tirsdag den 4. august 2009

Netmusik.dk boomer

Bibliotekernes onlineudlån af musik er på det nærmeste eksploderet i april og maj måned. Det var ikke en apilsnar, men derimod en genfødsel.

Websitet og biblioteksservicen netmusik.dk er ”nytænkt” i en kraftigt forbedret version. Der er adgang til næsten ubegrænset forbrug i hidtil uset hastighed. Desuden er servicen blevet landsdækkende. netmusik.dk er danske folkebibliotekers tilbud om gratis lån af musik på Nettet.

Motorvej til gratis musik
De første måneder med det ny netmusik.dk har betydet en mere end en tredobling af download (downlån) på Slagelse Bibliotekerne. I maj måned blev der gratis downloadet ca. 10.000 musiknumre via netmusik.dk, i juni måned lidt færre.

Tidligere har netmusik.dk leveret ca. 3.000 musiknumre til Slagelse Bibliotekernes brugere, men efter aprils lancering af den nye netmusik.dk er tallet eksploderet. Det skyldes, at brugerne i modsætning til tidligere, har mulighed for et næsten ubegrænset forbrug. Dette, sammen med det nye websites hastighed og brugervenlighed har åbnet en bred motorvej for online lån af musik.

1,6 millioner musiknumre venter på dig
Lige nu ligger der over 1,6 millioner musiknumre svarende til 120.000 albums og bare venter på at blive lånt. Kataloget indeholder både populært og unikt. Der er adgang til de seneste nye hits samtidigt med at man kan finde unikke nationale kataloger, som hverken findes på bibliotekernes Cd-hylder eller i musikbutikkerne. Indholdet i netmusik.dk er vokset eksplosivt det seneste år. Servicen startede i slutningen af 2004 med ca. 35.000 musiknumre.

Alternativ til pirateri
Servicen optræder nu i sin fjerde version på lige så mange år, men aldrig tidligere har udviklingen været så markant. Brugerne har adgang til hidtil usete mængder downloads. Hvor hvert enkelt bibliotek tidligere havde kvoter for både bibliotekets og enkeltbrugernes downloadmængde, er disse lidt ”snærende bånd” nu blevet løst. Downloadhastigheden er mangedoblet, og websitets brugervenlighed er i top. Det gør netmusik.dk til et attraktivt, og ikke mindst lovligt alternativ til piratkopiering og ulovlig fildeling.

Smart musikbibliotek
Netmusik.dk er et supplement til bibliotekernes udlån af fysiske cd’er. Der er dog den forskel, at der aldrig er kø eller karenstid til musikken. På netmusik.dk er der altid et ledigt eksemplar, og det meste er tilgængeligt på udgivelsesdagen til forskel fra Cd’erne på bibliotekernes hylder, som har en lovpligtig karenstid på fire måneder.

Folkebibliotek-united
netmusik.dk tilbydes af et samlet dansk folkebiblioteksvæsen. Hvert enkelt kommunebibliotek har skullet tegne abonnement på netmusik.dk. Det har samtlige biblioteker så valgt at gøre. Dermed er netmusik.dk landsdækkende – en biblioteksservice til alle danske borgere.

Prøv Slagelse Bibliotekernes netmusik
Naturligvis tilbyder Slagelse Bibliotekerne også netmusik.dk. Er du allerede bruger af biblioteket kan du låne musik med det samme. Har du brug for vejledning er du velkommen til at kigge indenfor på biblioteket. God fornøjelse!
Mai-Britt Kelstrup

www.netmusik.dk - det med småt:
For at kunne benytte netmusik.dk skal du være registreret låner på et dansk folkebibliotek. Musikfilerne kan downloades gratis fra websitet netmusik.dk i Windows Media Audio format og virker i én uge fra første afspilning. Musikfilerne kræver desuden Windows platform.

Piratkopiering ikke okay
Mandag 22. juni skrev MetroXpress, at hver tredje dansker indrømmer at have downloadet ulovligt, og ifølge en undersøgelse fra Brancheorganisation Ifpi er 95 procent af alle downloads fra nettet ulovlige. Dét fik direktøren i Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen, til at udsende en pressemeddelelse, hvor han slog fast, at bibliotekerne synes sgu ikke, at piratkopiering er okay.

Ingen kommentarer: