onsdag den 17. juni 2009

BOGSTART gør en forskel - også for os

Vi er en gruppe på fire, der varetager Bogstart på Slagelse Bibliotekerne. Det har ført til mange hyggelige og anderledes timer i de private hjem, hvor vi føler, at vores horisont er blevet udvidet, og at vi gør en forskel.

Siden marts har vi en gang i ugen draget af sted til Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør. Bogpakkerne har ligget solidt i rygsækkene og sindene været indstillet på nye og gode oplevelser med projekt Bogstart. Og vi er bestemt ikke blevet skuffet. Vi tør godt at garantere, at både vores horisont og følelsen af at gøre en forskel er blevet næret.

Vi har besøgt både udenlandske og danske familier, vi har taget plads i deres sofaer, vi har drukket en masse kaffe, snakket med forældrene om Bogstart, bibliotekets tilbud og hverdagsting. Vi har læst for og leget med børnene, som helt tydeligt har nydt opmærksomheden og de gaver, de har fået. De har bladret i dem, ”læst” i dem og på grund af deres alder bidt lidt i dem. I det hele taget har vi opnået en rigtig god kontakt med familierne.

Arne og Kirsten i Korsør

Ordbog er et hit
Vi har også haft stor succes med at sælge budskabet om, hvor vigtigt det er at læse for sine børn og stimulere deres sproglige udvikling ved at lege med sproget. Forældrene er blevet meget glade for at få bøgerne, som de er overbeviste om, både de og børnene kan få glæde af. Især ordbogen i 12-måneders pakken har indtil videre været et hit.

Vi har også været rundt i børnehaverne i lokalområdet for at gøre opmærksom på projektet, og hele vejen rundt er vi blevet mødt med positiv interesse. De børnehaver, hvor der ikke går nogen af de børn, der er med i projekt Bogstart, har endda været lidt skuffede over, at de ikke havde nogen.

Ude i lokalområdet har vi også været flittige brugere af Kvarterhusene, hvor vi har mødt mange af beboerne i området og haft mulighed for at gøre lidt reklame for os selv og Bogstart, og samtidig har vi haft stor glæde af den viden, de ansatte i Kvarterhusene har om lokalområdet, og hvad der rører sig.

Familierne besøger bibliotekerne
En del af familierne har vi efterfølgende været så heldige at se på biblioteket til de arrangementer, vi har afholdt i forbindelse med Bogstart.

Et af de arrangementer, som var en stor succes, var den musikalske koncert Hov, Hov Musik for sjov, hvor børnene fik både sunget og bevæget sig til Anne Olorenshaws musik. Ud over arrangementerne har nogle af familierne fra Bogstart været på biblioteket for at blive indmeldt som lånere, og nogle af dem har også allerede spurgt, hvornår der næste gang er et arrangement.

Så det virker til, at en del af de familier, vi besøger, er begyndt at besøge os, og det giver en vished om, at vores arbejde nytter. Vi glæder os til fortsat at drage af sted med bogpakkerne.

Dorte og Kirsten i Slagelse

Bogstart skal styrke den sproglige udvikling
Som forsøg på at styrke børns sproglige udvikling og give dem lyst til at læse har Slagelse Bibliotekerne og 14 andre biblioteker over hele landet valgt at deltage i Projekt Bogstart. Bogstart løber over 4 år, er finansieret via satspuljemidlerne på Finansloven og forsyner børn med gratis bogpakker. Dem modtager de, når de er 6, 12, 18 måneder og 3 år.

Slagelse Bibliotekerne kommer rundt til udvalgte familier i boligområderne Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør. Bogpakkerne uddeles de to første gange ved besøg hjemme hos børnene og deres forældre, mens bibliotekerne den tredje gang inviterer børnene til et arrangement på biblioteket, hvor de så får deres bogpakke udleveret.

Det sidste besøg bliver et besøg i barnets børnehave, hvor Slagelse Bibliotekerne besøger den stue, barnet går på og deler pakker ud til både barnet og de øvrige 3-årige på stuen. For at gøre lidt ekstra ud af besøget er planen på sigt at køre bogbilen ud og parkere ved børnehaven og gennemføre et lille arrangement med rim, remser og sanglege, inden pakkerne bliver delt ud.
Kirsten Slot Larsen, Kirsten Stick,
Arne Larsen & Dorte Fjeldsted Holt


Ingen kommentarer: