onsdag den 5. august 2009

Jørgen Kanding

Tidligere stadsbibliotekar på Slagelse Centralbibliotek Jørgen Kanding er død efter lang tids sygdom, 71 år gammel.

Jørgen Kanding kom til Slagelse i 1966, og i 1970 overtog han embedet som overbibliotekar efter Bertel Emdal, og den post bestred han til 1992, hvor han tog hul på sit professionelle liv nr. 2: livet som en højt skattet rejseleder. - Fra en periode med store forandringer står især tre ting står som lysende eksempler i Jørgens regeringstid:

I 1976 lykkedes det ham efter en heftig kamp at redde musikbiblioteket fra nedlæggelse. Han var oppe mod hårde modstandere på den politiske arena, men forsvarede musikudlånet med solide faglige argumenter. Musikbibliotekarerne i Danmark belønnede Jørgen med en sølvplade med indskriften: Tavshed er guld, men tale er sølv!

I 1984 blev det ’nye’ bibliotek indviet. Med nybyggeri på den anden side af gaden blev bibliotekets areal fordoblet. Et resultat af Jørgens mangeårige ihærdige arbejde for sagen.

I 1980’erne blev edb introduceret. Jørgen var en pioner og Slagelse blandt de første biblioteker, der tog den ny teknik i brug. Her fik han brug for alle faglige argumenter overfor bevilgende myndigheder og alle os på biblioteket, der var så glade for kartotekskort og godt indarbejdede rutiner.

Jørgen kunne være både vedholdende og stædig. Når det brændte på, havde han ikke tålmodighed til høflige omsvøb. Så skulle der handles. Færdig. Det kunne være irriterende, men det gav til gengæld respekt om Jørgens person og hans beslutninger. Han brændte for bibliotekets sag, og han kæmpede for sit personale. Det fine bibliotek, vi har i Slagelse i dag, er i høj grad Jørgens fortjeneste.

Æret være hans minde.

Vibeke Hvidtfeldt, fhv. bibliotekschef

Ingen kommentarer: