fredag den 25. januar 2008

BIBLIOTEKER, BØGER OG ALT DET ANDET!

Der står en kvinde bag alt, siger man. Og sandt er det at en livlig biblioteksdebat i medierne efter nytår har feminint ophav. Pernille Schaltz tiltrådte som ny chef for Københavns Hovedbibliotek i december sidste år, og dét er ikke gået stille af.

F
ysisk og/eller digitalt …
Pernille proklamerede, at en stor opgave lige nu for bibliotekerne er at indrette sig på den ny digitale virkelighed, og hun luftede en plan om nyindretning af hovedbiblioteket, hvor bogsamlingen vil få mindre plads - den skal i depot og give rum til præsentation af de nyeste bøger og ny digitale medier. For bøgerne skal have modstand, stod der i avisen mellem jul og nytår. Det er ikke god formidling at kigge ind i en bogryg, sagde Pernille. - Det førte til hård kritik.

Efter nytår kom Biblioteksstyrelsens direktør Jens Thorhauge til undsætning. Det klassiske bibliotek med den store bogsamling er ved at uddø, udtalte han. Folk trækker i stigende grad på digitaliseret materiale, så København går den rigtige vej. Fremtidens strategi er:
* så meget på nettet som muligt
* biblioteksrummet skal gøres inspirerende
* biblioteket skal ud hvor folk er
Samtidig er det et faktum, at udlånet af bøger falder. Fra 87,9 mio. i 1983 til 48,6 mio. i 2006.

Venstres kulturordfører Ellen Trane Nørby mente, at bibliotekerne skal forholde sig til at verden ændrer sig, men de skal ikke udvikle sig til web-caféer. Bøger skal være bibliotekernes omdrejningspunkt - biblioteket er bogens Mekka, og der har været et klart skred væk fra bøgerne i bibliotekernes indkøb de senere år.
- Jeg er villig til at præcisere biblioteksloven, sagde kulturminister Brian Mikkelsen. Det skal fremgå, at bøger er bibliotekernes primære ydelse og primære aktivitet.

Find masser af links til de mange indlæg i den livlige debat om fremtidens biblioteker og læs også artikel af bibliotekschef Michel Steen-Hansen om debatten i dette nummer af Feedback.

Ingen kommentarer: