onsdag den 8. april 2009

Hjernen får næring på bibliotekerne

Selvom vi med Bibliotekets Døgn har valgt at sætte særlig fokus på hjernen, så byder Slagelse Bibliotekerne også på hjerneaktiviteter til hverdag - blandt andet til brugerkurser og Børneuniversitetet.

I biblioteksloven er det nemlig fastlagt, at bibliotekerne er grundstenen i vidensamfundet. Loven siger, at folkebibliotekerne skal fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Det mål kan nås med alle egnede medier såsom bøger, tidsskrifter, internet, multimedier, lydbøger, musikmaterialer og videogrammer.

Bibliotekerne hjælper lånerne på vej
Hjernecellerne har noget at arbejde med på Slagelse Bibliotekerne. 91 gennemførte brugerkurser blev det til i 2008, og det store udbud fortsætter i 2009.

Nogle har armene over kors og sidder godt tilbage i stolene. Andre er knapt så afslappede og har rynket brynene. De har alle blikket rettet mod underviserne. Denne gruppe af borgere er taget til et brugerkursus på Slagelse Bibliotekerne. Og de er ikke alene om at have fundet vej til lokalerne i Skælskør, Korsør og Slagelse.

2008 blev året, hvor bibliotekerne for alvor begyndte at satse på at orientere borgerne i de selvbetjeningsløsninger, der findes på nettet. 91 kurser blev det til, og 763 borgere tog imod tilbuddet. Og tendensen fortsætter i 2009, hvor det i foråret har været nødvendigt at udbyde flere kurser end planlagt på grund af efterspørgslen.

- Vores indgangsvinkel er at gøre brugerne selvhjulpne. Udviklingen går i retning af, at bibliotekerne og samfundet bliver mere og mere digitaliseret. Og vi vil gerne kunne hjælpe vores lånere på vej, så de får en god oplevelse, når de bruger internettet, søger i vores elektroniske databaser eller vil udnytte de mange muligheder med digital signatur, forklarer Erna Reutzer, konstitueret bibliotekschef.

Undervist i undervisningsteknikker
Kurserne spænder vidt lige fra at lære om den digitale signatur til at blive skrappere til at bruge e-mail og kunne finde vej på Krak. Men på trods af det store udbud, er linjen klar – det skal være nogle kurser, som borgerne kan omsætte og bruge i deres hverdag.

Slagelse Bibliotekerne gør meget ud af, at de mange kursister skal møde dygtige undervisere, derfor kommer de ansatte på kursus – dog ikke i at have en løftet pegefinger eller en hårdtslående pegepind, men i at kunne forklare de forskellige emner forståeligt og tilrettelægge en undervisning.

- Jeg har hørt flere sige, at vi er gode til at undervise, fordi vi ikke er så læreragtige, forklarer Mai-Britt Kelstrup, bibliotekar og underviser.

Og der bliver gået højt op i, at de ansatte på Slagelse Bibliotekerne bliver ved med at udvikle sig. Derfor deler de altid evalueringsskemaer ud til kursisterne efterfølgende, samt sørger for at evaluere hinanden.
Janni Nolting

Ingen kommentarer: