tirsdag den 7. april 2009

Læs med ørerne

Nu kan du låne de nyeste lydbøger på Slagelse Bibliotekerne helt uden ventetid. Du slipper let og elegant forbi reserveringskøen, du undgår en ridset eller fedtet CD, du slipper også for at skulle ud i al slags vejr, for du kan i ro og mag låne lydbøgerne hjemmefra.

Netlydbog hedder det nye tilbud, og på hjemmesiden for de digitale lydbøger kan du allerede nu vælge mellem 352 titler. Flere kommer hele tiden til. Du finder bestsellere som Peter Øvig Knudsens "Blekingegadebanden" og den svenske krimidronning Liza Marklunds ”En plads i solen”. Du kan vælge at lytte til den gribende beretning i Khaled Hosseinis ”Drageløberen”. Eller måske har du lyst til at lægge øre til Maise Njor for at få rede på, hvilke opløftende tanker der mon gemmer sig i bogen ”Du ser træt ud, skal jeg holde dine bryster?”

Lån to lydbøger om måneden
Det ny tilbud er let at gå til, så det er bare at gå i gang. Du klikker ind på Netlydbog via bibliotekets hjemmeside eller ved at gå direkte til Netlydbog.dk. Du kan låne to netlydbøger om måneden, og når det efter 30 dages lån er tid til ”aflevering”, slettes lydbogen automatisk på din computer.

Du kan også overføre dit lydbogslån til din mp3-afspiller, dog ikke til iPod. Det skyldes, at filen er en DRM-beskyttet version af lydbogen i Microsofts WMA-format. Det sker, fordi forlagene vil sikre sig mod piratkopiering. Efter 30 dages lånetid sletter filen sig selv. Hvis du i forvejen kender lidt til Netmusik.dk, et andet af Slagelse Bibliotekernes digitale tilbud, er du allerede fortrolig med systemet. Føler du dig ikke helt tryg ved de digitale udfordringer, er du meget velkommen til at komme ind på ét af bibliotekerne og få hjælp og vejledning.

Succes fra starten
Det var en øjeblikkelig succes, da de første biblioteker åbnede for Netlydbog i 2008. I København var interessen hurtigt så overvældende, at de afsatte midler til projektet slet ikke slog til. Det er nemlig ikke gratis for bibliotekerne at lade lånerne benytte de digitale bøger på nettet. Forklaringen er, at forlagene bag bøgerne forventer at sælge færre eksemplarer af deres udgivelser. Desuden udløser de gode gamle bøger bibliotekspenge til forfatterne, mens lydbøger og e-bøger ikke giver de samme indtægter.

Derfor koster hvert download af en bog 37 kroner, som bibliotekerne skal betale. Det er ganske gratis for låneren. Men erfaringerne fra blandt andet Københavns Biblioteker har betydet, at hver låner indtil videre højst kan låne to titler fra Netlydbog pr. måned.

Kom godt i gang
To enkle betingelser skal være opfyldt, før du kan gå i gang med at låne lydbøger fra Netlydbog.dk:
- Du skal bo i kommunen
- Du skal være indmeldt som låner på biblioteket
Dit lånernummer og pinkode er de samme, som benyttes på biblioteket ved udlån / reservering.
LPJ

Ingen kommentarer: