onsdag den 23. december 2009

Lyst til at læse noget nyt?

Anbefalet af
Gunver Lynge Olsson,
Skælskør Bibliotek

Er der nogen?
af Marian Keyes
Marian Keyes er den ubestridte dronning af den irske chick-litt. Denne roman om den fjerde søster i den hjertevarme og skrupskøre irske familie, Walsh, er bare helt eminent. Denne gang er det historien om den anden yngste søster i familien Walsh, som Keyes fortæller. Vi møder Anna for første gang i hendes forældres hus i Dublin, hvor hun ligger i sengen - og sengen er utroligt nok placeret i den pæne stue. Det skyldes, at Anna er helt ufatteligt maltrakteret fysisk, og psykisk er hun nu heller ikke på toppen.

Hun lever i en døs af smertestillende piller langt fra sit vanlige liv i New York med sine venner, verdens bedste job og hendes ægtemand, Aidan. Den eneste tanke, der slipper gennem medicin-tågen, er drømmen om at komme tilbage så hurtigt som muligt. Da hun endelig er rask nok til at tage til New York, kommer hun tilbage til et liv, der ikke ligner det hun forlod. Intet er som det var før, og Aidan er slet ikke til at finde eller komme i kontakt med.
For Anna bliver den første tid tilbage i byen derfor forvirrende udover alle grænser, og især er det et stort problem for hende, at hun ikke kan komme i kontakt med Aidan, uanset hvor mange mails hun skriver, og hvor ofte hun lægger beskeder på hans telefonsvarer. Hendes søgen efter ham fører hende ind i den spirituelle verden i jagten på svar om hans forsvinden.

Som læser er der to spørgsmål, man i lang tid sidder med.

1. Hvad er der sket, siden hun er tilbage i Dublin ødelagt på krop og sjæl og 2. Hvor er Aidan? Hvad svarene er, vil jeg ikke afsløre her, men mens jeg læste, fik jeg den samme følelse, som jeg havde, da jeg læste "Engle" af selvsamme forfatter. Hvad er det for nogle slapsvanse af nogle mænd som søstrene vælger! Mænd, der bare lader deres kvinder sejle deres egen sø! Som i "Engle" er der en tydelig mening med det hele, og når man endelig får svaret, hænger det hele sammen og alt bliver lysende klart.

Jeg kan derfor på det varmeste anbefale alle at læse romanen om Anna Walsh. Det er en historie fyldt med varme, glæde, sorg og ikke mindst masser af humor. For alle der elsker chick-litt vil det være en skøn læseoplevelse.


En utjekket mors hemmelige liv
af Fiona Neill
Super chick-litt for alle, der elsker en humoristisk historie om kærlighed, mænd, børn, veninder, flirt og små, hvide løgne. Lucy Sweenye er tidligere topjournalist, der før levede det hurtige og tjekkede liv, men de seneste ti år har hendes liv været helliget mand, børn og hjemlige aktiviteter. På overfladen har hun det liv, som en stor del singler ønsker sig, for hendes børn er dejlige, og hendes mand elsker hende og alle hendes fejl. Og Lucy har rigtigt mange fejl!

Chancen for, at der kommer bund i vasketøjet, at børnene kommer i skole til tiden, at regningerne betales, før fogeden dukker op, at hun kan huske hvor hun parkerede bilen, og kun mister sine kreditkort under ti gange årligt, er nemlig forsvindende lille.

Og ikke nok med det er hun så småt begyndt at føle sig en smule fastlåst i sit ægteskab. Hun savner det frie liv, hendes veninder har med tilfældig sex – for sexlivet er gået en smule tabt i alt rodet. For Lucy er dette savn ensbetydende med, at hun i tankerne begynder en lille uskyldig flirt med en af fædrene fra børnenes skole.

Sexede Hjemmefar bliver den nye mand i hendes små dagdrømmerier, men som alle ved er det svært at skjule de små ændringer, der sker i sådanne situationer i en elsket persons personlighed og Lucy begynder at leve på kanten af virkeligheden. Meget sværere bliver det, da Sexede Hjemmefar ikke længere er en person, hun kan drømme om på afstand, men en virkelig person med hvem hun har små, uskyldige møder.

Det er en helt fantastisk morsom roman, og flere gange var jeg ved at dø af grin. Specielt en episode hænger ved, jeg vil ikke afsløre for meget, men: afsendelse af en mail til en veninde med detaljer om sig selv, sexliv og forældre i børnenes klasse. Men da alle de nye opfindelser er opstået efter Lucys indtræden i husmoderrollen, går alt skævt for hende, og mailen ender hos alle forældrene i børnenes skole. Det er simpelthen så grinagtigt, og det meste af romanen er bare ikke til at stå for.

Ingen kommentarer: