tirsdag den 29. december 2009

Goddag til Glennie - og farvel til Erna

Glennie Jacobsen er pr. 15. september 2009 ansat som ny administrationschef ved Slagelse Bibliotekerne. Hun afløser Erna Reutzer, som har haft denne post siden 1980’erne.

Glennie Jacobsen kommer fra en stilling som faglig leder i Kultur og Fritid og har i en årrække arbejdet med ledelse, personaleadministration, budgetlægning og ikke mindst været ansvarlig for en masse kulturelle opgaver. Glennie har en uddannelsesbaggrund som civiløkonom, HD i faget personaleadministration og arbejdssociologi samt afsluttet delstudiet på RUC i kulturplanlægning.

Slagelse kommunes værdier
- Jeg er blevet godt modtaget af alle, og jeg glæder mig rigtig meget til at komme i ’arbejdstøjet’, siger Glennie Jacobsen. Noget af det første, jeg tager fat på, er at få igangsat en proces med de værdibegreber, der er fremkommet på vores workshops i september. Dernæst skal jeg i gang med at planlægge de mange forskellige opgaver, der er i Administrationen. Blandt andet personaleadministration for 75 medarbejdere, bygningsvedligehold og -drift, indkøb, budgetlægning samt intern kørsel. Administrationen deltager derudover i almindeligt biblioteksarbejde, og Administrationens medarbejdere er med i flere af Slagelse Bibliotekernes projektgrupper.

Meget af fritiden bruges på familien, og ikke mindst i mit sommerhus ved Storebælt, fortæller Glennie. Derudover samler jeg på gode kulturelle oplevelser og gerne så alsidigt som muligt. Jeg føler derfor at jeg er på rette hylde, nu hvor jeg dagligt skal have min gang på Slagelse Bibliotekerne, der oven i købet er kommunens største kulturinstitution.

… og farvel til Erna Reutzer
Glennie afløser som nævnt Erna Reutzer, der har været ansat på Slagelse Bibliotek i mere end 30 år. Hun startede sin ansættelse i den daværende skranke-ekspedition, men flyttede snart til Administrationen. I to perioder har hun desuden været konstitueret som bibliotekschef.

Nu har Erna Reutzer valgt at gå på pension pr. 1. december. Hendes sidste arbejdsdag er tirsdag den 27. oktober, hvor der holdes afskedsreception på Slagelse Bibliotek fra kl. 13.

GJ / LPJ

JYTTE til OUTLANDISH

Isam, Waqas og Lenny blev den 24. september megen hæder og 10.000 kr. rigere, da Biblioteksudvalget under HK Kommunal overrakte de tre kunstnere Jytteprisen 2009 for deres evne til at dreje og nytolke traditionerne og give dem nye udtryk. På billedet set Kirsten Westh, Biblioteksudvalget til venstre, mens Isam og Waqas fra Outlandish flankerer Jytte Hansen.

Outlandish er som kulturelle lykkepiller, der glider ned og giver tilværelsen farve og nye facetter. Kirsten Westh, formand for HK/Kommunals Biblioteksudvalg, var fuld af lovord, da hun i Faaborg kunne overrække Outlandish den 21. Jyttepris. Med prisen fulgte 10.000 kr. og en smuk vase skabt af glaskunstneren Pernille Bülow fra Bornholm - samt en anerkendelse af Outlandish som et kulturelt udtryk, der har gjort sig særligt bemærket bl.a. med sit skæve syn på verden.

Mangfoldighed og nye udtryk
I sin motivation for valg af prisvinder priste Kirsten Westh mangfoldigheden, der er både Outlandish’ og bibliotekernes varemærke. - Mangfoldigheden kommer bl.a. til udtryk i, at Outlandish tør pille ved de konventionelle opfattelser. Med en vis respekt for traditioner og normer, men også med mod og begavelse til at veje ordene. I forstår at vende, dreje og nytolke traditionerne og gi’ dem nye udtryk, lød det fra Westh.

Biblioteksudvalgets formand understreger, at Outlandish ikke får prisen for at være rollemodeller på Blågårds Plads, i Vollsmose eller i Gellerupparken, men for deres musik og dét, de gør ved hele Danmark og for alle dem, der bor i Danmark.

Flere Jytter
Da Jytteprisen blev uddelt første gang i 1985, gik den til skuespilleren Jytte Abildstrøm. Det er imidlertid ikke dén Jytte, der har lagt navn til prisen. Den er opkaldt efter Jytte Hansen, en brav kvinde, i mange år var ansat på Frederikshavn bibliotek. Hun tog initiativ til at oprette Biblioteksudvalget og var utrættelig i biblioteksfagligt arbejde.

Jytte-prisen
Jytte Hansen, biblioteksassistent og ildsjæl, har lagt navn til HK Kommunals kulturpris, som hvert 2. år uddeles af Biblioteksudvalgets konference.

Prisen gives som anerkendelse af en eller flere personer, der har gjort sig særligt bemærket på det kulturelle område, som har et skævt syn på verden, og som med hjerte og sjæl kæmper for sin sag. Prisen er på 10.000 kr. og en vase af Pernilla Bülow.

LPJ

SKROTROBOTTER PÅ KORSØR BIBLIOTEK

Dansk Naturvidenskabsfestival finder som bekendt altid sted i uge 39 og hvert år med et nyt tema, i år ”Byggesten”.

Korsør Bibliotek har siden 2002 deltaget i aktiviteter omkring festivalen. I starten alene, men i senere år ofte i samarbejde med andre institutioner. Det har givet gode og spændende arrangementer i naturvidenskabens navn og mange gavnlige relationer med andre samarbejdspartnere.

Kombinationen af robotter lavet af skrot og festivalens tema ”byggesten” opstod på baggrund af et aktuelt tilbud fra kunstneren Annika Øyrabø Jacobsen om at lave en workshop spændende over en uge med afsluttende udstilling.

Samtidig fik biblioteket i anden sammenhæng mulighed for at fylde udstillingssalen med en masse legoklodser, og dette færdigfabrikerede legetøj var det naturligvis oplagt at kombinere med en masse værdiløst materiale.

Begge materialer kan man bygge med, og derved blev hele septemberudstillingen så at sige en levende rygrad for selve festivalugen og Skrotrobot-projektet.

Skrotrobotter har indtaget Korsør!
Mærkelige væsener så dagens lys, da børn fra 6. klasse på Storebæltsskolen i samarbejde med Korsør Bibliotek og kunstneren Annika Øyrabø forvandlede gamle æggebakker, mælkekartoner og skruelåg til farvestrålende skrotrobotter. Skraldet og genbrugstingene var børnene oven i købet selv med til at indsamle.

Robotterne blev skabt på Biblioteket
Den 22., 23. og 24. september blev biblioteket i Korsør forvandlet til et skrotrobotværksted. Bevæbnet med husholdningsaffald, lim og maling ville en flok børn skabe deres helt egen skrotrobot.
Under ledelse af den meget entusiastiske, professionelle, inspirerende og pædagogiske kunstner udviklede det værdiløse materiale sig hurtigt til de rene kunstværker. De færdige robotter samt en scrapbog fra arbejdet blev præsenteret fredag den 2. oktober med en rigtig fernisering og efterfølgende udstilling.
Idé: Workshoppens formål var at stimulere børns kreativitet og fantasi ved at inspirere dem til at forvandle brugt og tilsyneladende ubrugeligt husholdningsemballage til farverige robotter.

Blot ved hjælp af lim og maling genopstår æggebakker, mælkekartoner, skruelåg m.m. som fantastiske figurer, der hver især udgør et unikt kunststykke med helt særlige karakterisktika. - Gennem arbejdet med at skabe robotterne kommer den kunstneriske proces til at fremstå som noget, der er helt naturligt at gå til for alle, hvis bare man bruger sin intuition og leger med!

Annika Øyrabø arbejder som illustrator og kunstner og er uddannet fra Danmarks Designskole og Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Hamburg.
Se mere: http://www.annikaoyrabo.dk/

De sidste 2-3 år har kunstneren arbejdet med ”Projekt Skrotrobot”, bl.a. med at bygge sine egne robotter, som er blevet udstillet samtidig med at der er blevet afholdt workshops for børn. Annika skal i efteråret 2009 stå for en ”Skrotrobot” installation på Co2penhagen, en musik- og kunstfestival i forbindelse med Miljøåret 2009.
Jørgen Clevins arvtager: Annika Øyrabø glæder sig til at samarbejde med børnene og vise dem, hvor imponerende meget husholdningsaffald kan blive forvandlet til. - Jeg er jo vokset op med Jørgen Clevin og var allerede som helt lille fascineret af alt det, han kunne lave med meget få midler. Vi aner ikke, hvordan skrotrobotterne kommer til at se ud, men vi håber at processen både kan inspirere børnene til at se på affald som noget med muligheder i – og biblioteket som deres sted.

Kunst er som en sjov leg: På Slagelse Bibliotekerne vil vi gerne åbne kunsten op for børnene ved at give dem chancen for at opleve, at en kunstners arbejde kan være som en sjov leg, lige til at gå til for alle. Samtidig vil vi gerne inspirere børn og deres familier til at bruge biblioteket som udstillingssted. Endelig er det yderst interessant og inspirerende at få chancen for at kombinere undervisning, tilegnelse af viden, kunst og leg.

Arne Larsen

TRYGHED OG STORTRIVSEL I SKÆLSKØR ...

Skælskør Bibliotek havde bogbilen med, da Parkvejshuset var vært for Familie- og Foreningsfestivalen ’Tryghed og Trivsel’ søndag den 13. september.

Bogbilen var fyldt op med et bredt udvalg af voksen- og børnebøger, brochurer og kalendere. Selvom biblioteksbilen gjorde sit bedste for at fremstå indbydende og lækker var det nu mest de små medbragte gaver, der fik børnene til at flokkes om bilen. Mange fik udleveret efterårets flotte kalender fra Slagelse Bibliotekerne med alskens arrangementer og kurser for store og små.

Gennem dagen blev der leveret musik af Slagelse Marinegarde, danset og sunget til etnisk musik og rap, samt budt på sjov underholdning fra Mr. Toons. Politiets patruljevogn, Korsørs Ungdomsbrandvæsen, Natteravnene og Socialdemokratiet i Skælskør havde alle en stand med diverse PR-materialer, og der var gratis kaffe, te og kage til alle.

Gunver Lynge Olsson & Lone Arevad

STØVEDE BØGER OG PARALLELLE HYLDER ELLLLER ...

Biblioteket er – som vi alle kender det - selvfølgelig samlingssted for bøger og andre materialer (CD’er, film, spil osv.), men er det andet end det?

De enorme lurvede, støvede bøger med komplet uinteressant materiale – for de flestes vedkommende – er gemt af vejen i de aflukkede, men velbevarede, arkivskabe langt væk fra det egentlige bibliotek. Bøgerne har indhold for en hver smag – unge og gamle, kærligheden og gyset, det realistiske og det fantastiske, underholdning og faglig læsning. Biblioteket dækker skam alle behov, ikke nødvendigvis kun de kedelige og langtrukne, men ikke kun på bogfronten.

Man kan starte med at kigge på Slagelse Bibliotekernes inspirerende motto ”mange flere sider end du tror”. Ja, Gu’ er der bøger med masser af tekstindfattede sider, det ville da være et mærkeligt bibliotek uden. Men af hvad jeg har oplevet af udvikling over de senere år som biblioteksbruger – men også med kontakt til (forhenværende) ikke-brugere. Jeg ser så mange ting dukke op, som anemoner i en forårshave, for at nævne et par stykker:

· `smagsprøver´ på Playstationspil, eller andre spilkonsoller. Dels til en smule hyggelig underholdning – alene eller med venner – men også som inspiration til at låne nogle af alle disse konsolspil.
· Det samme ser jeg med musik – især i børneafdelingen.
· En mindre computercafé, hvor der kan bookes computere dagligt.
· Hyggelige, varme sofagrupper med diverse tilfældigt læsemateriale på hylder omkring en.
· Mere hygge, i form af den rationerede bibliotekscafé
· Jeg ser arrangementer poppe op hér og nye indslag stikke frem dér, og alt sammen fanger min interesse – ikke at jeg møder op til samtlige indslag i bibliotekskalenderen, men jeg skæver da til dem, smiler og afventer næste input.
· Stor kreativ udfoldelse, ideer og tilbud til børn i det tiltrækkende børnebibliotek på første sal
· Jeg ser også den konstante udvikling i arkitektonisk design og fornuftig ommøblering.

Men først og fremmest ser jeg effekten, der hovedsageligt appellerer til mig som borger – at det er GRATIS. Det koster intet at nasse på disse effekter – det er tilbud usynliggjort af den manglende prestige og den nedgørelse et bibliotek har om sig.

Men der er virkelig flere sider, altid noget nyt at finde og gå på opdagelse i.
Jeg har det op til flere gange stået og hørt på andre mennesker, mens jeg lånte en bog eller fire – typer man aldrig under normale omstændigheder ville se sætte deres denimbefængte ben i et rum med så mange truende bøger omkring dem. Jaja, selvfølgelig var de ret højrøstede og der blev tysset på dem, men de havde da fundet sig godt til rette foran nogle af de bookede computeren, for – ja, bogstaveligt talt – ingen penge!
Og min klasselærer har da arrangeret `ekskursion´ til biblioteket, og trods skeptikken fandt de sig da godt til rette i de kulørte sofagrupper, og kunne da ligeså godt snuppe en bog at læse i – Herre Gud, om det selvfølgelig var bøger som ”50 Øl Du Skal Smage før Du Dør” og diverse dameblade med fotos af letpåklædte undertøjsmodeller – for det er jo også en del af bibliotekets vingefang.

Og hvem ved, måske er de netop disse typer, som allerede har fået en forsmag på bibliotekets rumfang, der også en dag ender med at interesserer sig for bibliotekets hovedfacet, som nu engang er bogen.

Desuden skal det lige tilføjes, at den hovedsagelige fordom, der vælter ind fra alle sider, om at biblioteket er et stille sted, for at man kan finde ro for enhver pris, er netop ikke det jeg finder, ved at opholde mig blandt reolerne. Ja, jeg finder en ro på biblioteket, men ikke en sådan nervepirrende, larmende ro der vil florere om et komplet lydløst sted, jeg finder nærmere en form for lavmælthed, en afslappende og virkningsfyldt lavmælthed, ja.

Biblioteket er jo fyldt med kunst i mange facetter, og denne kulturelle kunstform er vel også sit eget bud på wellness.

Simon Nielsen
erhvervspraktikant & biblioteksbruger
på Slagelse Bibliotek

onsdag den 23. december 2009

Lyst til at læse noget nyt?

Anbefalet af
Gunver Lynge Olsson,
Skælskør Bibliotek

Er der nogen?
af Marian Keyes
Marian Keyes er den ubestridte dronning af den irske chick-litt. Denne roman om den fjerde søster i den hjertevarme og skrupskøre irske familie, Walsh, er bare helt eminent. Denne gang er det historien om den anden yngste søster i familien Walsh, som Keyes fortæller. Vi møder Anna for første gang i hendes forældres hus i Dublin, hvor hun ligger i sengen - og sengen er utroligt nok placeret i den pæne stue. Det skyldes, at Anna er helt ufatteligt maltrakteret fysisk, og psykisk er hun nu heller ikke på toppen.

Hun lever i en døs af smertestillende piller langt fra sit vanlige liv i New York med sine venner, verdens bedste job og hendes ægtemand, Aidan. Den eneste tanke, der slipper gennem medicin-tågen, er drømmen om at komme tilbage så hurtigt som muligt. Da hun endelig er rask nok til at tage til New York, kommer hun tilbage til et liv, der ikke ligner det hun forlod. Intet er som det var før, og Aidan er slet ikke til at finde eller komme i kontakt med.
For Anna bliver den første tid tilbage i byen derfor forvirrende udover alle grænser, og især er det et stort problem for hende, at hun ikke kan komme i kontakt med Aidan, uanset hvor mange mails hun skriver, og hvor ofte hun lægger beskeder på hans telefonsvarer. Hendes søgen efter ham fører hende ind i den spirituelle verden i jagten på svar om hans forsvinden.

Som læser er der to spørgsmål, man i lang tid sidder med.

1. Hvad er der sket, siden hun er tilbage i Dublin ødelagt på krop og sjæl og 2. Hvor er Aidan? Hvad svarene er, vil jeg ikke afsløre her, men mens jeg læste, fik jeg den samme følelse, som jeg havde, da jeg læste "Engle" af selvsamme forfatter. Hvad er det for nogle slapsvanse af nogle mænd som søstrene vælger! Mænd, der bare lader deres kvinder sejle deres egen sø! Som i "Engle" er der en tydelig mening med det hele, og når man endelig får svaret, hænger det hele sammen og alt bliver lysende klart.

Jeg kan derfor på det varmeste anbefale alle at læse romanen om Anna Walsh. Det er en historie fyldt med varme, glæde, sorg og ikke mindst masser af humor. For alle der elsker chick-litt vil det være en skøn læseoplevelse.


En utjekket mors hemmelige liv
af Fiona Neill
Super chick-litt for alle, der elsker en humoristisk historie om kærlighed, mænd, børn, veninder, flirt og små, hvide løgne. Lucy Sweenye er tidligere topjournalist, der før levede det hurtige og tjekkede liv, men de seneste ti år har hendes liv været helliget mand, børn og hjemlige aktiviteter. På overfladen har hun det liv, som en stor del singler ønsker sig, for hendes børn er dejlige, og hendes mand elsker hende og alle hendes fejl. Og Lucy har rigtigt mange fejl!

Chancen for, at der kommer bund i vasketøjet, at børnene kommer i skole til tiden, at regningerne betales, før fogeden dukker op, at hun kan huske hvor hun parkerede bilen, og kun mister sine kreditkort under ti gange årligt, er nemlig forsvindende lille.

Og ikke nok med det er hun så småt begyndt at føle sig en smule fastlåst i sit ægteskab. Hun savner det frie liv, hendes veninder har med tilfældig sex – for sexlivet er gået en smule tabt i alt rodet. For Lucy er dette savn ensbetydende med, at hun i tankerne begynder en lille uskyldig flirt med en af fædrene fra børnenes skole.

Sexede Hjemmefar bliver den nye mand i hendes små dagdrømmerier, men som alle ved er det svært at skjule de små ændringer, der sker i sådanne situationer i en elsket persons personlighed og Lucy begynder at leve på kanten af virkeligheden. Meget sværere bliver det, da Sexede Hjemmefar ikke længere er en person, hun kan drømme om på afstand, men en virkelig person med hvem hun har små, uskyldige møder.

Det er en helt fantastisk morsom roman, og flere gange var jeg ved at dø af grin. Specielt en episode hænger ved, jeg vil ikke afsløre for meget, men: afsendelse af en mail til en veninde med detaljer om sig selv, sexliv og forældre i børnenes klasse. Men da alle de nye opfindelser er opstået efter Lucys indtræden i husmoderrollen, går alt skævt for hende, og mailen ender hos alle forældrene i børnenes skole. Det er simpelthen så grinagtigt, og det meste af romanen er bare ikke til at stå for.

onsdag den 5. august 2009

Hvor skal biblioteket hen?

Lederen
v/bibliotekschef Torben Jano

På mit kontor står en lille bog, der blev udgivet i anledning af Slagelse Biblioteks 100 års jubilæum i 1998. Når man læser i den, er det tydeligt, at folkebibliotekerne har udviklet sig meget siden starten for over 100 år siden.

De første folkebiblioteker var beregnet til, at byernes borgere kunne studere den viden, man kunne finde i bibliotekets bøger – selvsagt under stram disciplin fra overbibliotekarens side. Der blev ikke tilladt meget tant og fjas på datidens biblioteker.

Det har heldigvis ændret sig, så alle biblioteker i dag er levende kulturhuse, der både stiller viden, kultur og oplevelser til rådighed for de borgere, som ønsker at benytte sig af de mange tilbud.

Hvad bruger vi bibliotekerne til?
Men hvad bruger vi egentlig bibliotekerne til i dag? Hvis man går ind på et af Slagelse Bibliotekerne en tilfældig dag, kan man se, at bibliotekerne anvendes til en lang række forskellige formål:

Nogle kunder bruger biblioteket som et pit-stop på vej hjem fra arbejde - det 3. rum, hvor man kobler af efter jobbets og før hjemmelivets udfordringer, enten alene eller sammen med andre.

Andre kunder bruger biblioteket målrettet som studierum til læsning, gruppearbejde eller informationssøgning – enten alene eller med vejledning fra vores dygtige medarbejdere.

Nogle har stor glæde af de mange arrangementer, som bibliotekerne arrangerer lige fra brugerkurser over kunstudstillinger til børneteater.

Andre igen – og det er både børn og voksne - kommer for underholdningens skyld i form af spil, legetøj, snak, oplevelser, samvær med andre osv.

Listen er uendelig, og pointen er, at alle de mange anvendelsesmuligheder er lige ”gode”. Det er den enkelte kundes behov, der bestemmer, hvad man skal have med hjem fra biblioteket.

På Slagelse Bibliotekerne vil vi gerne sørge for, at der er fri og lige adgang for alle til at benytte sig af lige præcis de tilbud, som den enkelte interesserer sig for. Vi synes også, det er vigtigt, at oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet har gode rammer på biblioteket, fordi det er med til at understøtte værdier som demokrati, dannelse og livslang læring.

Så budskabet er egentlig meget enkelt:

Brug dit bibliotek – det har mange flere sider, end du tror.

Jørgen Kanding

Tidligere stadsbibliotekar på Slagelse Centralbibliotek Jørgen Kanding er død efter lang tids sygdom, 71 år gammel.

Jørgen Kanding kom til Slagelse i 1966, og i 1970 overtog han embedet som overbibliotekar efter Bertel Emdal, og den post bestred han til 1992, hvor han tog hul på sit professionelle liv nr. 2: livet som en højt skattet rejseleder. - Fra en periode med store forandringer står især tre ting står som lysende eksempler i Jørgens regeringstid:

I 1976 lykkedes det ham efter en heftig kamp at redde musikbiblioteket fra nedlæggelse. Han var oppe mod hårde modstandere på den politiske arena, men forsvarede musikudlånet med solide faglige argumenter. Musikbibliotekarerne i Danmark belønnede Jørgen med en sølvplade med indskriften: Tavshed er guld, men tale er sølv!

I 1984 blev det ’nye’ bibliotek indviet. Med nybyggeri på den anden side af gaden blev bibliotekets areal fordoblet. Et resultat af Jørgens mangeårige ihærdige arbejde for sagen.

I 1980’erne blev edb introduceret. Jørgen var en pioner og Slagelse blandt de første biblioteker, der tog den ny teknik i brug. Her fik han brug for alle faglige argumenter overfor bevilgende myndigheder og alle os på biblioteket, der var så glade for kartotekskort og godt indarbejdede rutiner.

Jørgen kunne være både vedholdende og stædig. Når det brændte på, havde han ikke tålmodighed til høflige omsvøb. Så skulle der handles. Færdig. Det kunne være irriterende, men det gav til gengæld respekt om Jørgens person og hans beslutninger. Han brændte for bibliotekets sag, og han kæmpede for sit personale. Det fine bibliotek, vi har i Slagelse i dag, er i høj grad Jørgens fortjeneste.

Æret være hans minde.

Vibeke Hvidtfeldt, fhv. bibliotekschef

Bibliotekskalenderen efteråret 2009

Kalenderen med oversigt over alle efterårets arrangementer og kurser på Slagelse Bibliotekerne er nu på vej. Hent den på dit lokale bibliotek fra den 17. august eller download den fra hjemmesiden www.slagelsebib.dk. Kalenderens forside er skabt af den 35-årige kunstner Anne V. Gross.

Hent ny viden i Børneuniversitetet

Hvis man vil blive klogere på børnenes verden, kan man allerede nu tilmelde sig efterårets udgave af Børneuniversitetet.

Hvorfor opfører ingen børn sig, som de har hjerne til?
Det er bare et af de spørgsmål, der bliver besvaret, når Slagelse Bibliotekerne inviterer til en ny sæson af Børneuniversitetet. Konceptet henvender sig til voksne, der ønsker at blive klogere på nutidens børn igennem en række foredrag.

- Jeg glæder mig. Det er meget kompetente personer, vi har inviteret til efterårsprogrammet, og de er alle med til at gøre kendskabet til børn endnu bredere, forklarer projektleder og børnebibliotekar Kirsten Slot.

Af navne kan nævnes Danmarks eneste professor i børnekultur Beth Juncker, der vil give svar på, om børn har et kulturliv, mens komponist Martin Klausen vil sætte fokus på børn og sang. Ann-Elisabeth Knudsen, cand.mag. og lektor i dansk og psykologi, vil besvare spørgsmålet fra tidligere: Nemlig, hvorfor ingen børn opfører sig, som de har hjerne til.

Større viden med Børneuniversitetet
Slagelse Bibliotekerne lancerede Børneuniversitetet i foråret, fordi de vil give forældre og fagpersoner muligheden for at blive opdateret på den seneste viden om børns medievaner, kompetencer, deres måde at tænke på og deres interesser.

Nogle af forelæserne var psykolog John Halse, professor Stig Hjarvard og tv-vært fra DR Jakob Stegelmann. Man kunne melde sig til alle foredrag eller nøjes med et par stykker. Børnehuset Loppen i Korsør valgte den første løsning og fik et bredt indblik i børns udvikling.

- Jeg synes, det var utrolig spændende. Og det var dejligt, at det var et samlet koncept, så man kom ind og hørte foredrag, der omhandlede både større og mindre børn, konkluderer Lone Larsen, leder af Børnehuset Loppen.

- Vi har siden kunnet bruge det. Blandt andet bookede vi John Halse til et forældremøde, men vi har også taget emnet om børns vaner op i forældrebestyrelsen.

HAR BØRN ET KULTURLIV?

Danmarks eneste professor i børnekultur skyder Børneuniversitetet i gang 22. september.
Beth Juncker er mag. art. i nordisk litteratur og professor i børnekultur ved Danmarks Biblioteksskole. Beth Juncker har i en årrække undervist og forsket i børnekultur og det æstetiskes betydning i børns hverdagsliv, og hun har skrevet en lang række artikler i diverse antologier og tidsskrifter. I 2006 forsvarede Beth Juncker sin doktorafhandling. Her præsenterede hun et nyt æstetisk børnekulturbegreb, hvor børn betragtes som skabende kulturudøvere, der er i stand til at forholde sig til kunst og kultur på samme æstetiske præmisser som voksne.

God leg medfører en tilstand af flow. God leg inddrager de legende aktivt. Leg er formålet med leg.
Sådan lyder nogle af budskaberne fra Carsten Jessen. Torsdag 8. oktober sætter han fokus på børns leg og de digitale medier. Jessen er lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet. Gennem talrige år har han arbejdet med leg og læring, børn og medier, robotteknologi og intelligent legetøj. Han er fortaler for, at børn har adgang til gode legeredskaber, der kan give dem viden. Det er underordnet, om det er digitale eller boglige medier. Men digitale medier udgør ikke kun en fare for børns sociale intelligens, som man ofte hører. De kan være med til at styrke den.

Du og jeg, i sang og leg… - sammen om musik - vores fælles dynamik
- Jeg arbejder praktisk med børn og deres evner og kompetencer. Børn viser nye sider af sig selv, når musikken går ind. Forklarer Martin Klausen, komponist og docent på Rytmisk Musikkonservatorium i København. Han vil indvie tilhørerne i arbejdet med børn og musik, når han gæster Børneuniversitetet onsdag 21. oktober.

Hvordan styrker man børns sprog via leg og bevægelse?
Lotte Salling, bevægelses- og afspændingspædagog, giver opskriften. Det kan være med rim, remser, sanglege, rytmik, bevægelse og sproglege. De konkrete værktøjer giver hun tirsdag 3. november. Hendes foredrag bliver en blanding af teori og konkrete, brugbare eksempler på, hvordan blandt andre pædagoger, forældre og lærere kan inddrage børnene aktivt, så de bliver bedre til at bruge sproget.

Hvorfor opfører børn sig ikke, som de har hjerne til?
Svaret giver Ann E. Knudsen i sit foredrag 18. november. Med en uddannelse som cand. mag og lektor i dansk og psykologi, samt interesse for hjerneforskning har Ann E. Knudsen arbejdet med genoptræning af børn med hjerneskader og fungeret som konsulent på skoler. Hun har også skrevet en række populære bøger med fokus på dreng/pige-rollen.

Tilmelding: Alle foredrag foregår på Slagelse Bibliotek og bliver holdt som fyraftensmøder. På
www.borneuniversitet.dk kan man se den komplette liste over forelæserne og allerede nu melde sig til et eller flere af dem. Via hjemmesiden er det også muligt at gense de fem foredrag fra foråret.
Janni Nolting

Korsør Bibliotek byder på nye muligheder

De ansatte på Korsør Bibliotek har bakset, knoklet og ryddet ud. Alt sammen for at skabe flere siddepladser, anderledes udstillinger og hjemlig hygge.

Inspirationen er stor, pladsen til avislæsningen god, og man kan drikke en kop kaffe eller te, mens man hygger sig.

Det er bare nogle af de ting, der er kommet ud af en større ombygning af Korsør Bibliotek. 18. juni indviede bibliotekschef for Slagelse Bibliotekerne Torben Jano de nyindrettede lokaler.

- Jeg har fået den store ære at indvie Korsør Bibliotek. Der er kommet mange gode ting ud af ombygningen, blandt andet en større børne- og ungeafdeling, sagde Torben Jano, inden han klippede den røde snor.

Indenfor blev gæsterne budt på rundtur til hjørnet med ældre møbler og klassiske værker, til den separate ungeafdeling og til det større inspirationsområde.

Rent indretningsmæssigt er der meget genbrug. Men der er også kommet nye møbler til. Blandt andet et bord af den anerkendte kunstner Malene Bach.
Janni Nolting

Den røde sofa gør det hjemligt

Jørgen Lundsgaard kommer på Korsør Bibliotek hver dag. Han er yderst tilfreds med den nye indretning. Mere plads, mindre støj og den røde sofa er ifølge ham nogle af gevinsterne.

Den nye røde sofa tiltrak ham med det samme.

- Det var den første forandring, jeg lagde mærke til, da jeg kom her efter ombygningen, forklarer Jørgen Lundsgaard, der vist må siges at være en kernelåner med sine daglige besøg.

Han har sat sig godt til rette i det røde læder, og vurderingen af bibliotekets nyindretning kommer med det samme:

- Det er blevet mere hjemligt med flere kroge, hvor man kan føle sig lidt isoleret. Der er mere plads, mindre støj, og det er i det hele taget meget rarere at være her. Det er utroligt, at der skal så lidt til.
Janni Nolting

tirsdag den 4. august 2009

To børnehavebiblioteker indviet

Slagelse Bibliotekerne har indviet to ny børnehavebiblioteker - i Vestermose Børnehave i Hallelev og i Børnehaven Sputnik i Rude.

I den forbindelse holdt bibliotekets tilknyttede medarbejdere et Bogvogter-kursus i Børnehaven Sputnik. Formålet med kurset er at skabe interesse for bøger og læsning. Børnene lærer at omgås bøgerne hensigtsmæssigt, f.eks. at bladre uden at rive i bøgerne og dermed sikre bibliotekets bøger en længere levetid. Børnene får også hver sit personlige kursusbevis, hvor der står, at de er udlærte "bogvogtere".


Et skrækeksempel blev vist ved en bog, hvor der var sat en klat tyggegummi i, malet og tegnet, revet og klippet i nogle af siderne, og som desuden havde været i berøring med en rugbrødsmad. Dét vakte opmærksomhed - alle børnene kunne se, at det var forkert og ulækkert.

I Vestermose Børnehave blev alle børn samlet, den røde snor blev klippet over af bibliotekar Berit Ahlmann Hansen, og institutionsleder Maria Søberg læste en historie op. Det lille bibliotek blev hurtigt fyldt af nysgerrige børn, og de første forældre var snart på pletten. Derefter blev der serveret kage på legepladsen.

Børnehavebiblioteket er et lille bibliotek ...
placeret i børnehaven. Her kan forældre og børn låne bøger ved at notere i en bog, hvilke bøger, der er lånt med hjem. Bøgerne er udlånt fra Slagelse Bibliotekerne, men man behøver ikke have lånerkort for at låne bøger i Børnehavebiblioteket. Børnehavebiblioteket er dog kun for børnehavens børn, deres forældre, søskende og personale.
Lone Arevad

Bibliotekshygge for børn og forældre

Som noget ganske nyt tilbyder Slagelse Bibliotekerne en guidet tour for børn og deres voksne gennem bøger, spil og film, kælder og andre krinkelkroge. Og så skal der selvfølgelig også lidt godt i maven! - Opfordringen lyder altså: Kom og oplev biblioteket og opdag dets mange muligheder!

Personalet vil fortælle om og vise bibliotekets mange tilbud og tage jer med på en spændende rundtur – også der, hvor I ikke har været før. Der skal kigges på bøger, film og spil, og der bliver mulighed for at spille med børnene og få et indblik i, hvad der sker i børneværelset anno 2009.

Vi slutter af med en god bid mad til alle tilmeldte, og tilmelding skal ske senest mandag 1. september til dit lokale bibliotek. Arrangementerne med bibliotekshygge finder sted på følgende datoer:

Skælskør Bibliotek: Torsdag 10. september kl. 17-18.30
Korsør Bibliotek: Mandag 14. september kl. 17-18.30
Slagelse Bibliotek: Tirsdag 15. september kl. 17-19

Ved tilmelding tælles både børn og voksne med. Vi vil desuden bede jer oplyse børnenes alder. Der er plads til max. 20 deltagere pr. arrangement, og det er ’først til mølle’-princippet, der gælder.
Lone Arevad

Virkeligheden findes i de intense øjeblikke

Anne V. Gross illustrerer dette efterårs bibliotekskalender. Hun tror på det romantiske og intense øjeblik, men erkender samtidig, at ikke alt kan gøres romantisk – end ikke opvasken, selvom hun har forsøgt.

Slagelse Bibliotekerne har valgt kunster Anne Vibeke Gross til at illustrere forsiden til dette efterårs bibliotekskalender. Det eventyrlige islæt, den intense oplevelse og den energifyldte tango passer perfekt til efterårets aktiviteter, hvor du kan drømme dig væk til skumringsaftenerne, skyde din egen lommefilm og give den gas på gulvet sammen med gymnastikinstruktører. Arrangementer der kan skabe netop de intense øjeblikke, som Anne V. Gross værdsætter.

- Jeg kan godt lide at opfatte virkeligheden i et romantisk skær. Jeg er nostalgiker, sådan meget åndelig. Jeg ser lidt mere i det hele, forklarer den 35-årige kunstner, der er vokset op i Skælskør og i dag er bosat på Vesterbro.

- Jeg synes, at flygtige ting tager alt for meget opmærksomhed i vores dagligdag. Og jeg tror ikke, at man husker opvaskene, som man vil huske en dans, et blik – glimtet af det fantastiske.

Hun søger de romantiske og intense øjeblikke i storbyens liv, i dansen, i kærligheden og i erotikken, og alle dele bruger hun i sine billeder. Men hun har ikke helt villet opgive den opvask, så hun har prøvet at male den i et romantisk skær. Men projektet måtte opgives.

- Selvom jeg prøvede at arbejde med lyset, blev der ikke så meget drømmevask ud af det.

Siden barndommen
- Da jeg var rigtig ung, kom inspirationen fra bøger, digte og myter, og jeg malede mine billeder i en meget eventyrlig form. Der er stadigvæk en eventyrlig fortolkning i mine billeder, men nu er det bare over virkeligheden i stedet for.

Hun går ikke bare i gang med at male og ser, hvad der kommer ud af det.

- Inden jeg begynder, har jeg en klar idé om, hvad jeg vil male. Og der kommer et punkt, hvor jeg synes, at det er perfekt. Hvor jeg tænker, at hvis jeg rører mere ved det, så ødelægger jeg det.

Anne V. Gross har altid malet, og både hendes farfar og far var kunstnere. Derfor blev hendes børnetegninger også taget seriøst. Men hun lavede for alvor billeder, da hun flyttede for sig selv.

- Min aktive periode begyndte i 1992, da jeg flyttede hjemmefra. Jeg kommer fra en familie, hvor vi taler utrolig meget, og pludselig var jeg alene med mine tanker og følelser, og jeg havde behov for at udtrykke dem et sted.

Ingen hobbykunstner
Et sted er blevet til flere i løbet af årene. Tangoen og skriveriet giver hende andre udtryksformer.

Hun mener ikke, at man som kunstner kun behøver at udtrykke sig via et medie.

- Det at være kunstner er meget grundlæggende, enten har man lysten til at udtrykke sig, eller også har man det ikke. Jeg maler oftest, fordi jeg bare er bedst til det. Der har der ikke været nogen tekniske forhindringer. Det kan jeg.

Hun er cand.mag. i russisk og dansk - med speciale inden for litteratur og kultur. Hun har valgt den russiske linje, fordi kulturen og væremåden fascinerer hende. Den alvorlige attitude, hvor man nedenunder finder en dybde, som hun ofte mangler andre steder.

For tiden arbejder hun på et bureau, som arrangerer rejser til Rusland. Men selvom hun har et arbejde, hvor hun ikke bruger malerkunsten, betegner hun sig ikke som en hobbykunstner, for det er så grundlæggende en del af hende. Hun er kunstner. Hele tiden. Altid. Derfor drømmer hun også om at kunne leve af sin kunst på et tidspunkt blandt andet som illustrator til bøger eller ved at lave plakater.

Læs mere om Anne V. Gross på hjemmesiden:
www.galeriegrossartig.dk og se hendes udstilling på Korsør Bibliotek i perioden 31. august til 12. september.
Janni Nolting

Når biblioteket sejler under splitflag ...

… ja, så er det, fordi en bibliotekar er på vej til Agersø for at passe udlånet på denne lille ø i Storebælt.

Både Agersø og Omø har en begrænset biblioteksbetjening. Mange af øernes beboere har deres daglige arbejde på Sjælland og benytter biblioteket i Skælskør, men andre har deres arbejde på øerne og kommer derfor ikke så ofte til den store naboø. Og som alle andre steder er der ældre mennesker, som ikke godt eller slet ikke magter den lange tur.

Som modpol til de store biblioteker i Slagelse, Korsør og Skælskør er der derfor biblioteksbetjening på øerne, men under mere ydmyge forhold. På Agersø holder biblioteket åbent i godt en time den første onsdag i hver måned - dog ikke i skoleferien. Biblioteket har til huse på Agersø Skole. I dét lokale, der fungerer som kontor for skolens lærere og som skolebibliotek, har folkebiblioteket tre hylder til rådighed.

Det vil være en overdrivelse at sige, at det vrimler med lånere, men til gengæld får øboerne den særlige service, at de til enhver tid (når skolen holder åbent) kan gå på biblioteket og forsyne sig med litteratur fra depotet, som i omfang kan rummes i 3 mælkekasser under transporten fra biblioteket i Skælskør og til øen.

Kvikke lånere ringer deres bestillinger til Skælskør forud for bibliotekets besøg, og kommer så – dog ikke nødvendigvis i åbningstiden - og henter en bibliotekspose med deres bøger, som står til afhentning med lånerens navn på. Aflevering af lånte materialer foregår på samme måde. Let, enkelt og uden unødig administration.

Skulle nogen få et særligt behov, der nødvendigvis må opfyldes inden bibliotekets næste besøg, kan det aftales, at en pose bøger sendes over med færgen og afhentes af låneren på kajen i Agersø Havn.

Bibliotek i mælkekasser!
På Omø er den stedlige skolelærer Ole Odsgaard på bibliotekets lønningsliste og holder biblioteket åbent to gange ½ time om ugen. Her er forholdene endnu mere ydmyge, hvilket især skyldes den begrænsede plads på skolen. Bibliotekets depot bliver i mælkekasserne! Også her indtelefoneres bestillinger til Skælskør, og når Ole tager til lærermøde i Skælskør, stikker han inden om biblioteket og henter bestillingerne og returnerer de lånte materialer. Enkelt og fleksibelt og uden unødige omkostninger til ekstra transport. - På denne ganske enkle måde tilgodeses behovet for biblioteksbetjening i to små lokalsamfund med en ressourceindsats på under to timer om ugen - og til alles tilfredshed.
Bent Rasmussen Toelberg

AGERSØ
Areal 6,84 km2 - 233 indbyggere (2008) - Sejltid fra Stigsnæs 15 min.

OMØ
Areal 4,5 km2 - 187 indbyggere (2006) - Sejltid fra Stigsnæs 45 min.

Dronning Margrethe besøgte de 2 øer i juni - hvornår har du sidst været der?

NYTTIGE INFORMATIONER
På de lokale turistkontorer kan du få foldere om Agersø og Omø. Du kan også studere de to øers egne hjemmesider på nettet.

Agersø:
www.agersoe.com
Omø: www.omoe-net.dk
Færgetider til Agersø og Omø: www.faergevest.dk

Man kan naturligvis nøjes med en sviptur til de to lokale øsamfund, men der er også mulighed for at bruge længere tid på de dejlige øer. - Agersø kan byde på både campingplads og kro, og på naboøen finder du Omø-perlen, hytter og private overnatningsmuligheder.

Vil du være byens bedste bogæder?

Slagelse Bibliotekerne fortsætter succesen med anmelderklubben for læselystne børn og unge i 4.–6. klasse.

Det er nu tredje gang, at bibliotekerne i Slagelse, Korsør og Skælskør kører en sæson med Bogæder-klubber. Denne gang vil der især blive fokuseret på forfatterskaber. Der skal ikke kun snakkes bøger på møderne. Meningen med læseklubben er ikke at lave noget lektielignende, men at tilbyde et mødested, hvor der vil være en skøn blanding af bogsnak, quiz, guf og masser af hygge. Hver deltager udvælger til hvert møde mindst én bog, som læses til næste møde og herefter præsenteres for de andre i læseklubben.

Det første møde finder sted på følgende datoer:
Torsdag 24. september kl. 15-16 i Korsør
Tirsdag 29. september kl. 15-16 i Slagelse
Fredag 2. oktober kl. 14.30-15.30 i Skælskør

’Byens Bedste Bogæder’ har ca. 8 møder i hver sæson med i snit tre uger imellem. Vi slutter sæsonen af i foråret med en stor quiz, hvor man dyster mod Bogæderne fra de andre biblioteker i kampen om store præmier. Det er desuden planen, at en kendt forfatter vil gæste biblioteket i begyndelsen af 2010. Her er medlemmerne af Bogæder-klubben særligt indbudt.

Tilmelding til læseklubben skal ske på dit lokale bibliotek i perioden fra mandag den 10. august til fredag d. 11. september. Her skal du udfylde en blanket med navn, adresse, alder og skole. Her findes også en folder med nærmere informationer om læseklubben. Der er plads til max. 15 deltagere på hvert hold, og det er ’først til mølle’ princippet, der gælder. Læs om tidligere Bogæder-arrangementer på vores hjemmeside
www.slagelsebib.dk under Børn.
Lone Arevad

Bogæder-møder i 2009:

Slagelse:
Tirsdag 29. september
Tirsdag 20. oktober
Tirsdag 10. november
Tirsdag 1. december
Alle dage kl. 15.00-16.00
Kontaktpersoner: Berit og Lone

Korsør:
Torsdag 24. september
Torsdag 22. oktober
Torsdag 5. november
Torsdag 26. november
Torsdag 10. december
Alle dage kl. 15.00-16.00
Kontaktpersoner: Kirsten og Arne

Skælskør:
Fredag 2. oktober
Torsdag 22. oktober
Torsdag 12. november
Torsdag 7. december
Alle dage kl. 14.30-15.30
Kontaktpersoner: Gunver og Ellen

40 års jubilæum

Musikbibliotekar Hans Juhl Larsen kunne onsdag 15. juli fejre 40 års ansættelse på Slagelse Bibliotek. Bibliotekschef Torben Jano holdt en flot tale for Hans, og den glade jubilar blev ved en festlig reception rigt begavet. Her har han netop fået overrakt kommunens gave.

Lånere, kolleger fra hele landet og familie var kommet til Slagelse i dagens anledning.

Netmusik.dk boomer

Bibliotekernes onlineudlån af musik er på det nærmeste eksploderet i april og maj måned. Det var ikke en apilsnar, men derimod en genfødsel.

Websitet og biblioteksservicen netmusik.dk er ”nytænkt” i en kraftigt forbedret version. Der er adgang til næsten ubegrænset forbrug i hidtil uset hastighed. Desuden er servicen blevet landsdækkende. netmusik.dk er danske folkebibliotekers tilbud om gratis lån af musik på Nettet.

Motorvej til gratis musik
De første måneder med det ny netmusik.dk har betydet en mere end en tredobling af download (downlån) på Slagelse Bibliotekerne. I maj måned blev der gratis downloadet ca. 10.000 musiknumre via netmusik.dk, i juni måned lidt færre.

Tidligere har netmusik.dk leveret ca. 3.000 musiknumre til Slagelse Bibliotekernes brugere, men efter aprils lancering af den nye netmusik.dk er tallet eksploderet. Det skyldes, at brugerne i modsætning til tidligere, har mulighed for et næsten ubegrænset forbrug. Dette, sammen med det nye websites hastighed og brugervenlighed har åbnet en bred motorvej for online lån af musik.

1,6 millioner musiknumre venter på dig
Lige nu ligger der over 1,6 millioner musiknumre svarende til 120.000 albums og bare venter på at blive lånt. Kataloget indeholder både populært og unikt. Der er adgang til de seneste nye hits samtidigt med at man kan finde unikke nationale kataloger, som hverken findes på bibliotekernes Cd-hylder eller i musikbutikkerne. Indholdet i netmusik.dk er vokset eksplosivt det seneste år. Servicen startede i slutningen af 2004 med ca. 35.000 musiknumre.

Alternativ til pirateri
Servicen optræder nu i sin fjerde version på lige så mange år, men aldrig tidligere har udviklingen været så markant. Brugerne har adgang til hidtil usete mængder downloads. Hvor hvert enkelt bibliotek tidligere havde kvoter for både bibliotekets og enkeltbrugernes downloadmængde, er disse lidt ”snærende bånd” nu blevet løst. Downloadhastigheden er mangedoblet, og websitets brugervenlighed er i top. Det gør netmusik.dk til et attraktivt, og ikke mindst lovligt alternativ til piratkopiering og ulovlig fildeling.

Smart musikbibliotek
Netmusik.dk er et supplement til bibliotekernes udlån af fysiske cd’er. Der er dog den forskel, at der aldrig er kø eller karenstid til musikken. På netmusik.dk er der altid et ledigt eksemplar, og det meste er tilgængeligt på udgivelsesdagen til forskel fra Cd’erne på bibliotekernes hylder, som har en lovpligtig karenstid på fire måneder.

Folkebibliotek-united
netmusik.dk tilbydes af et samlet dansk folkebiblioteksvæsen. Hvert enkelt kommunebibliotek har skullet tegne abonnement på netmusik.dk. Det har samtlige biblioteker så valgt at gøre. Dermed er netmusik.dk landsdækkende – en biblioteksservice til alle danske borgere.

Prøv Slagelse Bibliotekernes netmusik
Naturligvis tilbyder Slagelse Bibliotekerne også netmusik.dk. Er du allerede bruger af biblioteket kan du låne musik med det samme. Har du brug for vejledning er du velkommen til at kigge indenfor på biblioteket. God fornøjelse!
Mai-Britt Kelstrup

www.netmusik.dk - det med småt:
For at kunne benytte netmusik.dk skal du være registreret låner på et dansk folkebibliotek. Musikfilerne kan downloades gratis fra websitet netmusik.dk i Windows Media Audio format og virker i én uge fra første afspilning. Musikfilerne kræver desuden Windows platform.

Piratkopiering ikke okay
Mandag 22. juni skrev MetroXpress, at hver tredje dansker indrømmer at have downloadet ulovligt, og ifølge en undersøgelse fra Brancheorganisation Ifpi er 95 procent af alle downloads fra nettet ulovlige. Dét fik direktøren i Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen, til at udsende en pressemeddelelse, hvor han slog fast, at bibliotekerne synes sgu ikke, at piratkopiering er okay.

Gratis lydavis

Slagelse Bibliotekernes lydavis med lokalt nyhedsstof er et gratis tilbud til kommunens borgere. Lydavisen er i første række henvendt til de mennesker, som ikke selv er i stand til at læse dagens nyheder i avisen.

Lydavisen udkommer en gang om ugen, og den består af lokale nyheder fra Slagelse-området. Stoffet hentes fra de lokale medier som Sjællandske, Søndagsavisen, UgeNyt, Korsør Posten og Skælskør Avis. Der er både længere artikler, navnestof og officielle meddelelser.

Lydavisen redigeres af assistent Aase Jensen på Slagelse Bibliotek, hvorefter den bliver indlæst hos NOTA (Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder). Herfra sendes lydavisen med almindelig post til alle abonnenter. Lydavisen skal ikke returneres til biblioteket eller til NOTA. Lydavisen er indspillet på en CD i det såkaldte Daisy-format. Den ligner ganske vist en almindelig CD, men den kan ikke afspilles i et almindeligt stereoanlæg. Der kræves en særlig Daisy-afspiller med hukommelse, og der er tale om en afspiller med en række nyttige tekniske finesser, som gør det nemt at bruge den. Det er muligt at få stillet en afspiller til rådighed fra kommunen i henhold til Serviceloven.

Abonnement på lydavisen
Tilbuddet om gratis lydavis er i første række rettet mod blinde, svagtseende eller ordblinde medborgere. Har du familiemedlemmer eller bekendte, som kan have glæde af tilbuddet, kan du hjælpe dem med at blive abonnent på lydavisen. Henvendelse skal ske til ét af Slagelse Bibliotekerne med alle relevante oplysninger. - Spørgsmål kan rettes til Aase Jensen på tlf. 58 57 39 39.

Visitation
Man visiteres til en daisy-afspiller af Tale-Høre-Syn på tlf. 58 57 57 60. Tildeling af hjælpemidler sker efter individuelt skøn, og biblioteket kan således ikke garantere, at man kan få stillet en afspiller til rådighed.

Lyst til at læse noget nyt?

Anbefalet af Leif P. Jørgensen,
Administrationen,
Slagelse Bibliotek:


SVENSKE FAVORITTER

Nu om dage læser jeg mest nordiske krimier og spændingsromaner. Det behøver for min skyld ikke være fin litteratur eller kunst med stort K, men det må gerne være - ja, simpelthen spændende.

Dét er Jan Guillou’s serie om agent Hamilton, om end man undervejs kan blive lidt irriteret på både hovedperson og forfatter. Umiddelbart havde jeg ikke troet, at jeg ville lade mig indfange af et middelalderdrama, men Guillou’s serie om tempelridderen Arn Magnusson og den tids politiske magtkampe og intriger er alligevel elementært spændende og samtidig historisk interessant. Og så er der humor, romantik, action, samfundssatiriske drillerier, ny indsigt og meget andet i samtlige af Guillou’s tykke romaner. Glem heller ikke ”Tyvenes marked” med en ny heltinde, Ewa Johnsén, som også dukker op i senere romaner.

Kvinderne er også i front i de fleste af de mest populære danske krimier, som er skrevet af Elsebeth Egholm og Sara Blædel - ja, man fristes til at tilføje Hanne-Vibeke Holst’ til tider ganske medrivende romaner - og hos de svenske medsøstre Liza Marklund, Camilla Läckberg, Åsa Larsson og Mari Jungstedt (hvis fjerde Gotlands-krimi dog er noget af en skuffelse).

Kriminolog og professor
Alligevel vil jeg først og fremmest anbefale to mandlige svenske krimi-forfattere. Du tænker sikkert straks på Stieg Larsson, som visselig var fornøjelig læsning, eller Arne Dahl, hvis romaner om A-gruppen er rigtig spændende, men her skal vi først beskæftige os med Leif G. W. Persson. Han er intet mindre end uddannet kriminolog og professor i politiefterforskning, og så er han en gudbenådet forfatter. Et særkende for Perssons skrivestil er den konstante vekslen mellem personernes dialog, og så de anderledes syrlige kommentarer, som selvsamme personer tænker om hinanden i samme åndedrag.

I sidste års ”Falder frit som i en drøm” satte kriminalchef Lars Martin Johansson - manden der kan se om hjørner - sig for at opklare Palme-mordet, og dét er stadig yderst relevant, selv her mere end 20 år efter. Her møder vi også politiinspektør Anna Holt, som Persson har skabt sammen med Jan Guillou. - I år udkom så ”Den der dræber dragen” med den både aparte og komiske kriminalkommisær Evert Bäckström i endnu en lidet flatterende hovedrolle. I den tidligere bog ”Linda - som i Lindamordet” stiftede vi første gang bekendtskab med den altid sultne politimand, så gæt selv hvad ”den bäckströmske supersalami” dækker over. Også andre romaner af Leif G. W. Persson er simpelthen mageløse, alene titlerne: ”Mellem sommerens længsel og vinterens kulde” og ”En anden tid, et andet liv”.

Barbarotti er Nessers nye helt
Den anden svensker, som jeg gerne vil anbefale, er Håkan Nesser. Han blev uddannet som adjunkt i svensk og engelsk, men begyndte siden hen at skrive. Han har en længere produktion bag sig. ”Menneske uden hund” var min introduktion til forfatteren, som her lancerede en ny seriehelt, Gunnar Barbarotti. Han får nok at se til omkring juletid, da to medlemmer af en familie forsvinder. Vi fornemmer hurtigt, at meget er fejet ind under gulvtæppet. Bag facaden er familieidyllen langtfra intakt, og er de forsvundne bare taget af sted fra julehyggen eller er der sket en forbrydelse? - Det er der med garanti i seriens næste bog, ”En helt anden historie”, hvor en mystisk person tilsyneladende orienterer vores helt om forestående mord. - Den næste bog i serien om Barbarotti er allerede udkommet med titlen ”En fortælling om hr. Roos” (årets svenske krimi i 2007). En oplagt idé til ferielæsningen!


Laleh - kvindelig multikunstner
Musik skal der til, og det er herligt at orientere sig i alverdens genrer og opdage nye navne i musikbiblioteket.

Laleh opdagede jeg dog først på radio, hvor hendes hit ”Live Tomorrow” straks fangede. Nu er hun aktuel med sin tredje CD, og den er aldeles fremragende. ”Me And Simon” er titlen, sikkert inspireret af singleudspillet ”Simon Says”. Som tidligere synger Laleh på tre forskellige sprog: engelsk, svensk og persisk (farsi).

27-årige Laleh Pourkarim er nemlig født i Iran, men hendes forældre tog hende med ud af landet, hvor præstestyret stadig hersker, da hun var knapt 1 år. Som 12-årig kom Laleh med familie til Göteborg i Sverige, og allerede i 2000 blev hun verdenskendt i det nye hjemland for en af hovedrollerne i den populære spillefilm ”Jalla! Jalla!”. Laleh pladedebuterede med et album i eget navn i 2005, den med ”Live Tomorrow”, og året efter fulgte ”Prinsessor” med sange som ”Det är vi som bestämmer”. I 2007 indspillede hun sangen ”Snö” med London Symphony Orchestra til filmen ”Arn” efter Jan Guillou’s tempelridderhistorier.

Laleh er et multitalent, ikke kun når hun ubesværet veksler mellem flere sprog på samme plade. Hun har også skrevet alle sangene på ”Me And Simon”, hun spiller det meste, synger alle korstemmerne, og så har hun selv produceret alle sine udgivelser. Hun formår på samme tid at skabe radiovenlige pophits og vemodige svenske viser med orientalske anstrøg. Det har indbragt flere velfortjente Grammy-priser i Sverige.

Lån ”Me And Simon” på biblioteket eller fra netmusik.dk - eller endnu bedre: gå ud og invester i den fantastiske plade med en sød og snurrig pige, der skaber helt sit eget musikalske univers. For mig lyder denne skive som én af årets allerbedste! - Advarsel: kan være stærkt vanedannende.

Mød Laleh på hendes hjemmeside
www.laleh.se, og naturligvis er der mange video-klip med hende på YouTube. Start f.eks. med den fantastisk flotte ”Live Tomorrow” og lad den være en øjen- og øren-åbner, også for dig.

God fornøjelse!

Lær mere om IT

I oktober-november 2009 starter Danmarks Radio i samarbejde med IT- & Telestyrelsen en kampagne på TV, i radio, aviser og blade.

Kampagnens formål er at motivere den store del af danskerne, som har ringe IT-færdigheder, til at bruge de digitale muligheder i højere grad. Kampagnen sætter fokus på de mange fordele, som computere, internet, mobiltelefoner og alle de andre digitale medier kan give danskerne i deres hverdag. IT kan simpelthen gøre livet nemmere, sjovere og rigere.

Det gode eksempels magt: I kampagnen fortæller udvalgte danskere deres egen historie om deres utryghed ved at bruge IT, og om hvordan de - efter at være kommet i gang - har fået et lettere og sjovere liv med godt udbytte af brugen af den ny teknik i deres hverdag.
Det kan f.eks. være en mormor, der på TV fortæller om, at hun ellers aldrig har brugt IT. Dels har hun følt sig utryg, dels har hun ikke haft det store behov. Men da hendes barnebarn flytter til USA, opdager hun, hvor besværligt og dyrt det er at komme i kontakt med hende. Mormor beslutter sig for, at nu er der en rigtig god grund til at sætte sig ind i, hvordan hun sender e-mail, chatter m.m., så hun kan være i kontakt med sit barnebarn, så tit hun vil. Hun fortæller også om, at IT slet ikke er så ”farligt” som hun ellers gik og troede. Hun er glad for, at hun er kommet i gang og har mod og lyst på at lære mere.

IT-formidlere: Der er på landsplan uddannet 60 IT-formidlere. På Slagelse Bibliotekerne har Karl-Gustaf Jensen og undertegnede taget uddannelsen, som bygger på de pædagogiske principper i Herskin-modellen. I første omgang bliver det IT-formidlernes opgave at introducere andre kollegaer, som har lyst til at undervise IT-svage borgere, for de pædagogiske principper, så de er klædt på til at gå ud og undervise. Sammen med formidlere fra bibliotekerne i Roskilde og Køge er vi ved at planlægge et undervisningsforløb for vore kolleger.
Feedback vil løbende bringe orientering om, hvordan det går med projektet og om de tilbud, som senere gives til de borgere, som har fået lyst til at deltage i: Lær mere om IT
Eva Haulrig

torsdag den 18. juni 2009

Torben Jano ny bibliotekschef

Fredag den 15. maj kl. 8.00 tiltrådte 43-årige Torben Jano stillingen som bibliotekschef ved Slagelse Bibliotekerne. Straks fra morgenstunden mødte han alle de ansatte fra bibliotekernes afdelinger i Korsør, Skælskør og Slagelse ved et velbesøgt personalemøde.

Torben Jano, der senest har været ansat som direktør i Byggeriets Uddannelser, afløser Michel Steen-Hansen, som i december 2008 blev direktør i Danmarks Biblioteksforening. I de mellemliggende måneder har administrationschef Erna Reutzer været konstitueret bibliotekschef.

Tyvstartede på jobbet
- Jeg glæder mig meget til at lære Slagelse Bibliotekerne at kende og være med til at understøtte den positive udvikling, som bibliotekerne er inde i, siger Torben Jano. Han var allerede den 12. maj med til en temadag om samarbejde mellem biblioteker og borgerservice i Slagelse kommune. Ét af de emner som står på den helt aktuelle dagsorden og dermed en oplagt anledning til at tyvstarte på jobbet.

Den nye bibliotekschef blev fredag morgen budt velkommen af centerchef Kim Kruse Rasmussen, Borgerservice i Slagelse kommune. - Med ansættelsen af Torben Jano har vi lavet et pletskud, sagde Kim Kruse Rasmussen - og lovede Jano masser af udfordringer i den kommende tid.

Bibliotekerne er et dynamisk sted
Den ny bibliotekschef kastede sig ikke ud i de store programerklæringer på sin første officielle arbejdsdag. Han havde dog allerede konstateret, at Slagelse Bibliotekerne ”rykker” og er i gang med at lave mange spændende projekter.

- Jeg glæder mig over, at bibliotekerne er et dynamisk sted, som ikke bare ligger der. De flytter sig, er i konstant kontakt med borgerne og i denne dialog er de med til at påvirke omverdenen. Jeg vil også gerne være med til at flytte hegnspæle, udtalte Torben Jano.

De næste par uger skal bruges til at sætte sig ind i de mange opgaver i det nye job, ligesom Torben Jano agter at tage rundt på bibliotekerne i Korsør, Vemmelev og Skælskør, så han kan lære alle de ansatte at kende.

Som uddannelsesmæssig baggrund har den ny bibliotekschef en bachelor (BA) i historie og dansk ved Københavns Universitet samt en Master of Public Administration (MPA) ved Copenhagen Business School i 2004. I sin tid som leder har han desuden deltaget i en lang række kurser og uddannelsesforløb.

Erfaring med ledelse
Torben Jano har arbejdet med ledelse gennem de seneste 10 år. Først som leder af en stor undervisningsafdeling på Landtransportskolen i Hvidovre, som uddannede unge mennesker til chauffør- og redderuddannelser. Han var med til at gennemføre en fusion, da skolen i 2003 blev en del af Teknisk Erhvervsskole Center (TEC). I 2005 fik Torben Jano nyt job som direktør i Byggeriets Uddannelser, som er den organisation, der udvikler og administrerer byggebranchens uddannelser.

Pendler indtil videre
Privat er Torben Jano familiefar med fire børn i alderen fra 1½ til 20 år, så både han og hustruen Christina ved sådan set godt, hvad de skal få tiden til at gå med!

- Vi bor i Hvidovre, fortæller Torben, og min fritid bliver først og fremmest brugt sammen med familien, men også gerne med en løbetur, film, bøger, musik, italiensk mad eller andre gode oplevelser. - Indtil videre pendler jeg til og fra arbejde hver dag, men en del af min familie bor faktisk her i Slagelse-området, kan Torben Jano berette, og derfor overvejer vi nu så småt, om vi med tiden skal til at flytte nærmere på Vestsjælland.
Leif P. Jørgensen

LEDEREN: Brugerinddragelse

Brugerne skal hjælpe med til at udvikle Slagelse Bibliotekerne.
Slagelse kommune har en ambition om at være udviklingskommune. Dejligt! I praksis betyder det konstant fokus på at forbedre den kommunale service og villighed til at tage chancer ved at gå nye veje. Den ambition ligger helt i tråd med Slagelse Bibliotekernes virke, og i vores organisering betyder det bl.a., at vi har en udviklingsafdeling. Den er sat i verden for at sikre, at vi arbejder kontinuerligt på at forbedre vor service, og at vi tør gå nye veje.

Hvad gør vi så? Den mest almindelige inspiration kommer i og med, at alle medarbejdere dagligt har fokus på at yde en ordentlig service. Er der én som oplever et behov eller mulighed for forbedring, så søger vi sammen at finde en bedre løsning. Andre gange er det medarbejdere, som simpelthen får en god idé under bruseren om morgenen. Idéer som bliver til i mødet mellem årelang erfaring og inspiration. Endelig gør vi, hvad vi kan for at tage inspirationsdelen alvorligt ved at følge tendenser i ind- og udland og bringe de bedste hertil.

Humlen er at identificere ...
Vi vil gerne til at udvikle mere direkte ud fra brugeres/låneres behov. Logikken er ret simpel. Hvis der er et udbredt behov, er der god chance for at initiativet bliver en succes. Frem for at vi udvikler noget, vi tror vil være en succes. Humlen er at identificere nye behov hos vores brugere og lånere. Vi tror på, at dette kan ske på mange måder.

Eksempelvis kan man se på, hvordan lånere bruger udlånsautomaten. Måske ser vi muligheder for forbedring ved at nærstudere, hvordan lånerne faktisk gør. En anden tilgang kan være fokusgruppe-interviews, hvor brugere inviteres til at diskutere bibliotekets arrangementer. Endelig kan vi invitere brugere/lånere til aktivt at udvikle med på idéer, sammen og undervejs, mens idéen tager form. Til syvende og sidst tror vi også, at en del udvikling af aktiviteter kan ske nærmest uden vores deltagelse, hvis blot vi stiller med rammerne. Et eksempel kan være en ambition om en filmklub. Her kunne biblioteket stille udstyr og afstemningsfacilitet til rådighed og så ellers lade brugerne råde over, hvilken film de gerne vil se den kommende tirsdag. Mulighederne er utroligt mange og spændende.

Pointen er, at vi gerne vil ’vove’ os i denne retning. Men vi ved ikke helt, hvordan og hvilke tilgange der virker bedst. Derfor vil vi i løbet af efteråret prøve os frem med en række mindre tiltag og initiativer. Dette er samtidig en advarsel: som bruger og låner på Slagelse Bibliotekerne kan man godt forberede sig på at blive hørt i forskellige sammenhænge!

Og sig endelig til hvis der et sted derude er nogen, der allerede har en mening om, hvordan brugerinddragelse skal foregå på jeres biblioteker.
Udviklingschef Jeppe Debois Baandrup

Fremtidens borgerservice skal handle om tilgængelighed

Borgerservice i Slagelse Kommune vil give en bredere betjening. Derfor er kommunen kommet med en række forslag, der skal sendes i høring hos adskillige samarbejdspartnere.

Hvordan skal fremtidens Borgerservice se ud i Slagelse Kommune?
Det spørgsmål er det sidste stykke tid blevet vendt i forskellige arbejdsgrupper og senest til en temadag på Slagelse Bibliotek. Kommunen vil nemlig gerne blive ved med at udvikle sig og give en så bred service som muligt. Til temadagen var der derfor indbudt et borgerpanel, og der var ikke tvivl om, hvad deltagerne ønskede sig af Borgerservice - nemlig kommunikation, åbenhed, ligeværdighed og tilgængelighed.

- Jeg synes, det var uhyre interessant at høre borgernes synspunkter. Ved at spørge fandt vi ud af, at borgerne vægter den gode behandling højst, og at de gerne vil have mange muligheder, konkluderer centerchef Kim Rasmussen.

Samarbejde med bibliotekerne
Der er ud fra arbejdet kommet en række forslag, som i maj måned blev sendt i høring hos samarbejdspartnere og interesseorganisationer frem til den 4. juni. Flere af forslagene går på, at biblioteker og Borgerservice skal arbejde sammen i Slagelse Kommune, og helt konkret at man integrerer Borgerservice og biblioteket i Skælskør, så det kommer til at ligge under samme tag. Fidusen ved et samarbejde er, at borgerne kun skal gå et sted hen for at få klaret flere ting på en gang.

Vi kan samle kræfterne
Kim Rasmussen er ikke i tvivl om fordelene ved at tænke i bredere baner: - Ved at samle aktiviteterne kan vi opnå synergier, så vi kan give en endnu bedre service end i dag og være til stede mange flere steder. Og på længere sigt kunne man tænke Borgerservice endnu bredere ved at være til stede på institutioner, i indkøbscentre og lignende, forklarer han.

Centerchefen tror på, at der snart vil komme en afgørelse. - Vi forventer at få en afklaring inden sommerferien på, hvad der skal ske med Borgerservice i den nærmeste fremtid.
Janni Nolting

onsdag den 17. juni 2009

BOGSTART gør en forskel - også for os

Vi er en gruppe på fire, der varetager Bogstart på Slagelse Bibliotekerne. Det har ført til mange hyggelige og anderledes timer i de private hjem, hvor vi føler, at vores horisont er blevet udvidet, og at vi gør en forskel.

Siden marts har vi en gang i ugen draget af sted til Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør. Bogpakkerne har ligget solidt i rygsækkene og sindene været indstillet på nye og gode oplevelser med projekt Bogstart. Og vi er bestemt ikke blevet skuffet. Vi tør godt at garantere, at både vores horisont og følelsen af at gøre en forskel er blevet næret.

Vi har besøgt både udenlandske og danske familier, vi har taget plads i deres sofaer, vi har drukket en masse kaffe, snakket med forældrene om Bogstart, bibliotekets tilbud og hverdagsting. Vi har læst for og leget med børnene, som helt tydeligt har nydt opmærksomheden og de gaver, de har fået. De har bladret i dem, ”læst” i dem og på grund af deres alder bidt lidt i dem. I det hele taget har vi opnået en rigtig god kontakt med familierne.

Arne og Kirsten i Korsør

Ordbog er et hit
Vi har også haft stor succes med at sælge budskabet om, hvor vigtigt det er at læse for sine børn og stimulere deres sproglige udvikling ved at lege med sproget. Forældrene er blevet meget glade for at få bøgerne, som de er overbeviste om, både de og børnene kan få glæde af. Især ordbogen i 12-måneders pakken har indtil videre været et hit.

Vi har også været rundt i børnehaverne i lokalområdet for at gøre opmærksom på projektet, og hele vejen rundt er vi blevet mødt med positiv interesse. De børnehaver, hvor der ikke går nogen af de børn, der er med i projekt Bogstart, har endda været lidt skuffede over, at de ikke havde nogen.

Ude i lokalområdet har vi også været flittige brugere af Kvarterhusene, hvor vi har mødt mange af beboerne i området og haft mulighed for at gøre lidt reklame for os selv og Bogstart, og samtidig har vi haft stor glæde af den viden, de ansatte i Kvarterhusene har om lokalområdet, og hvad der rører sig.

Familierne besøger bibliotekerne
En del af familierne har vi efterfølgende været så heldige at se på biblioteket til de arrangementer, vi har afholdt i forbindelse med Bogstart.

Et af de arrangementer, som var en stor succes, var den musikalske koncert Hov, Hov Musik for sjov, hvor børnene fik både sunget og bevæget sig til Anne Olorenshaws musik. Ud over arrangementerne har nogle af familierne fra Bogstart været på biblioteket for at blive indmeldt som lånere, og nogle af dem har også allerede spurgt, hvornår der næste gang er et arrangement.

Så det virker til, at en del af de familier, vi besøger, er begyndt at besøge os, og det giver en vished om, at vores arbejde nytter. Vi glæder os til fortsat at drage af sted med bogpakkerne.

Dorte og Kirsten i Slagelse

Bogstart skal styrke den sproglige udvikling
Som forsøg på at styrke børns sproglige udvikling og give dem lyst til at læse har Slagelse Bibliotekerne og 14 andre biblioteker over hele landet valgt at deltage i Projekt Bogstart. Bogstart løber over 4 år, er finansieret via satspuljemidlerne på Finansloven og forsyner børn med gratis bogpakker. Dem modtager de, når de er 6, 12, 18 måneder og 3 år.

Slagelse Bibliotekerne kommer rundt til udvalgte familier i boligområderne Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør. Bogpakkerne uddeles de to første gange ved besøg hjemme hos børnene og deres forældre, mens bibliotekerne den tredje gang inviterer børnene til et arrangement på biblioteket, hvor de så får deres bogpakke udleveret.

Det sidste besøg bliver et besøg i barnets børnehave, hvor Slagelse Bibliotekerne besøger den stue, barnet går på og deler pakker ud til både barnet og de øvrige 3-årige på stuen. For at gøre lidt ekstra ud af besøget er planen på sigt at køre bogbilen ud og parkere ved børnehaven og gennemføre et lille arrangement med rim, remser og sanglege, inden pakkerne bliver delt ud.
Kirsten Slot Larsen, Kirsten Stick,
Arne Larsen & Dorte Fjeldsted Holt


Krav om alsidighed er ikke tilsidesat

Slagelse Bibliotekerne har nu Styrelsen For Bibliotek & Mediers ord for, at bibliotekslovens krav om alsidighed i materialeudvælgelsen ikke er blevet tilsidesat, når aviscaféen på Slagelse Bibliotek ikke længere abonnerer på det venstreorienterede dagblad Arbejderen i papirform.

En avislæser havde i januar henvendt sig til den statslige styrelse med henblik på at få vurderet, om Slagelse Bibliotek ’under henvisning til økonomiske prioriteringer og forventninger om begrænset efterspørgsel kan afvise at fremlægge papirudgaven af avisen Arbejderen i sin aviscafé’. Avislæseren havde ligeledes i sin henvendelse til Styrelsen For Bibliotek & Medier anført, at ’der ikke på biblioteket findes andre aviser, der dækker de af venstrefløjens holdninger, der kommer til udtryk gennem denne avis’.

Juridisk konsulent i Styrelsen, Christian S. Christensen, har den 3. april sendt et svar til låneren, som ligeledes er tilsendt Slagelse Bibliotekerne.

Det hedder i svaret, at folkebibliotekerne foretager materialeudvælgelsen i overensstemmelse med de i lovbekendtgørelse nr. 914 af 20. august 2008 om biblioteksvirksomhed (biblioteksloven) § 2 angivne kriterier om kvalitet, alsidighed og aktualitet under hensyntagen til budgetrammer og efterspørgsel blandt bibliotekets brugere. Det enkelte bibliotek foretager materialeudvælgelsen under ansvar for kommunalbestyrelsen. I den eneste sag, hvor domstolene har påkendt spørgsmålet om materialeudvælgelsen på bibliotekerne, U 1979.790 V, fandt retten, at et kommunalt udvalg havde været berettiget til ikke at anskaffe et konkret materiale.

Styrelsen kan vejledende udtale, at efter det oplyste er der ikke grundlag for at antage, at Slagelse Bibliotek har tilsidesat kravet om alsidighed.
LPJ