tirsdag den 29. december 2009

JYTTE til OUTLANDISH

Isam, Waqas og Lenny blev den 24. september megen hæder og 10.000 kr. rigere, da Biblioteksudvalget under HK Kommunal overrakte de tre kunstnere Jytteprisen 2009 for deres evne til at dreje og nytolke traditionerne og give dem nye udtryk. På billedet set Kirsten Westh, Biblioteksudvalget til venstre, mens Isam og Waqas fra Outlandish flankerer Jytte Hansen.

Outlandish er som kulturelle lykkepiller, der glider ned og giver tilværelsen farve og nye facetter. Kirsten Westh, formand for HK/Kommunals Biblioteksudvalg, var fuld af lovord, da hun i Faaborg kunne overrække Outlandish den 21. Jyttepris. Med prisen fulgte 10.000 kr. og en smuk vase skabt af glaskunstneren Pernille Bülow fra Bornholm - samt en anerkendelse af Outlandish som et kulturelt udtryk, der har gjort sig særligt bemærket bl.a. med sit skæve syn på verden.

Mangfoldighed og nye udtryk
I sin motivation for valg af prisvinder priste Kirsten Westh mangfoldigheden, der er både Outlandish’ og bibliotekernes varemærke. - Mangfoldigheden kommer bl.a. til udtryk i, at Outlandish tør pille ved de konventionelle opfattelser. Med en vis respekt for traditioner og normer, men også med mod og begavelse til at veje ordene. I forstår at vende, dreje og nytolke traditionerne og gi’ dem nye udtryk, lød det fra Westh.

Biblioteksudvalgets formand understreger, at Outlandish ikke får prisen for at være rollemodeller på Blågårds Plads, i Vollsmose eller i Gellerupparken, men for deres musik og dét, de gør ved hele Danmark og for alle dem, der bor i Danmark.

Flere Jytter
Da Jytteprisen blev uddelt første gang i 1985, gik den til skuespilleren Jytte Abildstrøm. Det er imidlertid ikke dén Jytte, der har lagt navn til prisen. Den er opkaldt efter Jytte Hansen, en brav kvinde, i mange år var ansat på Frederikshavn bibliotek. Hun tog initiativ til at oprette Biblioteksudvalget og var utrættelig i biblioteksfagligt arbejde.

Jytte-prisen
Jytte Hansen, biblioteksassistent og ildsjæl, har lagt navn til HK Kommunals kulturpris, som hvert 2. år uddeles af Biblioteksudvalgets konference.

Prisen gives som anerkendelse af en eller flere personer, der har gjort sig særligt bemærket på det kulturelle område, som har et skævt syn på verden, og som med hjerte og sjæl kæmper for sin sag. Prisen er på 10.000 kr. og en vase af Pernilla Bülow.

LPJ

Ingen kommentarer: