onsdag den 8. april 2009

De voksne har fået større viden i Børneuniversitetet

Børneuniversitetet har i løbet af de seneste måneder budt på viden og forskning om børn og deres verden igennem en række oplæg. Det er første gang, Slagelse Bibliotekerne udbyder konceptet, og en midtvejsevaluering afslører, at det i den grad har givet input til hjernen.

Et sted, hvor hjerneimpulserne har været i omdrejninger, er til Slagelse Bibliotekernes koncept Børneuniversitetet. Her drejer det sig om at dykke ned i børnenes verden og blive klogere ved 10 foredrag i løbet af 2009. Fem foredrag er blevet gennemført, og nogle af oplægsholderne har været psykolog John Halse, professor Stig Hjarvard og tv-vært fra DR Jakob Stegelmann. Og hvordan er det så gået med de første foredrag? Hvor kloge er vi blevet?

- Vi har fået input, som har gjort os klogere på børn, og på Slagelse Bibliotekerne er vi så småt ved at arbejde videre med den viden og lave en egentlig strategi for vores arrangementer, konkluderer projektleder og børnebibliotekar Kirsten Slot.

Enige deltagere
Men det er ikke kun arrangørerne, der har den holdning. På tilskuerpladserne har pædagoger, bibliotekarer og lærere blandt andet siddet. Nogle der til dagligt beskæftiger sig med børn. Og selv om erfaringerne i forvejen er store, er der stadigvæk kommet meget viden til.

- Jeg kan mærke, at jeg er begyndt at tænke anderledes, for jeg er blevet klogere på, hvad det er fornuftigt at tænke på, når det handler om børn. Alt i alt har det været godt, og jeg glæder mig til efteråret, lyder vurderingen fra Tina Christiansen, bibliotekar på Gørlev Bibliotek.

Også medarbejderne på Børnehuset Loppen i Korsør har fået sat gang i tankerne. Det viste en snak med dem over en sandwich, d
a professor Stig Hjarvard blandt andet havde berørt den stigende brug af computerspil.

- Det var et godt foredrag. Vi har haft diskussionen længe. Børnene skal have adgang til computere på vores institution, og derfor prøver vi at styre det, så der kun er udvalgte spil på, og det er helt sikkert noget, man skal være opmærksom på, forklarer leder Lone Stenbæk Larsen.

Hvilke arrangementer?
Slagelse Bibliotekerne har plukket gode råd fra foredragene om, hvordan de skal gribe arbejdet med arrangementer an og ikke mindst, hvilken funktion bibliotekerne kan spille i børnenes liv.

- Vi skal have børnene med på råd. Vi har som bibliotek en dannelsesfunktion. Forældrene har meget travlt og har ifølge Stig Hjarvard kappet forbindelsen til børneværelset, derfor er det vigtigt med en anden aktør på banen.

Men vi har også fået at vide, at børnene er stressede, og derfor vil vi gerne give plads til fred og ro, konkluderer projektleder Kirsten Slot.
Leder af Børnehuset Loppen Lone Stenbæk Larsen (til højre) var sammen med medhjælper Linda Krogh (yderst til venstre) og souschef Tina Thuesen godt tilfredse med professor Stig Hjarvards foredrag. Øverst sidder to medarbejdere fra Slagelse Bibliotekerne – Pia Madsen (til højre) og Lene Vedel Olsen.
Janni Nolting

Ingen kommentarer: