onsdag den 17. juni 2009

Lyst til at læse noget nyt?

Anbefalet af Mona Nielsen, assistent, Skælskør Bibliotek

UNDSKYLD, SALMAN RUSHDIE!

Salman Rushdie: Fortryllersken fra Firenze: Allerførst en rigtig stor undskyldning til Salman Rushdie. Jeg gik i gang med ”De sataniske vers” da den udkom, men opgav - og siden har jeg slet ikke haft lyst til at læse noget af forfatteren. MEN så fik jeg bogen Fortryllersken fra Firenze forærende, og i mangel af bedre fik jeg åbnet den. Sikke en glædelig overraskelse.

Det er en sprudlende, sanselig rejse fra kejser Akbars hof i det nordlige Indien til Firenze i 1500-tallet, hvor forfatteren i den grad leger med ord, så man næsten bliver rundtosset. En ung mand fra Europa kommer til den indiske stormoguls hof. Han fortæller en historie som kommer til at optage alle i den kejserlige stad. Han påstår han er søn af en forsvunden prinsesse, søster til Akbars bedstefar, en utrolig smuk kvinde som var i besiddelse af trolddomskraft. Prinsessen blev elskerinde til en hærfører fra Firenze, og da han vendte tilbage fra Indien til Firenze med prinsessen blev byens indbyggere fortryllet af hendes tilstedeværelse. - Er historien sand? Og hvis den er, hvad skete der så med prinsessen?

Fortryllersken fra Firenze er en smuk, klog og meget egenrådig prinsesse, der sammen med sin næsten lige så smukke ledsagerske, Spejlet, er bindeled mellem to verdener. Troen på kærligheden og fornuften er drivkraften i fortællingen om øst og vest. - Læs den! det er en eventyrrejse som er svær at holde pause fra.


Anne Holt: 1222 (krimi): En gennemgående person i Anne Holt's krimier er kriminalinspektør Hanne Wilhelmsen, som siden en skudepisode har siddet i kørestol, hvilket selvfølgelig har ændret hele hendes tilværelse. Anne Holt har en fin personskildring, gerne af typer som man ikke lige møder hver dag.

Handlingen begynder med en togtur tværs over det snedækkede norske fjeldlandskab. Toget forulykker og passagerne må kæmpe sig vej til et fjeldhotel som ligger 1222 meter over havet. Det bliver bestemt ikke noget hyggeophold, den værste snestorm nogensinde isolerer hotellet og snart sker det første mord. Hanne Wilhelmsen kan fra sin kørestol i hotellets foyer observere sine medpassagerer og se hvordan de reagerer på isolationen, uvejret og at en af dem er morder.

Der er samtidig mange rygter om en mystisk ekstra togvogn med bevæbnede passagerer, der har indtaget hotellets øverste etage. Er de kongelige eller kriminelle? Snakken går og myterne opstår. Det er en rigtig god bog, hvor forfatteren viser sit talent for et godt plot, spænding og selvfølgelig også heltemod.

Elizabeth George: En løgner i rødt (krimi): Elizabeth George er en fremragende krimiforfatter. Hun giver sig god tid til at flette tingene sammen, men man keder sig absolut ikke. Hendes bøger oser af engelsk atmosfære. "En løgner i rødt" er den seneste i serien med den adelige kriminalinspektør Thomas Lynley. Den kan læses selvstændigt, men da personerne udvikler sig gennem serien er det en fordel at kende de første i serien. I bogen 'En løgner i rødt' befinder vi os ved Cornwalls kyster med de små byer. En ung klatrer findes død på stranden.

Kriminalinspektør Lynley, hvis unge gravide kone blev myrdet i forrige bog Uden Vidner, har meldt sig ud af samfundet og vandrer beskidt og helt uden mål langs kysten og finder liget af den unge mand, hvorefter en undersøgelse sættes i gang af det lokale politi ledet af en meget farvestrålende kvinde. Det viser sig hurtigt at klatreren ikke "bare" er faldet, men nogen har pillet ved hans grej. Meget mod sin vilje bliver Lynley inddraget i efterforskningen. Der er ingen mangel på mistænkte i det lille samfund. Der er familier med store problemer og enkeltpersoner med skeletter i skabene, og forfatteren kan få os helt med ind under huden på disse mennesker. Slutningen er noget overraskende, men godt underbygget.

Ingen kommentarer: