mandag den 2. februar 2009

Store stigninger - på den gode måde

Udlånet stiger og stiger…
Udlånet fra Slagelse Bibliotekerne i 2008 er steget med over 7 procent.
- Dét havde vi godt nok ikke turdet håbe, lyder den umiddelbare kommentar fra bibliotekar Mai-Britt Kelstrup, der på billedet har fingrene på regnemaskinen for at optælle årets resultat.

- 2007 var jo Slagelse Bibliotekernes første år som ét bibliotek, og da udlånet sidste år steg med over 5 procent, tilskrev vi det blandt andet, at lånerne efter sammenlægningen fik adgang til at se mange flere titler i biblioteksbasen og dermed lyst til at bestille og låne mere.

Nogle tendenser:
Bøgerne: Det har ikke skortet på profetier om "Bogens snarlige død" - men vi har svært ved at være bekymrede, når vi nu for andet år i træk ser en stigning i bogudlånet på 6 procent. Og af de underliggende tal kan vi se, at det ikke kun er trendy voksne, der kaster sig over svenske krimier - nej, udlånet af børnebøger er steget 5 procent. Børnebibliotekar Berit Ahlmann Hansen fortæller, at én af grundene kan være, at både skolen og forældre i stigende grad interesserer sig for, at børnene lærer at læse.

- Vi udlåner rigtigt mange lette bøger til begynder-læserne; og blandt de større børn er det rigtigt trendy at læse fantasy- og seriebøger.

Film: Det store boom er dog sket i udlånet af film. Vi låner nu lige så mange film ud som musik-cd'er, og vi har helt sikkert ikke set enden på den stigende brug af bibliotekets dvd'er. Film er blevet et "rigtigt" biblioteksmedie, en helt normal del af, hvad man bruger biblioteket til, og det gælder både for børn og voksne. De film, bibliotekerne kan få lov at købe - og låne ud - er frikøbt for rettigheder, så det er langtfra alle de nye, spændende film, vi kan tilbyde; men forhåbentlig sker der med tiden en modernisering af aftalerne med rettighedshaverne om licenser.

Musik: Kan det virkelig passe, at musikudlånet falder? Folk går da rundt med musik i ørerne alle vegne! Her ligger forklaringen lige for: vi har i optællingen her kun medtaget udlån af fysiske materialer. Heldigvis er der også de elektroniske udlån - eller "downlån" - hvor man på Netmusik.dk kan låne enkeltnumre med sit biblioteks-login. I 2008 har vi udlånt 31.000 musiknumre på dén måde, og det bliver helt sikkert en mere og mere udbredt måde at låne musik på.

Lydbøger: Hvad sker der her??!! I årevis er udlånet af lydbøger stagneret og endda faldet en smule, men de sidste par år er benyttelsen steget lodret. Vores forklaring er, at både lånerne og lydbøgerne har forandret sig. Hvor det oprindeligt var blinde og svagtseende, og derfor mange ældre, der lånte gode, gamle romaner til kassetteafspilleren, er det i dag alle aldersgrupper: sunde, raske, travle, nysgerrige, der låner de nye krimier, romaner og biografier på cd eller mp3. Man kan spørge sig - og det gør mange allerede - om det ikke er håbløst gammeldags at skulle bære fysiske lydbøger frem og tilbage til biblioteket, og vi regner da også med meget snart at kunne tilbyde Netlydbog.dk til Slagelse Bibliotekernes lånere - mere herom i næste Feedback.


Alt i alt…
er vi rigtig glade for årets resultat - det betyder jo, at vores brugere har glæde af Slagelse Bibliotekerne. Og det er derfor, vi er sat i verden.

Mai-Britt Kelstrup

Ingen kommentarer: