tirsdag den 7. oktober 2008

Bedre end Google?

Hvorfor bruge krudtet på at google sig frem til brugbare resultater, når det kan gøres både hurtigere og nemmere via bibliotekernes søgebase: bibliotek.dk?

Spurgte Styrelsen for Bibliotek & Medier i en pressemeddelelse 8. september. På bibliotek.dk finder du ikke blot bogen, filmen eller musikken. Som noget nyt linker søgeresultatet videre til relevante steder på Internettet, hvor du kan finde ud af mere, se billeder eller høre musik. Sågar en liste over steder, hvor du kan købe materialet, finder du under de poster du søger frem på bibliotek.dk.

Eksempel: når du har fundet Justin Timberlake eller en anden favorit på bibliotek.dk, klikker du Se mere og kan nu vælge imellem wikipedias, gaffapedia, finde Timberlake på Soundvenue, All Music Guide, Google Music Search eller gå til My-Space og høre udpluk af Timberlake-musikken.

Det samme gælder for litteratursøgninger, hvor du nu ved få klik kan føje Morten Ramslands Hundehoved eller Naja Marie Aidts Bavian til dit eget bibliotek på LibraryThing og dele dine anbefalinger med andre læsere. Eller du kan tage wikipedia-vejen eller google-ruten videre ud på de relevante steder på nettet. Bibliotek.dk har indkredset din søgen, så resultatet bliver præcist.

Kan dét nu også passe?
Det glade budskab fra Styrelsen blev straks mødt med skepsis på hjemmesiden comon.dk - Her skrev Kasper Villum Jensen: Fra tid til anden dukker der firmaer op, som mener, at de kan sætte Google til vægs. I denne omgang kommer den hovne påstand fra en uventet kant: bibliotekerne. En ny funktionalitet på søgesiden Bibliotek.dk får bibliotekarerne til at påstå, at søgeoplevelsen nu er hurtigere og lettere end Googles. Den påstand skal tages med et gran salt, for Googles søgetjeneste indgår faktisk i bibliotekernes ny tilbud.

Den ny funktion betyder, at når man leder efter titler, tilbyder Bibliotek.dk en stribe muligheder for at søge videre med links til relevante steder på nettet. Det er i bibliotekarernes optik webbutikker, Wikipedia, Librarything.com og ikke mindst Google og Google Books. Søgning på lydmateriale fra biblioteket giver links til Google Music Search, MySpace osv. Leder du efter film, er der links til Internet Movie Data Base, Scope og Cinemazone.

De steder har Google naturligvis også kig på, så det nye tilbud fra Bibliotek.dk får næppe en stor flok danskere til at vende Google ryggen.

Vi anbefaler: prøv det selv!
En søgning på Google efter ”bedre end Google” giver i sandhed mange bud på, hvem der er bedre end Google - og bibliotek.dk? Prøv selv hvad der fungerer for dig! Vi garanterer for, at Bibliotek.dk er rigtig smart, når du vil bestille et materiale til hjemlån fra ét af Slagelse Bibliotekerne!


Leif P. Jørgensen

Ingen kommentarer: