onsdag den 2. april 2008

Fantas(y)tiske Kaaberbøl

Den ukronede danske dronning af fantasy for børn gæstede en fuld sal på Slagelse Bibliotek torsdag den 6. marts.

Masser af børn og forældre samt andre voksne interesserede havde fundet vej i kulden til bibliotekets store sal for at møde en af de mest kendte og elskede danske børnebogsforfattere. Lene Kaaberbøl begyndte sin forfatterkarriere allerede som 15-årig, da hun skrev bøgerne om Tina og hestene. Siden er det som bekendt gået stærkt. Hun står bag Skammer-serien, Katriona-serien, Krystalfuglene 1-4, en række bøger i serien Witch samt letlæselige bøger og billedbøger.

Temperaturen fra 1 - 10
Lene Kaaberbøl underholdt i godt halvanden time om sit forfatterskab i et spændende foredrag, der inkluderede oplæsning, anekdoter, spørgsmål og svar fra både publikum og forfatter krydret med små afstemninger undervejs. Kaaberbøl målte spændingstemperaturen hos publikum flere gange under forløbet, der – ifølge de oprejste arme – lå og badede mellem 6 og 9, afhængigt af forfatterens udlægning af teksten. Kaaberbøl illustrerede på denne måde spændingskurven i en fortælling via lytterne. Det var en interessant og pædagogisk måde at inddrage såvel barn som voksen.

Fantasy - et frit univers
Lene Kaaberbøl har blandt andet valgt at skrive i fantasy-genren, fordi den er så fri, at hun ikke behøver lave en masse research for at skrive bøgerne. Selvom der bestemt skal researches, så kan man som forfatter i genren skabe et univers og alskens væsener og uhyrer, hvor, ja, kun fantasien sætter grænser.

Ifølge Kaaberbøl er magien blandt årsagerne til genrens enorme popularitet. Hun nævnte voksnes realistiske verdensbillede, hvor man for længst har opdaget, at der ikke findes mærkelige uhyrer. Børn i 10-14 års alderen, som er blandt de ivrigste læsere af genren ved jo godt, at mennesker ikke kan flyve, men de befinder sig i en verden, hvor magien alligevel stadig er troværdig. Derfor slipper man heller ikke af sted med at skrive, at dragens vinger er 80 meter lange, for så kammer man over og bliver utroværdig som forfatter. Selv fantasy-genren har sine begrænsninger, og børnene ved godt, hvornår det bliver ’for langt ude’.

Bogen og bogæderne
Lene Kaaberbøl slog desuden et slag for bogen som medie. Man kan ikke lugte en drage på film, man kan ikke føle dens slimede hud eller mærke kulden i grotten, hvor den bor. Biografen er endnu ikke et ”lugtorama”. Men man kan lugte, mærke og føle i bogen gennem beskrivelserne og læserens egen fantasi.

Kaaberbøl sluttede af med at give autografer, og cirka 125 deltagere, heraf mange børn fra Slagelse Bibliotekernes læseklub ”Byens Bedste Bogæder”, var blevet en god oplevelse rigere. Bogæderne har netop læst bøger i fantasy-genren, som er det sidste tema i denne omgang. Bogædere fra Slagelse, Korsør og Skælskør dyster som mindre grupper mod hinanden i en stor quiz fredag den 28. marts på Skælskør Bibliotek. Ved dette lukkede arrangement kårer vi Slagelse Bibliotekernes bedste bogæderhold.

Ingen kommentarer: