mandag den 2. februar 2009

Barndom fuld af plusser og minusser

Den underholdende foredragsholder John Halse indledte 19. januar Børneuniversitetet ved Slagelse Bibliotekerne. Her fortalte han om usikre børn, stressede børn, men også om frie, åbne og spørgende børn.

Mange af deltagerne havde sat sig klar med kuglepen og blok, da John Halse, cand. pæd. og psych. samt autoriseret psykolog, holdt foredrag på Slagelse Bibliotek 19. januar. Med sit foredrag om ”Moderne barndom - plusser og minusser” indledte han Slagelse Bibliotekernes nye koncept Børneuniversitetet.

Det nye koncept henvender sig til alle, der beskæftiger sig med børn, og som gennem kompetente foredragsholdere vil have indblik i den seneste viden og forskning om børn og deres verden. I løbet af foråret byder Børneuniversitetet på i alt fem foredrag på Slagelse Bibliotek. I efteråret kommer der fem foredrag til, og det hele bliver sluttet af med en konference, hvor man skal dele erfaringer og viden.
- Jeg synes, det er en god idé med konceptet Børneuniversitetet. Og det er noget, jeg er lidt stolt af at deltage i. Og jeg vil være med til den afsluttende konference, lød de indledende kommentarer fra John Halse.

Derefter dykkede han ned i børnenes verden på en humoristisk måde, så de cirka 90 deltagere med jævne mellemrum måtte opgive blok og kuglepen og grine med.

Frie og selvoptagede
John Halse slog hurtigt fast, at der både findes plusser og minusser for nutidens børn. På den positive side er de frie, åbne og tør stille spørgsmålstegn ved de voksnes måde at opføre sig på. På den negative side kan den frihed gøre børnene usikre, forvirrede og selvoptagede. Men til trods for de negative ting, konkluderede han, at nutidens børn har det 1000 gange bedre end børn for 50 år siden. Men John Halse synes stadigvæk ikke, at det er godt nok. Her hentydede han blandt andet til anbringelsessager, der tager alt for lang tid, og som rammer børnene hårdt. Efter foredraget var der debatcafe, hvor der blev udbudt sandwich, vand og en snak med John Halse.


Kommende foredrag i Børneuniversitetet
Det næste foredrag i Børneuniversitetet finder sted torsdag 3. februar. Det er med forfatteren Sally Altschuler, der vil fortælle om de nye medier i forhold til børnene.

Skuespiller Signe Lindkvist og programredaktør Birgitte Fredsby (foto), begge fra Danmarks Radio, vil besøge Børneuniversitetet mandag den 23. februar, hvor de vil fortælle om børnene ud fra en DR-vinkel.

Derefter holder professor Stig Hjarvad foredrag onsdag den 4. marts. Han vil fortælle om, hvordan børns legetøj har udviklet sig i en kultur, hvor medierne spiller en stadig større rolle.

Forårets foredragsrække bliver sluttet af med Claus Reiche, der er udviklingschef ved det børnekulturelle udviklingscenter Kulturprinsen i Viborg.

Alle foredrag bliver holdt som fyraftensmøder klokken 16.30 og varer cirka til klokken 18.00. Derefter bliver der budt på sandwich og en oplagt mulighed for at danne netværk.

Tilmelding:
www.borneuniversitet.dk

Janni Nolting

Ingen kommentarer: