mandag den 2. februar 2009

Verden gik ikke under i denne omgang

Bevar verden - Kortet skal blive! - jovist, borgerne i Slagelse reagerede, da avisen skrev om udsigten til, at verdenskortet på bibliotekets gavl skulle tages ned!

At verden er af lave har de fleste mennesker nok opdaget i de senere år. Udover menneskeskabte katastrofer som finanskriser, krig og vold og mord, er der naturens egne tsunamier, laviner, orkaner og jordskælv - selv i lille Danmark. Men det blev alligevel dråben, da det kæmpestore verdenskort på gavlen af Slagelse Bibliotek begyndte at forfalde. Sibirien hænger i laser, både USA og Canada slår revner, og såvel Grønland som Algeriet er gået op i limningen - kort sagt: verden er i forfald!

Det sørgelige syn førte i løbet af 2008 til flere henvendelser til biblioteket, til borgmester Lis Tribler og til medierne, og denne opmærksomhed blev forvandlet til stor støtte for verdens overlevelse. Men hvor skulle de nødvendige penge til opretholdelsen af verden, som vi kender den, så komme fra?

Verden hænger ude i al slags vind og vejr
Det er tidens tand, vejr og vind, der efterhånden har sat sit præg på verdenskortet. Fungerende bibliotekschef Erna Reutzer fortæller, at man også på biblioteket har været kede af at se forfaldet. - Når vi ikke umiddelbart kunne skaffe penge til renovering af kortet, måtte vi tage konsekvensen og anbefale, at verdenskortet blev fjernet fra gavlen. Nu er der heldigvis fundet en generøs sponsor, så kortet bevares. Dét er vi naturligvis glade for. Vi håber de sagkyndige finder en metode til en istandsættelse, som kan klare nogle år mere i al slags vejr - skal det være, bør det gøres rigtigt, mener Erna Reutzer.

Aktivitetschef Morten Augustsen fra Slagelse Erhvervsråd kan fortælle, at mange gode kræfter har arbejdet på bevarelse af det store verdenskort. Sponsorer har vist interesse, og samtidig er den glædelige nyhed overbragt til biblioteket: Tømrerfirma Georg Berg tager velvilligt endnu en tørn med verdenskortet. - som skrevet i avisen: Georg Berg redder verden, og TAK for dét!

Inden for kort tid vil der ske en reparation af de ganske iøjnefaldende skader på verdenskortet, og denne istandsættelse har forhåbentlig til resultat, at verden kan blive lidt mere langtidsholdbar end førhen. Det glæder sikkert os alle sammen at erfare, at verden altså ikke går under - i denne omgang!


Verden på væggen
Verdenskortet på gavlen af Slagelse Bibliotek blev præsenteret den 10. juni 2005. Kortet, en del af fotoudstillingen ”Jorden set fra himmelen” på Nytorv i 2003, var en gave fra Slagelse Erhvervsforening. Tømrermester Georg Berg A/S stod for at sætte landkortet på væggen - med flot supplerende sponsorstøtte fra Mini Las Vegas, Thorn Jakobsson A/S, Henning Nielsen Aps., Slagelse Forskønnelsesselskab og Slagelse Erhvervsforening.

Kulturudvalget godkendte i sin tid projektet på betingelse af, at verdenskortets opsætning og drift kunne ske uden udgifter for biblioteket. Senere har det som bekendt vist sig, at en vis vedligeholdelse er nødvendig for verdens fortsatte eksistens!

Leif P. Jørgensen

Ingen kommentarer: