onsdag den 8. april 2009

Krimier på hylden!

15 måneders ventetid på en ny krimi? - Nej, sådan ser virkeligheden heldigvis ikke ud på Slagelse Bibliotekerne.

Mens biblioteker i andre kommuner skærer ned på indkøbet af de populæreste nye bøger, køber vi rigtig mange eksemplarer af netop disse titler, fortæller bibliotekar Sanne Christensen, områdeleder på Slagelse Bibliotek.

Gratisavisen Metro Express har nylig offentliggjort resultatet af en rundspørge til landets biblioteker om budgetter og besparelser. Avisen konkluderer, at bibliotekerne glemmer bøgerne på bekostning af computerspil, dvd-film og lektiehjælp. Det har resulteret i alt for lange ventelister i Hvidovre og Greve. Som eksempel nævnes, at lånerne må vente over 1 år på den ny mini-krimi fra Camilla Läckberg. Her melder Slagelse Bibliotekerne hus forbi.


- Vi satser på, at vore lånere får de nyudgivne titler med hjem, mens de faktisk er nye. Vi købte f.eks. 48 eksemplarer af Läckbergs ”Mord og mandelduft”, og selv da vi var oppe på 82 reserveringer, var ventetiden kun godt et par måneder. Nu (april) er vi nede på 22 reserveringer og langt under 1 måneds ventetid, beretter Sanne Christensen.

Tager vi Hanne Vibeke Holsts ”Dronnningeofret”, som netop har fået Læsernes Bogpris, har vi købt 51 eksemplarer. Da Metro Express skrev om de lange ventetider, havde vi 42 reserveringer, men nu er køen helt væk. Vi kan således slet ikke genkende de årelange ventelister, som omtales fra andre biblioteker.

Rigtige indkøb giver mange udlån
Indkøbspolitikken afspejles i en ganske positiv udlånsstatistik i 2008, hvor Slagelse Bibliotekerne har oplevet fremgang på de fleste områder. Således er udlånet af bøger steget med 6 procent, film med 29 procent og lydbøger med 13 procent. Der er en nedgang på 19 procent på spil og 1 procent på musik. Samlet set er udlånet steget 7 procent.

- Vi har opnået en god balance i vore indkøb af materialer, mener Sanne Christensen. Selvom vi satser på korte ventetider, køber vi også de mere smalle titler, både når det gælder bøger og de øvrige materialer. Budgetmæssigt har vi holdt det samme niveau som før på materialekontoen, og intet glemmes på bekostning af andet.

Ønsker en borger at låne et specielt materiale, kan det som regel altid fremskaffes, fordi folkebibliotekerne i hele landet samarbejder og låner på kryds og tværs hos hinanden.

LPJ

Ingen kommentarer: