onsdag den 2. april 2008

Udlånsstigning

I denne vinter har medierne været fulde af bekymringer for bibliotekernes og ikke mindst bøgernes fremtid. Nogle har ment at boglæsningen kun står til at redde, hvis bibliotekerne lader være at bruge for mange ressourcer på andre medier, og holder igen med at købe nye, svenske krimier (og den slags pjat), mens andre (som omtalt i Feedback nr. 2) synes at der står alt for mange, kedelige bøger og fylder op på hylderne, og hellere vil give plads til nogle sofaer.

Når vi nu på Slagelse Bibliotekerne ser på udlånstallene for 2007 og sammenligner med året før, er det svært at være pessimistisk:









Bag den ganske pæne udlånsstigning ligger flere forklaringer:

Fælles biblioteksbase: 2007 var året, hvor bibliotekerne i Korsør, Skælskør og Slagelse blev sammenlagt - ikke i fysisk forstand, men organisatorisk, og vigtigst for brugerne: biblioteksbaserne blev slået sammen, så man umiddelbart kan se alle materialer i alle tre biblioteker og bestille det, man vil låne.
Dét har givet sig udslag i at udlånet af dvd-film er eksploderet på især Korsør (stigning 39%) og Skælskør (stigning 75%) biblioteker. Dvd-film er på få år blevet et "rigtigt" biblioteksmedie, med udlånstal der nærmer sig udlånet af musik. Udlånet af bøger er steget mest i Skælskør og Korsør, og det er nærliggende at tro at også dét skyldes det meget større udvalg af titler, som lånerne nu møder i biblioteksbasen.

Nye lokaler: Skælskør Bibliotek åbnede i juni 2006 i helt nye lokaler og på en fantastisk adresse, som gør biblioteket meget synligt i byen. Det er bl.a. kombinationen af den gode beliggenhed, det flotte hus og det større udvalg af materialer i biblioteksbasen der har ført til en stigning i udlånet i Skælskør på hele 26%.

I Slagelse åbnede det helt ombyggede udlån i slutningen af januar 2007. Der er færre bøger på hylderne end før, og der er - om ikke sofaer, så masser af stole: arbejdspladser, læsepladser, hyggepladser, snakke- og legepladser. De bøger der nu står fremme, er de interessante, efterspurgte og aktuelle. Udlånet af bøger i Slagelse er steget 3% i forhold til året før.

Bogen lever og har det godt: Vi er ikke bekymrede for bogens snarlige død. Bøger udgør trods alt 70% af vores (stigende) udlån. Vi har omprioriteret indkøbene i de senere år og skåret ned på de sjældent efterspurgte titler (som altid kan skaffes fra andre biblioteker) til fordel for de rigtig gode, vigtige og meget efterspurgte bøger. Det er jo borgernes penge, vi bruger! - Vi tror på at indbydende, overskuelige lokaler med god plads til at vise de gode bøger frem, er et bedre servicetilbud end endeløse rækker af rygge på bøger, som ingen har lyst at låne.

Tak: Biblioteksbenyttelse er meget andet end udlån, men vi benytter lejligheden til at sige specielt tak til jer, der tager så godt imod vores tilbud og låner så meget! Vi vil bestræbe os på at leve op til jeres forventninger, - også fremover.

Internet-kurser i lange baner

Helt forrygende tilslutning til kurser! - Slagelse Bibliotekerne har hen over vinteren afholdt en lang række kurser for borgerne - ikke mindst aktualiseret af at Slagelse kommune i efteråret udsendte cd'er med digital signatur til samtlige borgere i kommunen. - Der har især været tale om begynderkurser for borgere der er uvante med brugen af Internettet, og derfor har det været intensive kurser med max. 14 deltagere, der i praksis, på hver sin pc, har gennemgået øvelser. Vi har i vinter afholdt følgende kurser:

Kursus / Antal deltagere
Digital selvbetjening 1 - 182
Digital selvbetjening 2 - 100
E-Boks - 36
E-mail for begyndere - 71
Internet for begyndere - 42
Køb og salg på nettet - 32
Slægtsforskning på nettet - 32
I alt - 495


Samtidig har biblioteket oprettet en servicetelefon for borgernes spørgsmål vedr. digital signatur - ring på tlf. 58 57 34 44 i dagtimerne - ligesom vi løbende hjælper folk der henvender sig i udlånet med at installere signaturen.

Vi holder kursus-pause indtil eftersommeren, og glæder os til at hjælpe endnu flere godt på vej i den digitale verden. Kursus-emner og tidspunkter vil blive offentliggjort i Bibliotekskalenderen for efteråret, i dagspressen og på vores hjemmeside.

Trendy biblioteker

Biblioteket bliver fremtidens unge mødested, viser et nyt trendstudie, som har været omtalt i gratisavisen Urban.

Det viser ny undersøgelse af unges syn på bibliotekerne fra trendforskningsfirmaet Firstmove. – Ved første øjekast er der ikke meget sex over de lokale kommunebiblioteker. Nogle har et ry for støvede bøger, slidte gulve og muleposer. Men i al sin beskedenhed er bibliotekerne gået hen og blevet trendy. - I en tid, hvor vi bombarderes af reality-tv og andenrangsunderholdning, er bibliotekerne blevet et sted, hvor de unge søger dybde og ro. Det er ikke længere hot at sidde på café. Det kan enhver jo gøre, siger Firstmoves direktør, Kirsten Poulsen.

På biblioteket bliver man klog og signalerer, at man er til genbrug. I disse år hader vi at smide ud. Det er spild og fråds, lyder ræsonnementet. Genbrug er hot, ikke af mode-retro-årsager, men i ansvarlighedens navn. Her kan bibliotekerne få en ny begyndelse, mener Poulsen. - Nogle biblioteker har lugtet lunten og indrettet cafémiljøer. I udlandet kan man ligefrem opleve oplæsning, live jazz og café på biblioteket, men den bevægelse møder modstand herhjemme. Bogen må ikke glemmes, mener flere danske forfattere, jævnfør vinterens debat!

- Vi bliver ikke Tivoli ved at give folk mulighed for en kop kaffe, siger Pernille Schaltz, områdeleder, Københavns Hovedbibliotek, der bl.a. har indrettet cafémiljø med lædersofaer, croissanter og designpuder. - Vi er meget opmærksomme på den interesse, vi møder fra de unge. Et bibliotek i dag skal tilbyde andet end udlån af bøger, og vi prøver at give folk hele paletten!

Men hvorfor ta´ til København for at være trendy og få en kop kaffe på biblioteket? – hvornår har du sidst besøgt Bibliotekscaféen på Slagelse Bibliotek, spørger bibliotekschef Michel Steen-Hansen, Slagelse Bibliotekerne, som ved indvielsen af det ombyggede bibliotek i juni 2007 talte varmt om sit sexede bibliotek!

Verdens bogdag 23. april

Bogen er en vigtig kilde til udbredelse og bevaring af viden. Eftersom bogen udvikler os og inspirerer til forståelse, tolerance og dialog har UNESCO proklameret 23. april som Verdens Bogdag. Visionen er at skabe opmærksomhed om bogen med dens mange muligheder og hemmeligheder. Bogen skal styrkes fordi:
· Bogen er et vigtigt redskab både for individets og for samfundets udvikling.
· Bogen er et enestående middel til at bevare og formidle viden.
· Gennem bogen kan en mangfoldighed af idéer, holdninger, følelser og kulturer komme til udtryk.
· I bogen kan læsere finde indsigt, udfordring, tvivl og oplevelser.
· Bogen er med til at udvikle en forståelse for andre kulturer.
· Bogen fremmer tolerance og dialog mellem mennesker.

Derfor har Verdens Bogdag en mission. Den er der for at styrke bogens position og arbejde for dens anerkendelse og udbredelse og ikke mindst for at fremme det enkelte menneskes lyst til at læse. Verdens Bogdag bygger i øvrigt på en mangeårig tradition i den katalonske del af Spanien. Her fejrer man dagen ved at give en bog og en rose til den, man holder af. At dagen netop fejres den 23. april skyldes, at det er Miguel de Cervantes' dødsdag. Samme dag og år - 1616 - døde i øvrigt Shakespeare, hvilket jo egentlig må siges at være en sort dag for litteraturen!

Få en gratis bog!
Her i Danmark blev Verdens Bogdag den første gang markeret i år 2000. Onsdag den 23. april 2008 fejrer også Slagelse Bibliotekerne Verdens Bogdag. Vi gør det efter spansk tradition, hvilket vil sige at vi forærer en bog til de af bibliotekets brugere, der besøger ét af kommunens biblioteker på denne dag!

Blues foredrag

Dan Klarskov er guitarist, sanger og sangskriver med en klar forkærlighed for blues. Han har udgivet 3 CDer på sit eget pladeselskab Clearwood Records, og desuden drager han land og rige rundt for at udbrede kendskabet til bluesmusikken og dens historie.

Onsdag den 2. april lægger han vejen forbi Slagelse Biblioteks store sal kl. 19-21. Dan Klarskov holder først et foredrag om bluesmusik, sikkert illustreret med eksempler og aftenen slutter med en intim koncert med den 39-årige sanger og musiker.

Foredraget har titlen Blues er en følelse, og Klarskov tager os med på en spændende rejse i genren og dens historie. Vi har nok hver vore egne oplevelser af hvad blues er. Nogle tænker på B.B. King, andre på Louis Armstrong, andre igen tænker på bomuldsmarker og dybe følelser. I løbet af foredraget får vi et bedre overblik over blues-historien og fortolkerne. Blues danner grundlag for udviklingen af stort set alt rytmisk musik, og blues-”træet” deles op i 10 grønne grene, og vi vil opleve hvor bred og betydningsfuld genren er. For hver gren vil Klarskov nævne de vigtigste musikere.

Det er Slagelse Bibliotekernes Oplevelsesgruppe, der har arrangeret foredrag og koncert med Dan Klarskov. Det er gratis at deltage, men husk at hente en billet på Slagelse Bibliotek.

Astrid Lindgren Temadag i Skælskør 5. april

Hvem har ikke grinet, gyst eller grædt over én eller flere af Astrid Lindgrens fantastiske historier, fortællinger og bøger? - Og hvem kender ikke de mange farvestrålende illustrationer fra bøgerne om Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Lotte fra Spektakel-magergade, Alle vi børn i Bulderby, Ronja Røverdatter og alle de mange andre vidunderlige figurer og steder, som optræder i Astrid Lindgrens bøger?

Skulle der være nogen blandt vores læsere og lånere som på mirakuløs vis aldrig skulle have stiftet bekendtskab med Astrid Lindgrens mange karakterer og universer, eller er man blandt dem, som kender og elsker dem, så er chancen for at opleve eller genopleve det hele, når Skælskør Bibliotek lørdag den 5. april kl. 10-13 slår dørene op for en levende temadag om Astrid Lindgrens liv og bøger.

Dagen igennem vil man kunne se og opleve udstillinger af bøger, plakater, kulisser, rekvisitter og lydspor fra Astrid Lindgrens universer. Mange af disse ting er venligst udlånt af Skælskør Skole og Tjærebyrevyen. - Der bliver foredrag og oplæsning for både børn og voksne om såvel Astrid Lindgrens liv og historie samt hendes forfatterskab.

Astrid for alle sanser - også i biografen
Alle sanser vil kunne bruges denne dag. I børnebiblioteket kan læne sig tilbage og lytte til en god historie. I Kosmorama bliver der i løbet af formiddagen og eftermiddagen vist tre forskellige Astrid Lindgren film, så man kan tage hele familien eller alle vennerne gratis med i Byens Bedste Biograf og se en god film. Der vil blive budt på lidt sødt i løbet af dagen, hvor man kan nyde både duften og smagen af en ægte Pippi Langstrømpe-lækkerbisken. - Sidst men ikke mindst vil man rundt omkring på biblioteket kunne møde en række levende figurer fra Astrid Lindgrens verden, som er til at ”tage og føle” på.

Mulighed for at teste sin viden om Astrid Lindgren og hendes bøger vil der også være. Der er selvfølgelig flotte præmier til de, der ved mest. Skælskør Bibliotek sælger i dagens anledning udvalgte plakater, postkort med mere med motiver og illustrationer hentet fra Astrid Lindgrens mange bøger.

Et udførligt program for hele dagen vil kunne ses på biblioteket og på
www.skaelskoerbib.dk - dagen er arrangeret i samarbejde med Kosmorama, Krabasken, Tjæreborgrevyen og Skælskør skole.

Læsningens farer - eller hvad et biblioteksbesøg kan føre med sig ...

At læsning er en stærkt vanedannende last, ved mange af os. - Den engelske satiriker og dramatiker Alan Bennett (manden bag skuespillet og senere filmen "Den gale kong George") har nu skrevet en bog om hvordan passioneret lystlæsning både kan være farlig for den afhængiges performance på arbejdsmarkedet og - i sidste ende bringe selve samfundets bærende institutioner til at vakle, endda på højeste niveau.

Det hele begyndte, da de kongelige hunde en dag forvilder sig hen i et fjernt hjørne af haven ved Buckingham Palace.
Havde det ikke været for dem, ville den engelske dronning aldrig have opdaget bogbussen, der holdt ved køkkenindgangen. Som den høflige person hun er, aflægger majestæten besøg i den nedslidte, kommunale bogbus for at undskylde på hundenes vegne, og føler sig forpligtet til at låne en bog:
- "Kan man låne en bog? Man har ikke noget lånerkort."
- "Det er ikke noget problem" sagde mr. Hutchings.
- "Man er pensionist," sagde dronningen uden helt at vide, om det betød noget.
- "Deres Majestæt kan låne op til seks bøger."
- "Seks? Ih, du forbarmende!"
Dronningen havde aldrig interesseret sig særligt for at læse. Hun læste selvfølgelig, som man gør, men at synes om bøger var noget hun lod andre om. Det var en hobby, og det lå i sagens og bestillingens natur, at hun ikke havde hobbyer… Hendes job bestod i at vise interesse, ikke i selv at være interesseret. Og desuden var læsning ikke en handling. Hun var en handlingens kvinde.

Men hun låner en roman. Den viser sig at være umådelig tør og kedsommelig, men dronningen læser pligtskyldigst bogen til ende, returnerer den og vender hjem til gemakkerne med en ny roman i håndtasken. Det får fatale følger. Med rådgivning fra en homoseksuel køkkendreng, der tilfældigt befandt sig i bogbussen, læser hun sig støt igennem store dele af verdenslitteraturen. Den ene bog følger den anden, og køkkendrengen udnævnes til hendes rådgivende amanuensis. Hun ærgrer sig nu over at hun ikke tidligere har læst noget af alle de forfattere, hun trods alt har truffet - "Man har jo adlet mange af dem".

Snart er hun ikke til at få øje på bag bjerge af bøger, hun begynder endda at konversere undersåtterne om litteratur, skønt sædvanen har været at hun spørger om de "er kommet langvejs fra", og hun udvikler en teknik, så hun kan vinke temmelig overbevisende ud gennem og karetvinduer, mens hun læser en bog i skødet. Kort sagt: Hendes royale pligter begynder at lide under den overdrevne læsning.

Hertugen tager det med ophøjet ro:
- "Er der noget galt, gamle tøs?"
- "Nej, jeg læser."
- "Igen?" Han rystede på hovedet og gik sin vej.

Men hendes hofstab kan ikke lide det. For dronningen bliver uforudsigelig, ja værre, intellektuel. Hun er ved at udvikle et selvstændigt åndsliv. Man prøver at udøve damage control. Og imens dronningen så fornøjer sig med hele verdenslitteraturen, konspirerer hendes rådgivere om hvorledes Hendes Majestæts litterære udskejelser kan bringes til afslutning!

Fantas(y)tiske Kaaberbøl

Den ukronede danske dronning af fantasy for børn gæstede en fuld sal på Slagelse Bibliotek torsdag den 6. marts.

Masser af børn og forældre samt andre voksne interesserede havde fundet vej i kulden til bibliotekets store sal for at møde en af de mest kendte og elskede danske børnebogsforfattere. Lene Kaaberbøl begyndte sin forfatterkarriere allerede som 15-årig, da hun skrev bøgerne om Tina og hestene. Siden er det som bekendt gået stærkt. Hun står bag Skammer-serien, Katriona-serien, Krystalfuglene 1-4, en række bøger i serien Witch samt letlæselige bøger og billedbøger.

Temperaturen fra 1 - 10
Lene Kaaberbøl underholdt i godt halvanden time om sit forfatterskab i et spændende foredrag, der inkluderede oplæsning, anekdoter, spørgsmål og svar fra både publikum og forfatter krydret med små afstemninger undervejs. Kaaberbøl målte spændingstemperaturen hos publikum flere gange under forløbet, der – ifølge de oprejste arme – lå og badede mellem 6 og 9, afhængigt af forfatterens udlægning af teksten. Kaaberbøl illustrerede på denne måde spændingskurven i en fortælling via lytterne. Det var en interessant og pædagogisk måde at inddrage såvel barn som voksen.

Fantasy - et frit univers
Lene Kaaberbøl har blandt andet valgt at skrive i fantasy-genren, fordi den er så fri, at hun ikke behøver lave en masse research for at skrive bøgerne. Selvom der bestemt skal researches, så kan man som forfatter i genren skabe et univers og alskens væsener og uhyrer, hvor, ja, kun fantasien sætter grænser.

Ifølge Kaaberbøl er magien blandt årsagerne til genrens enorme popularitet. Hun nævnte voksnes realistiske verdensbillede, hvor man for længst har opdaget, at der ikke findes mærkelige uhyrer. Børn i 10-14 års alderen, som er blandt de ivrigste læsere af genren ved jo godt, at mennesker ikke kan flyve, men de befinder sig i en verden, hvor magien alligevel stadig er troværdig. Derfor slipper man heller ikke af sted med at skrive, at dragens vinger er 80 meter lange, for så kammer man over og bliver utroværdig som forfatter. Selv fantasy-genren har sine begrænsninger, og børnene ved godt, hvornår det bliver ’for langt ude’.

Bogen og bogæderne
Lene Kaaberbøl slog desuden et slag for bogen som medie. Man kan ikke lugte en drage på film, man kan ikke føle dens slimede hud eller mærke kulden i grotten, hvor den bor. Biografen er endnu ikke et ”lugtorama”. Men man kan lugte, mærke og føle i bogen gennem beskrivelserne og læserens egen fantasi.

Kaaberbøl sluttede af med at give autografer, og cirka 125 deltagere, heraf mange børn fra Slagelse Bibliotekernes læseklub ”Byens Bedste Bogæder”, var blevet en god oplevelse rigere. Bogæderne har netop læst bøger i fantasy-genren, som er det sidste tema i denne omgang. Bogædere fra Slagelse, Korsør og Skælskør dyster som mindre grupper mod hinanden i en stor quiz fredag den 28. marts på Skælskør Bibliotek. Ved dette lukkede arrangement kårer vi Slagelse Bibliotekernes bedste bogæderhold.

Gallapremiere på Mumiehånden

Slagelse Bibliotek dannede rammen om handlingen såvel som gallaforevisningen af Janus Winthers makabre spillefilm Mumiehånden, hvor 16 lokale børn og unge medvirker. Fredag den 7. marts overværede 120 børn og unge samt deres forældre og andre interesserede gallapremieren på gyserfilmen, som er blevet optaget rundt omkring og i kældrene under Slagelse Bibliotek.

Instruktøren er den kendte ekspert i special effects, Janus Winther, som foruden arbejdet med ”Mumiehånden” laver tv, film og musik-videoer. Han har desuden skrevet filmens manuskript, stået bag kameraet samt taget sig af alt omkring efterarbejdet med redigering, musik, lyd- og computergrafiske effekter. Winther blev under optagelserne assisteret af 3 dygtige stylister, der forvandlede de medvirkende børn og unge til uhyggelige monstre. Optagelserne fandt sted over to dage i skolernes vinterferie.

Rød løber og ”champagne”
En rød løber blev rullet ud, og der var stillet palmer ved indgangen. Arrangørerne af eventen var Oplevelsesgruppen fra Slagelse Bibliotekerne, som blandt andet havde indkøbt børnechampagne, chips og slik til de forventningsfulde ganer, og der herskede en vaskeægte premiere-stemning. Aftenen bød også på en udstilling af billeder taget under optagelserne af filmen. - Fremvisningen af ”Mumiehånden” varede i cirka 15 minutter, og herefter fik alle de stolte medvirkende børn og unge overrakt en dvd-indspilning af filmen samt en langstilket rød rose for deres flotte indsats.

Kendte løb med priserne

På Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i Kolding i starten af marts, blev der uddelt 2 litteraturpriser. Det var de kendte navne der løb med laurbærrene. Hanne-Vibeke Holst tog sig af Edvard Pedersens Biblioteksfonds Forfatterpris på 25.000 kr. for bl.a. de stærkt populære bøger om søde Kronprinsesser og brutale Kongemord.

Peter Øvig Knudsen, der på det seneste har gjort sig bemærket med bøgerne om Blekingegade-banden, tog sig af Læsernes Bogpris 2008 på 50.000 kr. Han var én af 10 nominerede forfattere, og for en gangs skyld var det ikke en skønlitterær forfatter, der var læsernes favorit! - Øvig blev én af de mest sikre vindere af prisen nogensinde, og det var en glad forfatter, der takkede for udmærkelsen. Peter Øvig Knudsen er født i 1961, og han er uddannet som journalist.