle om et eller andet historisk fra lokalområdet, som i dette tilfælde er Slagelse, Korsør, Skælskør eller i omegnen af disse byer. - Man kan for eksempel inddrage Antvorskov Slotsruin i en fortælling eller digte videre på H.C. Andersens forfærdelige tid på Slagelse Latinskole. Kun fantasien sætter grænser, lyder meldingen fra stadsarkivar Stella Borne Mikkelsen fra Slagelse Arkiverne.

Novellerne behøver ikke være historisk korrekte fortællinger, men de skal helst være fantasifulde. Formålet med konkurrencen er først og fremmest, at de unge får kendskab til et stykke lokalhistorie på en sjov måde.
- Det er lidt selvmodsigende, at vi beder om en historisk novelle, der ikke behøver at være historisk korrekt. Men vi vil vise de unge, at historie er interessant, og at det kan være med til at pirre fantasien. Og hvem ved – måske lokke dem til at ville vide endnu mere om forskellige historiske perioder, forklarer Stella Borne Mikkelsen.

Reception og udgivelse
Dommerkomitéen, der skal udvælge de ti bedste noveller, består af formand for Kulturudvalget i Slagelse, Ingrid Dyhr Toft, museumsinspektør Ea Stevns Matzon fra Sydvestsjællands Museum, konstitueret bibliotekschef for Slagelse Bibliotekerne, Erna Reutzer, samt stadsarkivar Stella Borne Mikkelsen og børnebibliotekar Lone Arevad.

De ti bedste bidrag vil blive udgivet i et særtryk udført af Det Gamle Trykkeri på Slagelse Museum, som benytter den håndsatte, gammeldags bogtrykkerkunst til formålet. Dette er en meget tidskrævende proces, og der vil derfor gå cirka tre måneder fra kåringen af de bedste manuskripter til den endelige udgivelse. I forbindelse med udgivelsen vil der blive holdt en reception på Slagelse Bibliotek, hvor vinderen af konkurrencen vil blive offentliggjort, samt modtage en præmie.

Tilmeldingsfrist for deltagelse i konkurrencen er onsdag 7. januar 2009 klokken 12.00. Du kan tilmelde dig via e-mail til
loare@slagelse.dk hvor du angiver dit fulde navn, adresse, tlf-nr. og e-mail. Vi håber, at rigtig mange unge vil sætte sig til tasterne og slippe fantasien løs. Nærmere oplysning om tid og sted for skrivekursus og rundvisning følger efter tilmeldingsfristen.
Janni Nolting

Romanklubben

Onsdag den 3. december lægger Romanklubben på Korsør og Slagelse Biblioteker ud med at diskutere Helle Helles roman ”Ned til hundene”. Romanklubben er blevet til på initiativ af DR, Styrelsen for Bibliotek og Medier og bibliotekernes netmagasin om skønlitteratur, www.litteratursiden.dk.

Der findes Romanklubber på biblioteker over hele landet og medlemmer skal læse 6 romaner på en sæson. Disse romaner er alle nomineret til DR’s litteraturpris. Vinderen findes i forbindelse med Københavns Litteratur Festival i maj måned og kåres af en jury bestående af udvalgte medlemmer af Romanklubberne.

Foruden Helle Helles ”Ned til hundene” skal følgende romaner også læses i de kommende måneder:
Sissel-Jo Gazan: Dinosaurens fjer
Jens Christian Grøndahl: Fire dage i marts
Janina Katz: Længsel på bestilling
Kirsten Hammann: En dråbe i havet
Kim Leine: Valdemarsdag

Birgitte Bokelund

Messe for helte og heltinder

BogForum 2008 havde det hele.
Bøger i stakkevis og næsten lige så mange forfattere. Alle genrer var repræsenteret, og de mange litteraturinteresserede gæster i Forum i dagene 14.-16. november kunne således få enhver lyst tilfredsstillet.

Mødet mellem forfattere og læsere i Forum i København havde i år 26.039 besøgende. Læserne stod bogstavelig talt i kø til de store navne på programmet, og der blev lagt hårdt ud allerede fredag, hvor den store messe blev åbnet af den svenske krimi-dronning Liza Marklund, der nylig har udsendt sin 8. roman med den journalistiske heltinde Annika Bengtson ”En plads i solen”.

Svenske helte og heltinder - i fiktionen
Netop de populære krimi- og spændingsromanforfattere satte deres præg på de tre dage i Forum. At svenskerne ligger lunt i svinget demonstreredes ikke kun af Marklund. Også Camilla Läckberg har en stor fan-skare, som ivrigt sluger beretningerne om Läckbergs heltinde, forfatteren Erica Falcks og hendes kæreste, politimanden Patrick Hedströms bedrifter. ”Mord og mandelduft” er nyeste udspil fra Läckberg. Jurist og forfatter Åsa Larsson fra Kiruna præsenterede 4. bind i serien om hendes advokat-heltinde Rebecka Martinsson. Den har titlen ”Indtil din vrede er ovre”.

Makkerparret Roslund og Hellström var også på messen med deres grumme historie om ”Pigen under gaden”. Og hvis ellers Stieg Larsson stadig havde levet, kunne han sikkert have samlet lige så mange tilhørere som journalisten og forfatteren Jan Guillou gjorde det søndag middag.

”Men ikke hvis det gælder din datter” er titlen på Guillous seneste udgivelse. Den er en slags ”sidste nat med kliken”, sagde forfatteren med et grin. Her samler han alle sine helte og heltinder fra de seneste 20 års historier om Hamilton, Ponti, Ewa og Pierre Tanguy (vi savner vel kun Arn). Guillou havde ellers forsværget, at han ville skrive endnu en roman, hvor hans berømte superagent Hamilton igen dukker op fra fortiden. Men han passede perfekt ind i bogens plot, hvor Ewa og Pierres lille datter bortføres. Den slags spændende dramaer skal der til, for at nogen gider læse mere om forholdet mellem USA og Saudi-Arabien, forklarede Guillou. Undervejs begås som sædvanlig - mere eller mindre i statens navn - en række ulovligheder, som dog kan gøres lovlige ved telefonopringninger til de rette kontakter på højeste plan i flere lande. Samtidig lover Guillou svensk litteraturs lykkeligste slutning nogensinde!

At Jan Guillou er en politisk forfatter kan ingen af hans trofaste læsere være i tvivl om. Han berettede om Bush-familiens relationer til Saudi-Arabien, og undrede sig over, hvor lidt der skrives om det stenrige arabiske kongedømme. Kun i romanform er det tilsyneladende muligt at få beskrevet, hvordan verden ser ud. Guillou mente dog, at han nu har skrevet sin sidste thriller. - Jeg har før taget fejl, sagde han med samtidig advarsel til alle om at tage til bogmesse i Frankfurt. Der udgives alt for mange bøger, og selv vil han kun skrive, hvis han har noget på hjerte. Erfaringen siger, at den velskrivende 64-årige svenske samfundsrevser som regel altid har grunde nok til at gribe pennen.

Lad os lige nævne, at også journalist og forfatter Mari Jungstedt gæstede BogForum med sine Gotlands-krimier i bagagen, og fra Norge kom store navne som jurist og forfatter Anne Holt (aktuel med Hanne Vilhelmsen-krimien ”1212”) og journalist, krigskorrespondent og forfatter Åsne Seierstad (aktuel med ”Englen i Groznyj”).

Den danske model
Også her til lands har vi forfattere, som magter kunsten at lade romanens hovedpersoner færdes i alle de riger og lande. Som nu journalist og forfatter Leif Davidsen, som måske kan betegnes som en pendant til Guillou, men på typisk dansk vis er Davidsens personer ofte en slags anti-helte. I ”På udkig efter Hemingway” kommer en gymnasielektor fra Ringkøbing en tur omkring Florida og Cuba på en mission, som ændrer karakter undervejs.

Mere på hjemmebane er femi-krimiens danske dronning Elsebeth Egholm, som Under Uret fortalte om hendes seneste roman om journalist-heltinden Dicte Svendsen. Handlingen i ”Liv og legeme” udspilles hovedsagelig i Århus og omegn, og her tages udover de sædvanlige mord fat på handel med menneskelige organer, donation, etiske dilemmaer osv. Ligesom Guillou blev spurgt om Hamilton blev Egholm udfrittet, om hendes efterhånden midaldrende heltinde Dicte snart kan klare mosten mere. Bog nr. 6 er dog allerede undervejs, men så kan det være, at Dicte Svendsen bliver lagt på hylden.

Journalist og forfatter Gretelise Holm formåede at trække fuldt hus til Scenen kort før lukketid på Bogmessen. Hun er mest kendt for sine krimier om journalisten Karin Sommer, og det var sikkert baggrunden for det store fremmøde. Hun skulle dog interviewes om debatbogen ”Hvorfor er feminister så snerpede?” - et spørgsmål, som nogen sikkert kunne have lyst til at stille til journalist og forfatter Hanne-Vibeke Holst (ikke fordi hun er snerpet, men dog feminist), aktuel storsælger med nummer 3 i rækken af femi-politiske spændingsromaner, ”Dronningeofret”. Her er vores heltinde fra ”Kronprinsessen”, Charlotte Damgaard på ny i vælten, og midt i en valgkamp til Folketinget dukker både nye muligheder og nye trusler op.

Er det kun journalister, der kan skrive krimier? - nej, en enkelt cand.scient. i biologi debuterede som krimi-forfatter. 34-årige Sissel-Jo Gazan har begået ”Dinosaurens fjer”, og - hvis sandheden skal frem, så er hun tillige freelance journalist for Femina!

Mange andre helte
Apropos dinosaurer - hvis man må være så fri - så optrådte flere kendte politikere på BogForum. Som Mogens Lykketoft og Marianne Jelved i samtale om bogen ”Tro på det bedste - om tilværelsens mening og den tid vi lever i”. De er stadig med i politik, men ikke just i frontlinien. Også fortidens sportshelte var på hylderne. Fodboldspiller Allan Simonsen har udgivet ”Verdens bedste - 30 år efter”, og Laudrup og Elkjær & co. er beskrevet i nye bøger. Frank Arnesen kan glæde sig over hele to biografier. - Skuespillere er også godt stof, ikke kun i sladderblade, men også i bogform. Susse Wold, netop fyldt 70 år, har udgivet ”Fremkaldt”, mens Morten Grunwald dyrker alders-fitness med bogen ”Spis bedre, lev bedre. Slank med Morten Grunwald”. Skidegodt, Benny!

Sidste programpunkt undertegnede overværede, var et par musikalske dinosaurer, hvis man stadig må være så fri. Det var digteren og den samtidig fremragende pianist Benny Andersen og den dybfølte sanger Povl Dissing, som indtog Scenen for i tonesprog med tilhørende anekdoter at gøre opmærksom på bogen ”Vi har sunget, vi har grædt, vi har grint”. Det gjorde de eftertrykkeligt ved at fremføre 5 viser, de fleste fra ”Svantes viser”, som de første gang optrådte med for 35 år siden på Tarm bibliotek. Højdepunktet var ”Rosalina”, og selvom publikum ihærdigt klappede for et ekstranummer, var der simpelthen ikke tid!

Litteraturpriser
Danske Bank uddelte sin store litteraturpris søndag kl. 11. 3 kandidater var nominerede, og mere end 25.000 mennesker havde stemt. Kirsten Hammann modtog prisen på 300.000 kr. for sin seneste roman, ”En dråbe i havet”, som gennem et ætsende og morsomt portræt af en forkælet dansk gennemsnitsfamilie stiller skarpt på verdens uligheder. Marina Cecilie Roné og Hanne Richardt Beck modtog hver 50.000 kr. Gæster på BogForum ku’ sikre sig en gratis MP3-lydbog med Hammans roman, læst af forfatteren herself. Fredag var Danske Banks debutantpris på 50.000 kr. blevet tildelt forfatteren Janni Olesen for romanen ”Noget du skal vide”.

Dybest set skulle også alle gæster ved BogForum have en pris for stor tålmodighed. Messen var igen i år en så stor sammenstimlen af forfattere, udstillere, mediefolk og andre mennesker, at arrangørerne måske skulle overveje dét, som en lokalavis på Sorø-kanten tog forskud på i 2008: at BogForum skulle finde sted i Bella-Centret!
Leif P. Jørgensen

Vipperød vandt Smart-Parat-Svar

Slagelse Bibliotekerne var værter for den nervepirrende regionsrunde i den landsdækkende Smart-Parat-Svar-quiz for 7. klasser, der fandt sted torsdag den 30. oktober på Skælskør Bibliotek. 1. runde stod mellem Slagelses hold, Der Untergang fra Dyhr's skole og Holbæks hold, 4390 V.I.P. fra Vipperød Skole. Her blev Slagelses hold slået ud af de 4 piger og 1 dreng fra Vipperød.

2. runde stod mellem Køges Team CSC fra Køge Private Realskole, Kalundborgs Die Neune fra Firhøjskolen og Sorøs Basserne fra Frederiksberg Skole. Denne runde blev vundet af drengeholdet Basserne, der ellers kom en smule skidt fra start.

Finalen stod mellem holdet fra 4390 V.I.P. og de fem drenge fra Basserne. Helt til sidste spørgsmål viste de to hold deres jævnbyrdighed. I alt blev der afholdt seks runder, og da de var færdige stod den 12-12. Den syvende runde gjorde udslaget. Her scorede 4390 V.I.P. tre rigtige svar, mens Basserne måtte nøjes med 2 rigtige besvarelser. Det var en meget nervepirrende runde, der gav sved på panden hos både hold, klassekammerater og lærere. For sejren fik 4390 V.I.P. en præmie på 1000 kroner, mens 2.-pladsen fik 500 kroner.

Vipperød skulle nu repræsentere denne del af regionen ved den landsdækkende finale på Bellevue Teater den 25. november. Og vindere af SMART PARAT SVAR 2008 og den dejlige præmie på et rejsegavekort på 10.000 kr. til hele klassen blev faktisk: 4390 V.I.P. De vandt med 13 point over De Små Einsteins (11 point), Brainless (11 point) og Team Th (10 point). Vi siger Til Lykke!

Se mere på www.smartparatsvar.dk
Gunver Lynge Olsson & Lone Arevad

slagelseleksikon.dk

På Arkivernes Dag den 8. november åbnede borgmester Lis Tribler den ny udgave af Slagelse Leksikon på Internettet. Dermed fandt endnu en ”kommunesammenlægning” sted, idet indholdet i leksikonet fremover dækker hele kommunen.

Arbejdet med leksikonet foregår i de 6 lokalarkiver i Slagelse kommune. Arkivernes medarbejdere, ansatte som frivillige, leverer artikler eller materiale til artikler. Andre interesserede er meget velkomne til at skrive, hvis de ligger inde med viden om et emne, fx en virksomhed, en forening eller en person, som har haft tilknytning til kommunen. Vi forsøger at skrive nyt til leksikonet efterhånden som emnerne dukker op, enten som led i forespørgsler fra brugere eller i det daglige arbejde med historiens kilder. Derfor vil sådan et leksikon aldrig blive færdigt. Idéen i at lave en Internetløsning er netop, at den er let at holde ajour. Et trykt leksikon vil meget hurtigt blive forældet.

Leksikonet kan bruges på flere forskellige måder: man kan anvende den alfabetiske opdeling, som vi kender fra trykte leksika. Der er også mulighed for at vælge en periode i historien og se, hvilke artikler der er skrevet om lige netop den tid. En tredje mulighed er at bruge søgefeltet. På den måde kan man søge et enkelt navn, begreb eller sted og finde frem til alle de artikler, hvor det er omtalt.

Billeder er altid godt stof, og vi anstrenger os for at finde gode illustrationer til artiklerne. Det er ikke altid muligt. Derfor håber vi på at få lokket læserne til at låne os billeder eller at sørge for, at de gode billeder ender i arkiverne til gavn for eftertiden.

Vi er også glade for henvendelser fra vores læsere med forslag, ris og ros på mailadressen
lok@scb.dk. Det er der allerede flere læsere, der har gjort, og det er vi glade for. Det er et tegn på, at man allerede har taget leksikonet til sig.
Gitte Strange-Hansen

Lyst til at læse noget nyt?

Stella Borne Mikkelsen,
Stadsarkivar for
Slagelse Arkiverne

Jeg har altid læst meget, og selv om det i de senere år hovedsageligt har været faglitteratur, kan det være lidt svært at udpege bøger, der har haft en særlig betydning. Barndommens ferier hos min farmor blev tilbragt med næsen i min fasters 'opbyggelige pigebøger', men der var én, jeg altid vendte tilbage til, nemlig:

Willi Fährmann: Glem ikke, Kristina (2. oplag 1980)
Den handler om en familie i Polen, som søger tilbage til Vesttyskland - noget de har forsøgt flere gange. Ansøgningerne udfyldes nøje og grundigt, ja selv frimærket skal sidde præcist. Da de endelig får den ønskede tilladelse, er der ingen ende på glæden i den lille familie, men det varer ikke længe, før skuffelsen indfinder sig. Tyskland er ikke længere, som det var. Den unge datter, Kristina, er meget musikalsk og skal finde sig til rette i en ny verden, hvor hun er meget anderledes og må kæmpe for omgivelsernes accept.

Fra den danske forfatterverden er det J. Bech Nygaard, der påvirkede mig dybt. Guds blinde øje (1941) og fortsættelsen Du blev træl (1941) læste jeg første gang, da jeg var ca. 10-11 år gammel og jeg græd nærmest som pisket! I første bind møder læseren Anne, der som nyfødt og forældreløs bliver anbragt på børnehjemmet Ravnsborg, hvor der opereres med et strengt afstraffelsessystem. I perioder knytter hun sig til gode plejere, men der er også dystre tider. Da Anne endelig kan forlade børnehjemmet, bliver tilværelsen ikke meget bedre. Hun bliver gravid og gift med en rigtig sjuft og hus-tyran, og i alt for mange år finder hun sig i alt for meget, og jeg var ret optaget af hvorfor hun fandt sig i det!

Jakob Ejersbo: Nordkraft (2002) lægger sig fint i slipstrømmen af de nævnte. Selv om vi lever i et velfærdssamfund, hvor der er gode muligheder for uddannelse, kan det være svært at bevæge sig op i samfundet, hvis man er kommet uheldigt fra start i en skrøbelig familie, eller hvis man i barn- og ungdommen lander i det forkerte selskab. Bogen er på mange måder hudløs og sårbar og derfor svær at lægge fra sig. Det er ikke en bog, man bare læser - den sidder længe efter.

Efter at have været på min første vandreferie i bjergene faldt jeg over bogen Touching the void (1997) (på dansk: Mellem is og intet) af Joe Simpson, og sjældent er en bog gået så meget ind under huden på mig. I en stor del af bogen fortæller Joe om den bjergbestigning i Andesbjergene, hvor han brækkede det ene ben (hvilket normalt betyder døden, fordi gruppen er nødt til at efterlade én for selv at overleve). Hans makker tog kampen op for at få Joe med ned igen, og det var krævende. Dét der gør bogen så speciel er, at denne makker kommer til orde; får lov til at fortælle om de (skyld)følelser, tanker og overvejelser, han kæmpede med - og tilsammen giver det et næsten ubærligt indtryk af den personlige styrke, der kræves, når man kæmper mod naturens kræfter - særligt når det går galt.

I den humoristiske genre er der en engelsk forfatter som Sue Townsend, der er kendt for Adrian Mole-bøgerne. Hun har dog også et par humoristiske bøger om det engelske kongehus’ fald. I The Queen & I (1992) er det engelske kongehus blevet afviklet og er blevet ekspederet til et socialt område, hvor de skal leve som almindelige mennesker. Efterfølgeren Queen Camilla (2006) er klart den bedste, selv om den både er sjov og skræmmende. Her beskrives overvågningssamfundet i sin absolut yderste konsekvens – en tendens vi har set tydeligere herhjemme de senere år. Nu er det ikke længere bare bankudskrifter, der viser, hvor man har handlet, men samtlige varer, der er indkøbt i et supermarked. Der er også visitation og kontrol ved alle tænkelige mistænkelige handlinger - og ingen kan vide sig sikker.

Endelig vil jeg gerne anbefale lydbøger. Personligt foretrækker jeg engelske lydbøger, og jeg vil gerne slå et slag for Harry Potter-bøgerne indlæst af Stephen Fry. Han er en gudbenådet oplæser, der i høj grad trækker lytteren ind i eventyrets verden og endvidere har det smukkeste engelsk. Jeg lytter gerne til lydbøger, når jeg bruger en hel dag i køkkenet på at forberede gæstemad, men lige præcis her kan Stephen Fry være farlig.

I hvert fald endte jeg en lørdag med at måtte smide en større mængde forret ud, fordi jeg var blevet så grebet af at lytte til Fry’s fascinerende oplæsning, at alt andet forsvandt for mig og altså også koncentration og opmærksomhed!

tirsdag den 7. oktober 2008

Carina Christensen ny kulturminister

Den konservative Carina Christensen blev den 10. september udnævnt til ny kulturminister. Hun efterfulgte Brian Mikkelsen, som havde forvaltet kulturen siden november 2001. Folkebibliotekerne hører under kulturministerens ansvarsområde, og derfor er bib-lioteksverdenen altid interesseret i, hvem der sidder i ministerstolen i Nybrogade, hvor Kulturministeriet har til huse. Med særlig opmærksomhed følges ministerens dispositioner i forhold til bibliotekerne!

Carina Christensen er 35 år gammel. Hun er uddannet som cand.negot. i 1998, har været medlem af Folketinget siden november 2001, og i december 2006 blev hun udnævnt til minister for familie- og forbrugeranliggender. I november 2007 blev hun transportminister, og hun nåede lige at indskrive sig i historien som brobygger til Fehmarn, inden hun den 10. september 2008 blev udnævnt til kulturminister.


Medierne havde ellers udpeget Carinas konservative kollega Lars Barfoed til ny kulturminister. Dét havde næppe vakt jubel på bibliotekerne. Barfoed var i foråret fremme med forslag om brugerbetaling på såvel lægebesøg som lån på bibliotekerne. Den slags ytringer har man ikke hørt fra den tidligere familie- og forbrugerminister, som nu skal have tid og lejlighed til at markere sig på kulturområdet. Det må gerne ske med nye og positive tiltag og udfordringer i forhold til bibliotekerne!

Ministeren vil søge dialog
Ved udnævnelsen sagde Carina: - Jeg vil sætte mig ind i alt og gå grundigt ind på alle fagområder. Jeg kan godt forstå, at der er rigtig mange kulturfagfolk derude, som ønsker at netop deres fagområde bliver løftet mest. Men jeg er en meget dialogsøgende minister og er god til at lytte. Jeg har tænkt mig at gå i dialog med alle, lovede hun. Dog uden at løfte sløret for, hvor hendes fokus vil være som minister. - Jeg har lige fået ministeriet overdraget, så jeg skal lige have sat mig ned og tænkt mig om. Så jeg vil endnu ikke svare på, hvad jeg har tænkt mig at fokusere på, sagde hun.

Jyllands-Posten kunne berette, at Carina langtfra har fået et ønskejob. Hun var glad for Transportministeriet, og hun citeres for at det er ”rigtig, rigtig svært at skifte fra et job til et andet”. Samtidig afslørede den nye minister, at hun personligt har mere hjerte for kultur end sport, men dét får hun næppe at høre for fra biblioteksverdenen …

Leif P. Jørgensen

Kurser i lange baner

Kurser og undervisning af brugerne var et af de første indsatsområder, de ny-sammenlagte biblioteker tog fat på, da Slagelse Bibliotekerne var en realitet i januar 2007. - I løbet af året blev der indrettet undervisningslokaler til IT-kurser på alle tre biblioteker, så små hold af kursister kan få fingrene helt ned i informations-teknologien - eller, som det hedder i dét sprog: hands on.

Vi udviklede en række kurser om informationssøgning, både i bibliotekernes egen base samt i folkebibliotekernes fælles søgebase bibliotek.dk, begynderkurser om Internettet, e-mail og messenger - og mere specialiserede kurser som "Køb & Salg på nettet", "Pas og blåt sygesikringskort" og "Kend din teenagers hemmelige liv".

Og især blev der akut behov for kurser, da alle borgere i foråret 2007 fik tilsendt en digital signatur på cd-kort, og ikke mindst da Slagelse kommune senere på året ophørte med at sende lønsedler på papir til de ansatte. - Ud over kursusvirksomheden er det desuden Slagelse Bibliotekerne der står for kommunens telefoniske hotline om den digitale signatur (ring på tlf.: 58 57 34 44).

I alt blev der i 2007 afholdt 19 kurser med tilsammen 156 meget tilfredse deltagere. Det sidste ved vi, fordi vi altid spørger kursisterne hvad de fik ud af kurset, og vi er rigtigt glade for at gennemsnittet på en skala fra 1 til 5 lå på 4,2.

ENDNU FLERE KURSER I EFTERÅRET 2008
I år fortsætter - og udbygger - vi så succes'en. Grundlæggende kurser i Internet og e-mail er stadig et tilløbsstykke, ligesom e-boks og hvad man ellers kan bruge den digitale signatur til. - Til de mere specialiserede kurser er kommet Slægtsforskning på nettet og - et stort hit: "Digitalt kamera for begyndere". Vi tilbyder også kurser for "let øvede", f.eks. "Bliv bedre til e-mail", "Internet 2" og "Digital signatur 2".

Fra oktober til december 2008 afholder vi 34 kurser med over 330 pladser. Tilmelding sker efter først-til-mølle-princippet, enten ved personlig henvendelse eller pr. telefon. Er der overtegnet, er vi ikke bange for at dublere kurserne. - Hele kursusoversigten kan ses i Bibliotekskalenderen efterår 2008 (hent den på ét af bibliotekerne eller på vores hjemmeside).


Mai-Britt Kelstrup

Der Untergang vandt Smart-Parat-Svar

Salen på Skælskør Bibliotek var fyldt med glade elever. Forrest holdet fra Eggeslevmagle

Den store sal var tæt pakket med forventningsfulde unge, da den lokale finale i den landsdækkende quiz Smart-Parat-Svar løb af stabelen på Skælskør Bibliotek. 7.c fra Dyhrs Skole i Slagelse vandt over parallelklassen i en spændende finale.

Syv 7. klasser fra hele Slagelse kommune dystede torsdag den 25. september mod hinanden i kampen om at vinde den lokale runde af Smart-Parat-Svar. Senere følger den regionale runde, som Slagelse Bibliotekerne også er vært ved. Her møder holdet fra Slagelse de andre lokale vindere fra Holbæk, Kalundborg og Køge. Vinderen af denne runde vil gå videre til kvartfinalen og finalen, som finder sted på Bellevue Teatret den 25. november 2008.

Dyhrs Skole i finale
Begge hold i finalen kom fra Dyhrs Skole, og der var et tæt og spændende løb mellem 7.b og 7.c. Vinderholdet havde valgt navnet Der Untergang, og de sikrede sig 1. præmien, som var en check på 500 kroner samt bogen ”Spørg Olivia”. På forhånd havde klasserne udvalgt fem elever, der skulle repræsentere hele klassen ved den lokale runde, og det er også disse elever, der fortsætter i kampen om de store præmier til november. - Den lokale runde havde desuden deltagende hold fra Helms Skole i Korsør, Eggeslevmagle Skole i Skælskør samt Dalmose Centralskole, Antvorskov Skole og Marievangsskolen.

Det var en utrolig hyggelig dag med en fin stemning, der ikke blev ringere af, at Solskinsbyen i allerhøjeste grad levede op til sit navn.

Lone Arevad

Idéen med Smart-Parat-Svar er, at Den Gode Læser sættes i spil som en rollemodel, der allerede har slået ørerne ud for den videns- og oplevelsesrigdom, der er i bøgernes verden. Det overordnede mål med projektet er at fremme og fastholde større børns læselyst i et bredt perspektiv. Og så skal det være sjovt. Den landsdækkende quiz er støttet af Læselystprogrammet, som Kultur-, Undervisnings- og Velfærdsministeriet står bag.

Populær arbejdsplads

Slagelse Bibliotekerne må være én af landets mest populære arbejdspladser. To ledige stillinger har været opslået, og vi er nærmest druknet i ansøgninger. - Den elektroniske postkasse har sagt pling gang på gang, postvæsenet har haft breve med i sækken, ja, en enkelt ansøger tog selv fra København til Slagelse for personligt at aflevere sin kuvert! - Ikke færre end 186 ansøgninger var indkommet, da fristen udløb den 18. september kl. 12.00. Et flot tal og kun få var sendt, fordi ledige p.t. skal søge 4 stillinger om ugen. Der var derfor omkring 180 fuldt seriøse ansøgere. Stadig et højt tal.

KOMMUNIKATIONSSTILLINGEN I FOKUS
De fleste lægger billet ind på en stilling som kommunikations-medarbejder. Det gav sig udslag i mange kreative og opfindsomme ansøgninger, som den lille ansættelsesgruppe møjsommeligt har gennemlæst. Andre ansøgere vil gerne være Slagelse Bibliotekernes nye udviklingschef, og også her begyndte nogle ansøgere at udfolde visioner for fremtiden allerede i deres ansøgning.

Der er nu afholdt ansættelsessamtaler, og forhåbentlig bliver de 2 populære stillinger besat så hurtigt, at vi allerede i næste nummer af Feedback kan præsentere de 2 nye medarbejdere, som skal være med til at tegne Slagelse Bibliotekernes profil i de kommende år! - Ærgerligt er det til gengæld, at vi må skuffe så mange udmærkede mennesker, som gerne ville have et job på vores populære arbejdsplads!


Leif P. Jørgensen

Privat bibliotek i Ringsted?

I sidste nummer af Feedback skrev vi om planerne om et privat bibliotek i et nyt oplevelsescenter på Nørretorv i Ringsted. Men hvor langt er sagen nået?

Det er umiddelbart lidt komplekst at svare på. Politikerne i Kultur- & Fritidsudvalget og Økonomiudvalget drøfter løbende sagen, og udover disse politiske behandlinger er konsulentfirmaet Cowi blevet bedt om yderligere verifikation af projektet. Rapporten skal afleveres til Ringsted Kommune og den kommende investor.

Der er tilsyneladende intet i den eksisterende lovgivning, der forhindrer, at Ringsted kommune lader sit bibliotek overgå fra at være kommunalt ejet til at blive privat. Det konkluderer en rapport, som er udarbejdet af kommunens egne embedsmænd, iflg. Dagbladet den 1. september. Dog er Biblioteksstyrelsen blevet bedt om at udarbejde et notat om evt. privatisering af biblioteket.

Når det gælder holdningen til et privat bibliotek, så har Socialdemokraterne i Kultur- og Fritidsudvalgets møde af 18. september fået ført til referat: "Socialdemokratiet ønsker ikke at driften af bibliotekets kerneopgaver privatiseres". Partiet har 7 medlemmer i det 21 mand store byråd.

Den interesserede læser kan finde mere om den politiske behandling af sagen i div. referater på Ringsted Kommunes hjemmeside under:
Om Kommunen / Lokalpolitik.

Leif P. Jørgensen

Bogæderne starter igen

Så er det blevet tid til endnu en omgang Byens Bedste Bogæder, anmelderklubben for alle børn i 4.-6. klasse.

Har du mod på at læse en masse spændende bøger inden for forskellige temaer, så meld dig som Bogæder på dit lokale bibliotek.

Byens Bedste Bogæder slutter sæsonen af i marts måned næste år, hvor vi vil gentage succesen med en storstilet quiz med flotte præmier. Så mød op på dit lokale bibliotek og hør nærmere.

Sidste års Bogæder-klub var en stor succes med godt 60 tilmeldte børn fordelt på bibliotekerne i Slagelse, Korsør og Skælskør. Vi håber, at tilslutningen i år vil være lige så stor.

Vi starter sæsonen på følgende datoer:

Slagelse: Tirsdag 7. oktober kl. 15-16
Korsør: Onsdag 8. oktober kl. 15-16
Skælskør: Torsdag 9. oktober kl. 14.30-15.30

Lone Arevad

Bedre end Google?

Hvorfor bruge krudtet på at google sig frem til brugbare resultater, når det kan gøres både hurtigere og nemmere via bibliotekernes søgebase: bibliotek.dk?

Spurgte Styrelsen for Bibliotek & Medier i en pressemeddelelse 8. september. På bibliotek.dk finder du ikke blot bogen, filmen eller musikken. Som noget nyt linker søgeresultatet videre til relevante steder på Internettet, hvor du kan finde ud af mere, se billeder eller høre musik. Sågar en liste over steder, hvor du kan købe materialet, finder du under de poster du søger frem på bibliotek.dk.

Eksempel: når du har fundet Justin Timberlake eller en anden favorit på bibliotek.dk, klikker du Se mere og kan nu vælge imellem wikipedias, gaffapedia, finde Timberlake på Soundvenue, All Music Guide, Google Music Search eller gå til My-Space og høre udpluk af Timberlake-musikken.

Det samme gælder for litteratursøgninger, hvor du nu ved få klik kan føje Morten Ramslands Hundehoved eller Naja Marie Aidts Bavian til dit eget bibliotek på LibraryThing og dele dine anbefalinger med andre læsere. Eller du kan tage wikipedia-vejen eller google-ruten videre ud på de relevante steder på nettet. Bibliotek.dk har indkredset din søgen, så resultatet bliver præcist.

Kan dét nu også passe?
Det glade budskab fra Styrelsen blev straks mødt med skepsis på hjemmesiden comon.dk - Her skrev Kasper Villum Jensen: Fra tid til anden dukker der firmaer op, som mener, at de kan sætte Google til vægs. I denne omgang kommer den hovne påstand fra en uventet kant: bibliotekerne. En ny funktionalitet på søgesiden Bibliotek.dk får bibliotekarerne til at påstå, at søgeoplevelsen nu er hurtigere og lettere end Googles. Den påstand skal tages med et gran salt, for Googles søgetjeneste indgår faktisk i bibliotekernes ny tilbud.

Den ny funktion betyder, at når man leder efter titler, tilbyder Bibliotek.dk en stribe muligheder for at søge videre med links til relevante steder på nettet. Det er i bibliotekarernes optik webbutikker, Wikipedia, Librarything.com og ikke mindst Google og Google Books. Søgning på lydmateriale fra biblioteket giver links til Google Music Search, MySpace osv. Leder du efter film, er der links til Internet Movie Data Base, Scope og Cinemazone.

De steder har Google naturligvis også kig på, så det nye tilbud fra Bibliotek.dk får næppe en stor flok danskere til at vende Google ryggen.

Vi anbefaler: prøv det selv!
En søgning på Google efter ”bedre end Google” giver i sandhed mange bud på, hvem der er bedre end Google - og bibliotek.dk? Prøv selv hvad der fungerer for dig! Vi garanterer for, at Bibliotek.dk er rigtig smart, når du vil bestille et materiale til hjemlån fra ét af Slagelse Bibliotekerne!


Leif P. Jørgensen

Lyst til at læse noget nyt?

Christoffer Kiilerich, Korsør Bibliotek anbefaler:

Jeg har valgt at skrive en anmeldelse af den unge forfatter (f. 1976) Jonas T. Bengtssons 2 første og indtil videre eneste romaner:
Jonas T. Bengtsson:
Aminas breve (2005)
Janus bliver udskrevet fra psykiatrisk afdeling efter nogle år pga. diagnosen ”skizofren paranoid” og begynder sin jagt på en gammel flamme, Amina. Hende har han holdt kontakten med under sin indlæggelse via brevveksling. Denne jagt fører læseren igennem en række forskelligartede miljøer på Nørrebro. Det er en barsk og rå fortælling, som er meget medrivende. Sætningen ”Jeg er ham for enden af cigaretten” fortæller kort og godt om, hvordan Janus har det … Om det lykkes for Janus at opspore Amina, vil jeg ikke afsløre her.

Jonas T. Bengtsson: Submarino (2007)
Denne roman er delt i 2 dele. Den ene halvdel handler om Nick, som ikke har et arbejde og bruger det meste af sin tid på at træne i et fitnesscenter og drikke guldøl. Han lever på et pensionat efter en voldsdom. - I romanens anden halvdel følger vi Martin, som er stiknarkoman og alenefar til sin søn på 6 år. Martin forsøger at opretholde facaden udadtil, specielt overfor børnehaven, hvor han henter og bringer sin søn. Martin fungerer som dealer om dagen, mens sønnen er parkeret i børnehaven. Det er den evige kamp for Martin om at holde sig oven vande. - Hele romanen rummer en kynisk fortælling fra Københavns nordvestkvarter, hvor vi på tætteste hold følger livet, som det bliver levet på Københavns triste bagside.

Submarino er, som Aminas breve, ubehagelig læsning, men hvor er de begge medrivende og velskrevet. Absolut anbefalelsesværdige, hvis man altså ikke er sart!

Christoffer Kiilerich

Find yndlingsfilmen på bibliotek.dk

Bibliotekernes store fælles søgebase hedder bibliotek.dk - her finder man alt, hvad der er til rådighed for lånerne på samtlige danske biblioteker. Revl & krat. Findes det, så findes det her!

Der ligger også mere end 50.000 film i basen for bibliotek.dk, men ved en almindelig søgning kan der også komme bøger med i søgeresultatet. Ved at benytte en helt ny søgeside specielt beregnet til at finde film slipper man for at få ”støj” i søgeresultatet.

Det er muligt at søge på en bestemt film, når man kender den korrekte titel. Man kan vælge, om man ønsker filmen i dvd- eller VHS-udgave. Der er også nået at komme 84 titler i blu-ray format med i basen på nuværende tidspunkt. Så er der mulighed for at søge på filmgenrer, på film fra bestemte lande eller - man kan lede efter film med sin yndlingsskuespillerinde.

Der kan være begrænsninger i, hvor mange oplysninger der står om den enkelte film, og der er desuden den detalje, at bibliotekerne ikke har lov til at låne alle film ud til hele landet. Så får man en ”advarsel" med rød skrift på skærmen. Det skyldes forskellige aftaler om brugsrettigheder med ophavsmænd og rettighedshavere.

Gælder det film til børn, er der yderligere et par muligheder. Det gælder aldersanbefalinger, dvs. film der egner sig for en bestemt aldersgruppe - og omvendt: man kan søge på film, der er tilladt for børn over en bestemt alder. Disse angivelser er lavet af Medierådet for Børn og Unge. Og så kan man naturligvis kombinere flere muligheder.

Har man lyst til at købe filmen i stedet for at låne den, så kan der søges videre via funktionen ”Søg videre på nettet” - så får man en hurtig oversigt over, hvor filmen kan købes eller hvor man kan få mere at vide om den.

FRISTELSER
Bibliotekerne kan f.eks. friste med den spændende spanske spillefilm ”Sex & Lucía” (titlen er nærmest en varedeklaration!), som vi blot omtaler for at få lejlighed til at bringe et billede af filmens heltinde, der spilles af den smukke Paz Vega.

Er man mere til gammel dansk, kan man finde en hel stribe titler med f.eks. Poul Reichhardt som helt i de gode gamle Morten Korch-film - og han så da også godt ud, gjorde han!
Leif P. Jørgensen

Lyst til at læse noget nyt?

Anmelderen (t.h.) i Amritsar, Indien i sommeren 2008

Mai-Britt Kelstrup, Slagelse Bibliotek anbefaler:
Indiske romaner er fantastiske

Nogle af verdenslitteraturens allerbedste bøger i disse år kommer fra Indien - eller rettere: de er skrevet af forfattere med indisk baggrund, hvor i verden de så lever. Siden Salman Rushdie’s Midnatsbørn landede på de internationale hylder i 1982, er vi blevet begavet med en strøm af danske oversættelser af fantastiske romaner som enten foregår i Indien, eller handler om indiske immigranter verden over. Dén måde at skrive fabulerende romaner på, som blev kaldt ”magisk realisme” (og som litteraturkritikerne troede, kun fandtes i Sydamerika - og mere eller mindre var opfundet af Isabel Allende (Åndernes hus, 1982)) viste sig at være helt almindelig i Indien også:

Når nu det ER sådan, at aben, der bor på éns tagterrasse, er en gud og desuden éns oldefar - eller: når du det ER sådan, at alle de børn, der blev født i Indien ved midnat den 15. august 1947, står i en hemmelig forbindelse med hinanden … jah, så kan vi jo tro det eller lade være; men NÅR vi tror det, så er resten af historierne ganske logiske.

Mine yndlings indiske forfattere er:
Arundhati Roy:
De små tings gud (1998) - en syrisk-kristen familie i Kerela, Sydindien, gennemgår de frygteligste hændelser i 1960’erne - og ondskaben og kærlighedens umulighed bliver bare endnu værre, da emigranten Rahel vender tilbage. Mærkeligt nok er det en bog fuld af humor - og først og fremmest: et sprog der er SÅ fantastisk!

Jumpa Lahiri: Tolken (1999) - Noveller, der foregår både i USA og Indien og fortæller om kærlighed og gæstfrihed og om ensomhed og omsorg. Og især om den indiske sjæl i det fremmedgjorte USA, og hvordan man alligevel kan overleve. - Også: Navnefællen (2003) - som nu er filmatiseret - om drengen Gogol der er indisk født, men med forældrene udvandret til Canada. Han er splittet mellem de to kulturer, men må alligevel prøve at finde et ståsted og identitet i det canadisk/amerikanske samfund. I kan godt begynde at glæde jer til hendes nyeste novellesamling: Unaccustomed Earth (2008) bliver oversat!

Anita Nair: Damekupéen (2001) Den 45-årige ugifte Akhila har omsider trodset sin families omklamrende omsorg og krav og begivet sig ud på en togrejse. I kupeen undervejs fortæller de andre kvinder om deres liv, og styrker derved hendes vilje til selvstændighed. Anita Nairs roman, Mistress (2005), som handler om … ja: kærligheden, livet, døden og kunsten (det er faktisk Kunsten, her i form af katakhali-dans, der er den "krævende elskerinde") … udkommer om et par uger på dansk med titlen Hjertets ni længsler.

Rohinton Mistry: En hårfin balance (1997) er en gigantisk roman om to forarmede skræddere (nå ja, de er egentlig ikke skræddere … men man skal jo leve) som af tidernes ugunst - under Indira Gandhis undtagelsestilstand i 1975 bliver hvirvlet rundt i de absolut laveste dele af samfundet. Man tænker hele tiden, at nu kan det da ikke blive værre … men: ork jo. Det mærkelige er, at det er så sjov en bog … man sidder hele tiden og tænker at NEJ - dét kan jeg ikke være bekendt at grine ad …

Vikas Swarup: Q&A - Drengen der havde svar på alt (2004). ”Q&A” er det engelske navn for ”Hvem vil være millionær?”. Og nu har de i Indien lanceret et nyt koncept, hvor man kan vinde 1 mia. rupees. Til arrangørernes store forbavselse er den allerførste deltager, en analfabetisk vaske-mand, i første hug i stand til at svare rigtigt på alle 12 spørgsmål. Det er - kan jeg betro jer - fordi han, helt tilfældigvis, har oplevet alle de ting, spørgsmålene gik på. Og derved får vi historien om Ram Mohammed Thomas (så er man på den sikre side, hvad religioner angår) og hans forunderlige liv.

Vikram Seth: En passende ung mand (1993). Da denne bog udkom, blev den lanceret som ”tykkere end Krig & Fred” - men man skal nu læse den alligevel: en pragtfuld familiehistorie fra Vestbengalen (Calcutta og dér-omkring) i de omskiftelige år efter uafhængigheden, om tre hindu-familier, med den unge Lata, der helt upassende forelsker sig i en muslimsk mand, som den centrale person.

Kiran Desai: Det tabte land (2007). Indien er kæmpestort - jeg siger tit: Indien er ikke noget land, det er et kontinent. Og nu er vi så langt oppe i Himalayas Foothills - på grænsen til Nepal Her bor en menneskefjendsk dommer sammen med sin datterdatter og deres kok. Deres stille hverdag består af minder, datterdatterens forelskelse og kokkens tanker om sin søn, der lever i Amerika som illegal immigrant. Der politiske uroligheder i området, som vi nu ved førte til at Nepal har fået en maoistisk regering og afskaffet kongehuset, betyder drastiske omvæltninger i den lille landsby.

… og sådan kunne jeg jo blive ved
Jeg har slet ikke fået nævnt Amitav Ghosh (Calcutta Kromosomet (1996) - en formidabel krimi / spændingsroman - Glaspaladset (2001), og den seneste : Sea of Poppies (2008), som meget vel kunne komme til at hedde ”Opiumshavet” på dansk. Dén bog er næsten født til at vinde Booker-prisen - themanbookerprize.com i år!

Bookerprisen er i det hele taget et godt sted at kigge efter gode, engelsksprogede romaner.

Og dét bringer mig tilbage til Salman Rushdie og Midnatsbørn: Da Booker-prisen i år fejrede 40 års jubilæum, var det dén bog der, helt suverænt, vandt ”alle 40 års bedste bog”-prisen. Jeg har lige genlæst den og blev (igen) overrasket over det sprudlende sprog, magien og hvor fantastisk, store forfattere dog kan skrive!

Hvis I vil se hvad jeg ellers læser, står de bøger, jeg har læst siden sommeren 2007, på
LibraryThing. Dér kan I kommentere bøgerne, eller I kan bare maile til mig.

Mai-Britt Kelstrup

En idé for Slagelse Bibliotekerne?

På ferieture i udlandet støder man til tider på spændende tiltag, som måske er en god idé under hjemlige himmelstrøg. Således på den hellige græske ø Patmos.

Ihukommende hvordan vi i sidste nummer skrev om, at Internettet på Korsør Bibliotek var et hit for de studerende fra uddannelses-krydstogtskibet Explorer, er det naturligvis oplagt, at bibliotekets funktion som værested med Internet-adgang skal suppleres med nye attraktive tilbud for søfarende, turister og de indfødte med!

På Patmos lyder tilbuddet på brusebad og Internet, og det er oplagt at give lånerne samme mulighed i Slagelse Bibliotekerne. I Skælskør ligger biblioteket jo lige ved siden af havnen, så her vil en 3 meter vippe og friluftsbad være en indlysende mulighed. Også Korsør har det meste af året en isfri havn, og Vemmelev Bibliotek ligger i sportshallen, hvor der i forvejen er badefaciliteter.

I Slagelse kunne man måske opstille en bruser ved haveanlægget bag biblioteket, ud mod Løvegade. Haven er i forvejen kendt som tilholdssted for en række til tider let overrislede personer (se jævnlige artikler i Sjællandske), som muligvis trænger til en iskold skyller i ny og næ. Måske spares politiet for udrykninger, når bølgerne går for højt!

Men idéen slår næppe an. Nogle lånere synes jo allerede nu, at de får en kold dukkert, når de præsenteres for en bøde ved for sen aflevering ...

Leif P. Jørgensen

mandag den 11. august 2008

The American Invasion

Korsør havde i juli besøg af Explorer - et krydstogtskib med ca. 600 unge amerikanske passagerer mellem 17 og 23 år.

Skibet ankom tirsdag den 8. juli og sejlede igen den 11. juli om natten. Det var første gang et krydstogtskib opholdt sig i flere dage i Korsør. Skibet er et flydende universitet, og de unge tager et semester ombord, mens de sejler rundt på verdenshavene i 60 dage. Under besøget var der udflugter til bl.a. Folketinget, hvor de lokale politikere Troels Christensen (V) og John Dyrby (S) fortalte om det danske folkestyre. Nogle af de unge har været på virksomhedsbesøg, rundvisninger i byen og ture til København og Odense.

Gratis adgang
Korsør er den mindste destination på turen med Explorer, og vist det eneste sted, hvor biblioteket næsten er det første hus man møder på vejen væk fra skibet. Vi blev et regulært tilløbsstykke. Skibet har ganske vist Internetadgang, men det er dyrt at bruge det, så bibliotekets tilbud om gratis Internetadgang gav lange ventelister, og vi endte med også at åbne bibliotekets IT-under-visningslokale for the american invasion. Her administrerede de unge selv at fordele tiderne, så alle kom til. Der var hele tiden fyldt op og tillige nogle, der sad og ventede - og der var musestille.

Én af de unge fortalte os, at han ikke havde haft råd til at være på skibets Internet i den sidste måned! (3 timers brug kostede 100 $ - som p.t. svarer til 483 danske kroner). Derudover var der nogle af bibliotekets naboer, der ikke havde spærring på deres trådløse netværk, og unge med bærbare PC'er - nogle fancy små nogle - kunne derfor ses rundt om biblioteket, hvor de nu kunne fange et trådløst netværk.

Alle de unge mennesker var meget søde, høflige, tålmodige og taknemmelige. Og så vidt jeg har hørt gik de i folk med træsko på i Korsør by som helhed. De unge færdedes meget på alle torve og stræder og de var nemme at komme i snak med.

Bibliotek fik ros på TV
Torsdag aften havde TVØst en udsendelse fra Explorer, og her fik biblioteket megen ros for sin imødekommenhed - og nogle af personalerne fik også små gaver for deres hjælpsomhed. Men udover TV-omtale og ”verdensberømmelse” så var det en sjov uge, for de mange unge gav biblioteket nogle nye og uventede udfordringer, som alle syntes, det var sjovt at være med til at løse. Og det var tilmed en god oplevelse - ikke mindst at alle de, der var på arbejde/vagt kunne tale et andet sprog end modersmålet og dermed selv skabe en god kontakt til de unge.

Foto af Explorer venligst stillet til rådighed af Korsør Posten.
Marianne Løje

Det sker på Slagelse Bibliotekerne!

Bibliotekskalenderen for efteråret 2008 vil ligge klar til afhentning på alle Slagelse Bibliotekerne fra midt i august måned. Kalenderen med omtale af de kommende måneders aktiviteter og arrangementer ligger desuden fremme på uddannelsessteder og turistbureauer, og endelig kan du også se det samlede program på hjemmesiden http://www.slagelsebib.dk/

Bibliotekskalenderen for efteråret 2008 rummer både en mangfoldighed af kulturelle og kreative tiltag og en bred vifte af læringstilbud til børn og voksne. Her ud over rummer kalenderen en perlerække af gode tilbud fra de lokalhistoriske arkiver, bl.a. en lokalhistorisk foredragsrække, flere fine udstillinger og kurser i bl.a. slægtsforskning.

Kunst på kalenderen
Estrid Maria Eriksen hedder kunstneren bag omslaget på den aktuelle udgave af Bibliotekskalenderen. Estrids billeder er oftest abstrakte og tager udgangspunkt i eksperimenter med farver, skrift og forskellige materialer. Hun samler inspiration mange steder og mestrer mange teknikker, og hun har - ud over malerierne - designet messehageler og lavet morsomme fugle af skrot. Til omslaget på kalenderen har Estrid valgt et af sine naivistiske, farveglade malerier, der kan fornøje alle barnlige sjæle mellem 0 og 99 år. Se mere om kunstneren på http://www.estrid.dk/

Fra lokalt til internationalt
Bibliotekernes program er præget af, at vi i efteråret har valgt at deltage i flere lokale, regionale, nationale og internationale kulturelle tiltag, bl.a. Dansk Naturvidenskabsfestival i uge 39, Sundhedsugen i uge 41, Børnekulturugen i uge 44 og Nordisk Biblioteksuge i uge 46. Samtidig har vi fokus på samarbejdet med både foreninger, enkeltpersoner og institutioner for at give hvert enkelt arrangement så mange vinkler som muligt. Hertil kommer de arrangementer, hvor vi formidler bibliotekernes egne kernekompetencer. Cafe Æseløre og Bogæderne tager begge udgangspunkt i læselyst og bøger.

Mange flere IT-kurser for borgerne
Bibliotekerne landet over spiller en stadig større rolle i opbygningen af borgernes IT-kompetencer, dette gælder også for Slagelse Bibliotekerne. Selv om mange af forårets kurser blev dubleret, gik mange mennesker forgæves. Som en konsekvens af dette er kursustilbuddet udvidet i efteråret.

Hele det omfattende kursusprogram sigter efter at gøre den mere og mere nødvendige daglige brug af IT tilgængelig og anvendelig for alle, ung som ældre – erfaren som nybegynder. Digital selvbetjening, internet og e-mail for begyndere, køb og salg på nettet er blot et par af de ting man kan blive klogere på, på biblioteket i efteråret.


Mød biblioteket alle vegne
Du kan møde biblioteket i mange forskellige sammenhænge uden for bibliotekets fysiske rum. Bibliotekerne deltager i lokale festivals som Slagelse Festuge, Maritim Kulturuge i Korsør, Sct. Michaels Nat i Slagelse, År 2000-Folkefesten i Skælskør og Fyn rundt – men også i mange tværgående projekter, f. eks udarbejdelse af kulturpolitik, registrering af kunst i det åbne rum, kulturregionale børneprojekter m. fl..

På vegne af Oplevelse & Kompetenceudvikling
Marianne Løje

Skal bibliotekerne privatiseres ...

- og hvad så lige med public service forpligtelsen?
Som den første kommune i landet kan Ringsted om få år præsentere et bibliotek, som drives af private investorer. Sådan lød overskriften for nylig i Politiken. Lige siden har sagen fyldt godt i medierne, også her i agurketiden! - Forslaget kommer fra en rapport udarbejdet af rådgivningsfirmaet Cowi, og det rummer mange spændende overvejelser, der kan placere biblioteket midt i oplevelsesøkonomien. Der er dog temmelig mange uafklarede spørgsmål i forbindelse med projektet i Ringsted. Generelt virker det underbudgetteret. f.eks. virker det en kende urealistisk, at det skal være muligt at skabe et attraktivt nyt bibliotek for 35 mio. kr.

Og så er der hele finansieringen. I forhold til dette at drive offentligt bibliotek med FRI og lige adgang til alle medier, kan tanken let komme under pres. Cowi skriver, at "biblioteket forudsættes opført og drevet af en privat ejer og operatør, af hvem Ringsted Kommune køber ydelser til opfyldelse af sin public serviceforpligtelse på feltet. En sådan model forudsætter politisk godkendelse og accept af de statslige tilsynsmyndigheder." Så det store spørgsmål er reelt, om man på samme tid kan privatisere biblioteket og sikre public service forpligtelsen?

Det er ofte sådan, at hvis man først privatiserer, så følger der meget hurtigt brugerbetaling efter. I forhold til at sikre fri og lige adgang til alle medier og skabe større uddannelsesmæssig lighed, vil det have grimme konsekvenser for standarden i Danmark at indføre betaling på bibliotekerne. Det har da også været drøftet først på sommeren.

Barfoed ønsker brugerbetaling
Finansordfører Lars Barfoed (K) har været ude med forslag om brugerbetaling på en række offentlige kerneydelser, bl.a. for lægebesøg og lån på biblioteket. Enkelte lokale venstrepolitikere har bakket op, ikke som en finansiering, blot som adfærdsregulerende middel! - Jeg kan så undre mig over hvad de vil opnå. At folk låner mindre på biblioteket? Men det er vel i samfundets interesse, at folk tilegner sig viden via biblioteket?

Bibliotekerne ryster iflg. medierne ved udsigten til, at det skal koste penge at gå på biblioteket, men uden større grund. Hverken Venstre eller Dansk Folkeparti bakker op. - Alle skal kunne få ny viden uden det koster noget. Vi er et videnssamfund, og hvis vi skal kunne klare os, må vi have noget mellem ørerne, siger kulturordfører Troels Christensen (V). - DF mener, at brugerbetaling vil opdele befolkningen i et A- og et B-hold. Det skal ikke være pengepungen, der bestemmer, om man kan få åndelig føde eller ej, siger Karin Nødgaard. - Brian Mikkelsen, konservativ kulturminister, hilser debatten velkommen, men støtter ikke sin partifælles forslag. - Personligt er jeg ikke tilhænger af brugerbetaling på biblioteker, siger ministeren.

Lad os holde dem fast på det!
Michel Steen-Hansen

Oplevelsescenter i Ringsted

Ringsted kommune har planer om at modernisere Nørre Torv og skabe et oplevelsescenter med bl.a. biograf, bowling, fitness, wellness og hotel. Ringsted bibliotek vil gerne være en del af det fremtidige center. Med 200.000 lånere årligt kan biblioteket trække kunder til centrets øvrige aktiviteter, og det er guld værd for en privat investor.

Et visionært projekt
Boghandel, musikcafé, mediecafé, turistforum, børne-ø med computerspil, bøger og film er nogle af de ting, som Danmarks første privatiserede bibliotek kommer til at indeholde, iflg. formand for Kulturområdet i Ringsted, Poul Erik Madsen (K). - Henrik Larsen, formand for kulturudvalget i Kommunernes Landsforening og radikalt byrådsmedlem i Kolding, kalder projektet visionært.

Bliver projektet realiseret?
Hvis oplevelsescentret bliver en realitet og biblioteket rykker med, bliver Ringsted bibliotek det første private folkebibliotek i Danmark. - Der er rigtig mange spændende muligheder i et samarbejde mellem det offentlige og det private. Det handler om hele tiden at skabe ny udvikling, også på biblioteksområdet. Det er en utopi at tro, at det kun er kommunerne, der er i stand til at gøre det, siger Poul Erik Madsen. Men indtil det i august måned bliver fastlagt og offentliggjort, hvem der er oplevelsescentrets private investor, findes centret og det privatiserede bibliotek stadig kun på papiret.

Ny national biblioteksstrategi?
Debatten om Ringsted-modellen har medført, at Socialdemokraterne i efteråret vil fremlægge et beslutningsforslag i Folketinget, der lægger op til en helt ny national biblioteksstrategi, der skal sikre, at bibliotekerne fortsat er et kommunalt drevet gratis tilbud for borgerne.

Lokalebooking via Internettet

Når foreninger i Slagelse kommune efter sommerferien vil afholde møder og arrangementer på bibliotekerne i Korsør, Skælskør, Slagelse og Vemmelev, kan de fremover selv klare bookingen af et passende lokale på Internettet.

Slagelse Bibliotekernes nye lokalebookingsystem er nu på plads, og når en forening har oprettet sig selv som bruger, kan man se hvor der er ledige lokaler, hvilket teknisk udstyr der er til rådighed, hvor mange stole og borde der er, og man kan også se billeder fra lokalerne. Man kan sende en bestilling på et mødelokale og der er også mulighed for at se en oversigt over alle sine bookinger. På bibliotekerne tager man imod bestillingerne og sender bekræftelser, når aftalerne er på plads. Lokalerne kan ikke lånes af privatpersoner, kun af foreninger eller institutioner.

- Foreningerne ligger jo inde med alle oplysninger om foredrag, debatmøder og alle andre typer møder. De ved også hvor mange deltagere der ventes til en bestemt mødeaften. Så er det naturligt, at de selv vælger tid, sted og det rette lokale og lægger en kort beskrivelse af det aktuelle arrangement ind, siger bibliotekschef Michel Steen-Hansen. Disse oplysninger bruges på oversigter over alle de aktiviteter, der finder sted på bibliotekerne. Med tiden kan de også vises på storskærm på bibliotekerne osv.

- Der afholdes utallige små og store møder på alle Slagelse Bibliotekerne, især i vintersæsonen. Derfor er vi glade for at tilbyde foreningerne den nye mulighed for selvbetjening via bookingsystemets såkaldte Borgerportal, siger bibliotekschefen.

Kæft, trit og retning

Et rids af børnelitteraturens fødsel

Der var engang, hvor ’der var engang’ ikke eksisterede. Hvor fortællingerne ved sengetid mestendels handlede om opdragende formaninger og trusler om bål og brand, hvis barnet ikke opførte sig ordentligt. Og dét i en grad, der må have fået selv det mest hårdhudede barn til at skælve - og ikke vugge - sig selv i søvn.

Sådan er det gudskelov ikke længere, selvom der da ofte er megen morale i nutidens billedbøger, letlæsningsbøger og den almindelige skønlitteratur for børn. Men der er en verden til forskel, når der i dag læses en af Kim Fupz Aakesons billedbøger med titler som ”Derfor prutter man” eller ”Den legetøjsløse stakkel”, frem for datidens belærende, nærmest messende vers fra en bog, der får retskrivningsordbogen til at virke både indbydende og munter.

Moral og gudsfrygt
Torben Weinreich er ph.d. og professor i børnelitteratur, senest ansat som leder af Center for Børnelitteratur ved Danmarks Pædagogiske Universitet. Han har i mange år forsket i børnelitteraturens historie samt skrevet en lang række bøger og artikler om emnet. Ifølge Weinreich var det almindeligt i datidens børnebøger over hele Europa, at opdrage børn til at blive gudfrygtige og opføre sig pænt. De skulle være ”gode borgere i samfundet”, som det i 1814 kom til at hedde i den første danske lov om folkeskolen.

Niels Bredals ”Børnespejl” eller ”Børne Speigel”, som det blev stavet dengang, regnes for Danmarks første børnebog. Den udkom i 1568, hvor Bredal var rektor ved Vejle Latinskole. Det kan være svært at gennemskue, at bogen faktisk er skrevet til børn. Til gengæld er dens budskab ikke til at tage fejl af. ”Børnespejl” skulle bruges til at ”spejle sig” og gøre, som der stod i den. I samtiden havde man også fx ”kvindespejle” og ”fyrstespejle”. Bogen er på vers og består af en række formaninger eller forskrifter for børn om, hvordan de skal opføre sig om morgenen, om aftenen, ved bordet, i kirken, i skolen osv.

Børn skulle dog ikke kun lære. Et formildende ”De skal ikke til enhver tid forbydes at lege,” er der da også blevet plads til i ”Børnespejl”. Vi skal dog langt op i 1700-tallet, før man accepterer, at børn også kan læse bøger for underholdningens skyld. Langt størstedelen af den børnelitteratur, der blev udgivet i denne første lange periode, stammer fra Tyskland. Ikke mindre end 86% af oversættelserne til dansk stammer, ifølge Weinreich, herfra. Også bøger fra andre sprog kommer til Danmark via tyske oversættelser.

Det er en opsigtsvækkende udvikling, at der i de første ca. 250 år af børnelitteraturens historie kun udkom godt 200 bøger, hvilket i gennemsnit svarer til mindre end én bog om året, og de fleste blev kun udgivet i ganske få hundrede eksemplarer. I dag udkommer der i Danmark op mod 200 børnebøger om måneden.

Ulykkeshistorier
Weinreich fremhæver ”En lille åndelig eksempelbog for børn” fra 1729 som et typisk eksempel på en bog, der skulle opdrage til gudsfrygt - f.eks. med udførlige beretninger om adskillige små børns omvendelse, eksemplariske levned samt glædelige død. Bogen var oprindeligt skrevet af englænderen James Janeway. Det er Weinreichs teori, at der kom mange af den slags dødsbøger i perioden på grund af den store børnedødelighed. Døden var på ingen måde et tabu dengang.

De morbide skræmmebilleder prægede børnelitteraturen helt op til midten af 1800-tallet. Det syntes at være det mest naturlige i verden, at børn skulle rammes af alskens ulykker, hvis de ikke opførte sig ordentligt. Straffen for f.eks. at drikke koldt vand, hvis man var varm, måtte medføre døden, sådan som det fremgår i fortællingen ”Dandserinden”. Også Pierre Blanchards ”Tag dig i Agt” (oversat til dansk i 1844) dyrker den voldsomme tragedie, der hænder en lille pige, fordi hun iklæder sig sin fineste kjole og stiller sig foran kaminen. Ilden tager fat, og pigen brænder op. Børn måtte ikke være forfængelige!

Ligesom indholdet var bogtitlerne dengang meget lange og havde nærmest karakter af forbrugervejledninger. F.eks. Heinrich Hoffmanns ”Der Struwwelpeter”, som i dansk oversættelse blev til ”Vær lydig, eller lystige Historier og moersomme Billeder for Børn imellem 3-6 år”. Lystighed eller humor var der ellers ikke meget af i de såkaldte ulykkeshistorier.

”Den danske Skolemester” er en anden typisk bog fra 1766. Heri findes, fordelt på en række små hæfter, flere moraliserende og belærende samtaler mellem Monsieur Omsorg og hans elever, der bærer karakteristiske navne som Jomfru Net, Franz Hurtig, Johan Stræbsom og Jomfru Huslig. Formålet med historierne er, at piger skal lære husholdning, mens drengene skal lære for at forberede sig på et ”embede”.

Nye tider
Midt i 1700-tallet kom det underholdende til at spille en større rolle, bl.a. i de børneblade, der dukkede op i Danmark. Det første dansk skrevne børneblad, ”Avis for børn”, indeholdt bl.a. korte fortællinger, bearbejdet fra tysk, og nyhedsstof for børn, herunder en oversigt over børnedødsfald!

Tiden frem til begyndelsen af 1800-tallet var først og fremmest opdragelsens tid. Men nye strømninger pressede sig på, og børnelitteraturen blev efterhånden mindre salvelsesfuld.

Tidligt i 1800-tallet vandt fabler stor udbredelse. De skiftede efterhånden karakter fra at være prosafabler og blev til længere fortællinger, dvs. opbyggelige historier, som afrundes af en morale. Der var derfor stadig solide rødder tilbage til 1700-tallets dydslitteratur. Man fandt disse fabler i skolebøger, børneblade og de såkaldte ”Julegaver”.

Synet på barnet som en ufærdig eller lille voksen, man blot fylder viden på, ændrede sig. Tiden hvor man hygger sig med højtlæsning i familiens skød vinder indpas. Det er netop de korte former som eventyr, fabler og rimede digte, der egner sig til aftenhyggen, og 1800-tallet bliver da også i høj grad kortformernes periode i børnelitteraturen. Den nye tid går under betegnelsen Romantikken… men det er en ganske anden historie.
Lone Arevad

Kilder:
Weinreich, Torben: Historien om børnelitteratur. Dansk børnelitteratur gennem 400 år.
Stybe, Vibeke (red.): Børnespejl.