onsdag den 2. april 2008

Udlånsstigning

I denne vinter har medierne været fulde af bekymringer for bibliotekernes og ikke mindst bøgernes fremtid. Nogle har ment at boglæsningen kun står til at redde, hvis bibliotekerne lader være at bruge for mange ressourcer på andre medier, og holder igen med at købe nye, svenske krimier (og den slags pjat), mens andre (som omtalt i Feedback nr. 2) synes at der står alt for mange, kedelige bøger og fylder op på hylderne, og hellere vil give plads til nogle sofaer.

Når vi nu på Slagelse Bibliotekerne ser på udlånstallene for 2007 og sammenligner med året før, er det svært at være pessimistisk:









Bag den ganske pæne udlånsstigning ligger flere forklaringer:

Fælles biblioteksbase: 2007 var året, hvor bibliotekerne i Korsør, Skælskør og Slagelse blev sammenlagt - ikke i fysisk forstand, men organisatorisk, og vigtigst for brugerne: biblioteksbaserne blev slået sammen, så man umiddelbart kan se alle materialer i alle tre biblioteker og bestille det, man vil låne.
Dét har givet sig udslag i at udlånet af dvd-film er eksploderet på især Korsør (stigning 39%) og Skælskør (stigning 75%) biblioteker. Dvd-film er på få år blevet et "rigtigt" biblioteksmedie, med udlånstal der nærmer sig udlånet af musik. Udlånet af bøger er steget mest i Skælskør og Korsør, og det er nærliggende at tro at også dét skyldes det meget større udvalg af titler, som lånerne nu møder i biblioteksbasen.

Nye lokaler: Skælskør Bibliotek åbnede i juni 2006 i helt nye lokaler og på en fantastisk adresse, som gør biblioteket meget synligt i byen. Det er bl.a. kombinationen af den gode beliggenhed, det flotte hus og det større udvalg af materialer i biblioteksbasen der har ført til en stigning i udlånet i Skælskør på hele 26%.

I Slagelse åbnede det helt ombyggede udlån i slutningen af januar 2007. Der er færre bøger på hylderne end før, og der er - om ikke sofaer, så masser af stole: arbejdspladser, læsepladser, hyggepladser, snakke- og legepladser. De bøger der nu står fremme, er de interessante, efterspurgte og aktuelle. Udlånet af bøger i Slagelse er steget 3% i forhold til året før.

Bogen lever og har det godt: Vi er ikke bekymrede for bogens snarlige død. Bøger udgør trods alt 70% af vores (stigende) udlån. Vi har omprioriteret indkøbene i de senere år og skåret ned på de sjældent efterspurgte titler (som altid kan skaffes fra andre biblioteker) til fordel for de rigtig gode, vigtige og meget efterspurgte bøger. Det er jo borgernes penge, vi bruger! - Vi tror på at indbydende, overskuelige lokaler med god plads til at vise de gode bøger frem, er et bedre servicetilbud end endeløse rækker af rygge på bøger, som ingen har lyst at låne.

Tak: Biblioteksbenyttelse er meget andet end udlån, men vi benytter lejligheden til at sige specielt tak til jer, der tager så godt imod vores tilbud og låner så meget! Vi vil bestræbe os på at leve op til jeres forventninger, - også fremover.

1 kommentar:

Michel Steen-Hansen sagde ...

dr.dk skriver idag:

Færre biblioteksbøger = flere udlån
23. jul. 2008 09.21 Kultur

Vi låner flere bøger på bibliotekerne, og det skyldes paradoksalt nok, at der er blevet færre bøger at låne af.

På Middelfart, Brønderslev og Allerød biblioteker er udlånet af voksenbøger for eksempel steget med mellem 2,4 og 6,4 procent. Og samtidig med at bibliotekerne har kasseret en række titler.

- Alle bøger behøver ikke længere at stå med ryggen til på hylderne, men får i stedet vendt fronten udad, så de virker mere indbydende, og før turde mange ikke tage en bog ned fra hylden af frygt for, at de ikke kunne få den op igen, fordi de stod så stramt, fortæller leder af Middelfart Bibliotek, Marianne Hansen til Kristligt Dagblad.

På landsplan er bogudlånet faldet med næsten 50 procent siden 1983.