mandag den 2. februar 2009

Den store pandekagedag - tirsdag 24. februar

I børnelitteraturen har pandekagen altid haft en helt speciel plads. Rasmus Klump kan ikke få nok af dem, Pippi Langstrømpe bager til sine venner og Peter Plys kan slet ikke stå for pandekager.

Pandekagen er deres favoritdessert og det samme gør sig gældende for rigtig mange børn og voksne - Slagelse Bibliotekerne kan kun erklære sig enige!

Det kan godt være, at navnet Pandekagedagen er en ny opfindelse, men historien om dagen går meget længere tilbage. Festdagens oprindelige navn er Hvide Tirsdag og går mere end 1.000 år tilbage i tiden. Hvide Tirsdag er en gammel kristen tradition og hænger sammen med tidligere tiders 40 dages faste op til påske. I den forbindelse var det forbudt at spise søde sager, æg, hvidt mel og mælk. Derfor skulle råvarerne spises op og hvad er mere oplagt end at bruge dem til pandekager, for det er jo lige præcis de ingredienser, som en pandekage kræver. Og da de alle er hvide råvarer gav de også dagen dens navn.

Pandekageløb i Olney
Men at spise pandekager er ikke den eneste tradition forbundet med denne dag. En anden tradition på dagen i den engelsktalende verden er pandekageløb. Traditionen med pandekageløb kan spores tilbage til 1445 og den lille engelske by Olney, hvor man har bevis på, at byens kvinder - måske for første gang nogensinde - løb gennem byen, mens de vendte pandekagerne i luften. I dag er det noget af et tilløbsstykke og trækker mennesker fra alle steder til denne lille by. Dagen falder på forskellige datoer fra år til år. Det eneste sikre er, at den altid falder tirsdag efter fastelavnssøndag.

For første gang deltager Slagelse Bibliotekerne i traditionen Den store pandekagedag tirsdag 24. februar. Det bliver en dag fuld af pandekagehygge, pandekagehistorier, pandekagequiz og selvfølgelig friskbagte pandekager klokken 15.00-16.00. Pandekager uddeles så længe lager haves. Ved dagens afslutning trækkes der to pandekagequizvindere på Korsør, Skælskør og Slagelse Bibliotek. Vinderne offentliggøres dagen efter.

Pandekagedagen
kan du læse meget mere om pandekager, få tip til opskrifter, deltage i pandekagehistorien og meget andet.

Gunver Lynge Olsson

Ingen kommentarer: