onsdag den 8. april 2009

Brug hjernen - gå på biblioteket

Leder - af Bent Rasmussen Toelberg
Forleden dag sendte min søn mig en sms med følgende tekst:

- ”Vsdite du at sleovm et ord er satvet hlet frokret, vil den mnenekseilge hjrene alilgeevl vræe isantd til at lsæe en teskt som den sklule hvae væert skervet, så lægne det frøste og sdiste bgotsav er på sin palds, for den mnenekseilge hejrne rgeitsrerer ikke hvret eknlet bgotsav i sig slev, men sleve odret i en hlehed. Så belv vi så mgeet klgoere.”

Ret forbavsende, ikke sandt? Men sådan er det; vores hjerne kan udrette de mest forbløffende ting, og jo mere vi udfordrer den, desto mere kan den udrette.

Ud over at være den enhed i centralnervesystemet, som modtager og behandler signaler fra alle vores sanser og sender besked retur til vores muskler om, hvordan de skal reagere på sansepåvirkningerne, er hjernen også det sted, hvor vores øvrige tankevirksomhed foregår. Den sjette sans, som aldrig er blevet knyttet til nogen anden legemsdel, er sikkert netop hjernens evne til at kombinere sanseindtryk og hukommelsessekvenser til en anelse eller fornemmelse af noget, som næsten ikke kan sanses.

Hjerte eller hjerne
Romantikere vil gerne tro, at hjertet er indblandet i vores følelsesliv, men det er det slet ikke, det foregår nemlig også i hjernen. Det virker ikke så romantisk at forestille sig, at de storladne følelser, man mærker, er nerveimpulser eller små elektriske udladninger i den grå masse, som rummes i kraniet – næeh, helt anderledes er det at forestille sig, at følelseslivet gemmer sig i det smukt formede, røde hjerte. Men det er altså i hjernen, det sker – hjertet pumper bare den nødvendige energi frem, så systemet virker.

Når Slagelse Bibliotekerne sætter hjernen i fokus i forbindelse med Bibliotekets Døgn, giver det god mening: Biblioteket kan levere masser af udfordringer til hjernen, stimulanser både på det intellektuelle og det følelsesmæssige plan. Tænk bare på det univers, der åbner sig, når man fortaber sig i en god bog eller det følelsesregister, man gennemlever med en spændende eller romantisk film eller den stemning, man bliver hensat i med et stykke musik. Oplevelserne stritter i alle retninger, det er bare at komme ind og tage for sig.

For slet ikke at tale om alt det andet: Spillene, teaterstykkerne, kurserne, de kreative arrangementer, alle de facts, man kan hente om alt mellem himmel og jord.

Så opfordringen lyder: Brug hjernen, gå på biblioteket!

Ingen kommentarer: