onsdag den 3. december 2008

Messe for helte og heltinder

BogForum 2008 havde det hele.
Bøger i stakkevis og næsten lige så mange forfattere. Alle genrer var repræsenteret, og de mange litteraturinteresserede gæster i Forum i dagene 14.-16. november kunne således få enhver lyst tilfredsstillet.

Mødet mellem forfattere og læsere i Forum i København havde i år 26.039 besøgende. Læserne stod bogstavelig talt i kø til de store navne på programmet, og der blev lagt hårdt ud allerede fredag, hvor den store messe blev åbnet af den svenske krimi-dronning Liza Marklund, der nylig har udsendt sin 8. roman med den journalistiske heltinde Annika Bengtson ”En plads i solen”.

Svenske helte og heltinder - i fiktionen
Netop de populære krimi- og spændingsromanforfattere satte deres præg på de tre dage i Forum. At svenskerne ligger lunt i svinget demonstreredes ikke kun af Marklund. Også Camilla Läckberg har en stor fan-skare, som ivrigt sluger beretningerne om Läckbergs heltinde, forfatteren Erica Falcks og hendes kæreste, politimanden Patrick Hedströms bedrifter. ”Mord og mandelduft” er nyeste udspil fra Läckberg. Jurist og forfatter Åsa Larsson fra Kiruna præsenterede 4. bind i serien om hendes advokat-heltinde Rebecka Martinsson. Den har titlen ”Indtil din vrede er ovre”.

Makkerparret Roslund og Hellström var også på messen med deres grumme historie om ”Pigen under gaden”. Og hvis ellers Stieg Larsson stadig havde levet, kunne han sikkert have samlet lige så mange tilhørere som journalisten og forfatteren Jan Guillou gjorde det søndag middag.

”Men ikke hvis det gælder din datter” er titlen på Guillous seneste udgivelse. Den er en slags ”sidste nat med kliken”, sagde forfatteren med et grin. Her samler han alle sine helte og heltinder fra de seneste 20 års historier om Hamilton, Ponti, Ewa og Pierre Tanguy (vi savner vel kun Arn). Guillou havde ellers forsværget, at han ville skrive endnu en roman, hvor hans berømte superagent Hamilton igen dukker op fra fortiden. Men han passede perfekt ind i bogens plot, hvor Ewa og Pierres lille datter bortføres. Den slags spændende dramaer skal der til, for at nogen gider læse mere om forholdet mellem USA og Saudi-Arabien, forklarede Guillou. Undervejs begås som sædvanlig - mere eller mindre i statens navn - en række ulovligheder, som dog kan gøres lovlige ved telefonopringninger til de rette kontakter på højeste plan i flere lande. Samtidig lover Guillou svensk litteraturs lykkeligste slutning nogensinde!

At Jan Guillou er en politisk forfatter kan ingen af hans trofaste læsere være i tvivl om. Han berettede om Bush-familiens relationer til Saudi-Arabien, og undrede sig over, hvor lidt der skrives om det stenrige arabiske kongedømme. Kun i romanform er det tilsyneladende muligt at få beskrevet, hvordan verden ser ud. Guillou mente dog, at han nu har skrevet sin sidste thriller. - Jeg har før taget fejl, sagde han med samtidig advarsel til alle om at tage til bogmesse i Frankfurt. Der udgives alt for mange bøger, og selv vil han kun skrive, hvis han har noget på hjerte. Erfaringen siger, at den velskrivende 64-årige svenske samfundsrevser som regel altid har grunde nok til at gribe pennen.

Lad os lige nævne, at også journalist og forfatter Mari Jungstedt gæstede BogForum med sine Gotlands-krimier i bagagen, og fra Norge kom store navne som jurist og forfatter Anne Holt (aktuel med Hanne Vilhelmsen-krimien ”1212”) og journalist, krigskorrespondent og forfatter Åsne Seierstad (aktuel med ”Englen i Groznyj”).

Den danske model
Også her til lands har vi forfattere, som magter kunsten at lade romanens hovedpersoner færdes i alle de riger og lande. Som nu journalist og forfatter Leif Davidsen, som måske kan betegnes som en pendant til Guillou, men på typisk dansk vis er Davidsens personer ofte en slags anti-helte. I ”På udkig efter Hemingway” kommer en gymnasielektor fra Ringkøbing en tur omkring Florida og Cuba på en mission, som ændrer karakter undervejs.

Mere på hjemmebane er femi-krimiens danske dronning Elsebeth Egholm, som Under Uret fortalte om hendes seneste roman om journalist-heltinden Dicte Svendsen. Handlingen i ”Liv og legeme” udspilles hovedsagelig i Århus og omegn, og her tages udover de sædvanlige mord fat på handel med menneskelige organer, donation, etiske dilemmaer osv. Ligesom Guillou blev spurgt om Hamilton blev Egholm udfrittet, om hendes efterhånden midaldrende heltinde Dicte snart kan klare mosten mere. Bog nr. 6 er dog allerede undervejs, men så kan det være, at Dicte Svendsen bliver lagt på hylden.

Journalist og forfatter Gretelise Holm formåede at trække fuldt hus til Scenen kort før lukketid på Bogmessen. Hun er mest kendt for sine krimier om journalisten Karin Sommer, og det var sikkert baggrunden for det store fremmøde. Hun skulle dog interviewes om debatbogen ”Hvorfor er feminister så snerpede?” - et spørgsmål, som nogen sikkert kunne have lyst til at stille til journalist og forfatter Hanne-Vibeke Holst (ikke fordi hun er snerpet, men dog feminist), aktuel storsælger med nummer 3 i rækken af femi-politiske spændingsromaner, ”Dronningeofret”. Her er vores heltinde fra ”Kronprinsessen”, Charlotte Damgaard på ny i vælten, og midt i en valgkamp til Folketinget dukker både nye muligheder og nye trusler op.

Er det kun journalister, der kan skrive krimier? - nej, en enkelt cand.scient. i biologi debuterede som krimi-forfatter. 34-årige Sissel-Jo Gazan har begået ”Dinosaurens fjer”, og - hvis sandheden skal frem, så er hun tillige freelance journalist for Femina!

Mange andre helte
Apropos dinosaurer - hvis man må være så fri - så optrådte flere kendte politikere på BogForum. Som Mogens Lykketoft og Marianne Jelved i samtale om bogen ”Tro på det bedste - om tilværelsens mening og den tid vi lever i”. De er stadig med i politik, men ikke just i frontlinien. Også fortidens sportshelte var på hylderne. Fodboldspiller Allan Simonsen har udgivet ”Verdens bedste - 30 år efter”, og Laudrup og Elkjær & co. er beskrevet i nye bøger. Frank Arnesen kan glæde sig over hele to biografier. - Skuespillere er også godt stof, ikke kun i sladderblade, men også i bogform. Susse Wold, netop fyldt 70 år, har udgivet ”Fremkaldt”, mens Morten Grunwald dyrker alders-fitness med bogen ”Spis bedre, lev bedre. Slank med Morten Grunwald”. Skidegodt, Benny!

Sidste programpunkt undertegnede overværede, var et par musikalske dinosaurer, hvis man stadig må være så fri. Det var digteren og den samtidig fremragende pianist Benny Andersen og den dybfølte sanger Povl Dissing, som indtog Scenen for i tonesprog med tilhørende anekdoter at gøre opmærksom på bogen ”Vi har sunget, vi har grædt, vi har grint”. Det gjorde de eftertrykkeligt ved at fremføre 5 viser, de fleste fra ”Svantes viser”, som de første gang optrådte med for 35 år siden på Tarm bibliotek. Højdepunktet var ”Rosalina”, og selvom publikum ihærdigt klappede for et ekstranummer, var der simpelthen ikke tid!

Litteraturpriser
Danske Bank uddelte sin store litteraturpris søndag kl. 11. 3 kandidater var nominerede, og mere end 25.000 mennesker havde stemt. Kirsten Hammann modtog prisen på 300.000 kr. for sin seneste roman, ”En dråbe i havet”, som gennem et ætsende og morsomt portræt af en forkælet dansk gennemsnitsfamilie stiller skarpt på verdens uligheder. Marina Cecilie Roné og Hanne Richardt Beck modtog hver 50.000 kr. Gæster på BogForum ku’ sikre sig en gratis MP3-lydbog med Hammans roman, læst af forfatteren herself. Fredag var Danske Banks debutantpris på 50.000 kr. blevet tildelt forfatteren Janni Olesen for romanen ”Noget du skal vide”.

Dybest set skulle også alle gæster ved BogForum have en pris for stor tålmodighed. Messen var igen i år en så stor sammenstimlen af forfattere, udstillere, mediefolk og andre mennesker, at arrangørerne måske skulle overveje dét, som en lokalavis på Sorø-kanten tog forskud på i 2008: at BogForum skulle finde sted i Bella-Centret!
Leif P. Jørgensen

Ingen kommentarer: