torsdag den 18. juni 2009

LEDEREN: Brugerinddragelse

Brugerne skal hjælpe med til at udvikle Slagelse Bibliotekerne.
Slagelse kommune har en ambition om at være udviklingskommune. Dejligt! I praksis betyder det konstant fokus på at forbedre den kommunale service og villighed til at tage chancer ved at gå nye veje. Den ambition ligger helt i tråd med Slagelse Bibliotekernes virke, og i vores organisering betyder det bl.a., at vi har en udviklingsafdeling. Den er sat i verden for at sikre, at vi arbejder kontinuerligt på at forbedre vor service, og at vi tør gå nye veje.

Hvad gør vi så? Den mest almindelige inspiration kommer i og med, at alle medarbejdere dagligt har fokus på at yde en ordentlig service. Er der én som oplever et behov eller mulighed for forbedring, så søger vi sammen at finde en bedre løsning. Andre gange er det medarbejdere, som simpelthen får en god idé under bruseren om morgenen. Idéer som bliver til i mødet mellem årelang erfaring og inspiration. Endelig gør vi, hvad vi kan for at tage inspirationsdelen alvorligt ved at følge tendenser i ind- og udland og bringe de bedste hertil.

Humlen er at identificere ...
Vi vil gerne til at udvikle mere direkte ud fra brugeres/låneres behov. Logikken er ret simpel. Hvis der er et udbredt behov, er der god chance for at initiativet bliver en succes. Frem for at vi udvikler noget, vi tror vil være en succes. Humlen er at identificere nye behov hos vores brugere og lånere. Vi tror på, at dette kan ske på mange måder.

Eksempelvis kan man se på, hvordan lånere bruger udlånsautomaten. Måske ser vi muligheder for forbedring ved at nærstudere, hvordan lånerne faktisk gør. En anden tilgang kan være fokusgruppe-interviews, hvor brugere inviteres til at diskutere bibliotekets arrangementer. Endelig kan vi invitere brugere/lånere til aktivt at udvikle med på idéer, sammen og undervejs, mens idéen tager form. Til syvende og sidst tror vi også, at en del udvikling af aktiviteter kan ske nærmest uden vores deltagelse, hvis blot vi stiller med rammerne. Et eksempel kan være en ambition om en filmklub. Her kunne biblioteket stille udstyr og afstemningsfacilitet til rådighed og så ellers lade brugerne råde over, hvilken film de gerne vil se den kommende tirsdag. Mulighederne er utroligt mange og spændende.

Pointen er, at vi gerne vil ’vove’ os i denne retning. Men vi ved ikke helt, hvordan og hvilke tilgange der virker bedst. Derfor vil vi i løbet af efteråret prøve os frem med en række mindre tiltag og initiativer. Dette er samtidig en advarsel: som bruger og låner på Slagelse Bibliotekerne kan man godt forberede sig på at blive hørt i forskellige sammenhænge!

Og sig endelig til hvis der et sted derude er nogen, der allerede har en mening om, hvordan brugerinddragelse skal foregå på jeres biblioteker.
Udviklingschef Jeppe Debois Baandrup

Ingen kommentarer: