lørdag den 31. maj 2008

Statens Kunstfond

Erna Reutzer, til daglig chef for Slagelse Bibliotekernes administration. Medlem af Danmarks Biblioteksforenings repræsentantskab, udpeget herfra til Statens Kunstfond:

Danmarks Biblioteksforening udpegede mig i juni 2006 som nyt medlem af Statens Kunstfonds repræsentantskab. Efter beskikkelse af kulturministeren blev jeg indbudt til det første møde i marts 2007. Jeg glædede mig!

Ydelser og legater: En stor og vigtig opgave for Kunstfondens repræsentantskab er at tildele livsvarige ydelser til kunstnere med en sådan produktion bag sig, at vedkommende har markeret sig afgørende i dansk kulturliv. Der er p.t. 275 livsvarige kunstnerydelser fordelt på 8 kunstarter. Kunstfonden nedsætter for hver kunstart et tremandsudvalg, som foretager den faglige vurdering og indstiller kandidater til livsvarig ydelse (kan ikke søges). Fonden uddeler også legater og 3-årige arbejdsstipendier, som tremandsudvalgene suverænt uddeler (kan søges).

I september 2007 afholdtes det årlige fællesmøde mellem Kunstfondens og Kunstrådets repræsentantskaber. Kulturministeren meldte desværre afbud få dage før mødet.

Kunstfonden i pressen: Fondens uddelinger må ofte stå for skud i pressen og blandt kulturkritikere, bl.a. er den livsvarige ydelse under debat. Men ved den seneste uddeling af arbejdsstipendiater til lovende kunstnere på 21 mio. kr. i maj 2008 var det mere selve receptionen, der kom i medierne. Berlingske Tidende, Politiken og mange andre medier kunne berette, at der blev spenderet 247.150 kr. på et to timers arrangement for kunstnere og 230 gæster. Artiklerne ofrede ikke megen opmærksomhed på hvilke 25 kunstnere der hver blev tildelt 280.000 kr. i 3-årigt stipendiat.

Kunstfondens repræsentantskab har 37 medlemmer. Formanden udpeges af kulturministeren, partierne udpeger hver en repræsentant, resten er udøvende kunstnere eller (som mig) udpeget af organisationer. Formand er rådmand Søren Møller, Odense. Repræsentantskabet er beslutningsdygtigt, når 2/3 af medlemmerne er til stede. Jeg har deltaget i 4 møder, kun to var beslutningsdygtige - ærgerligt og pinligt! Alle medlemmer har tavshedspligt, så her kan ikke røbes saftige detaljer fra det meget spændende arbejde i Kunstfonden!

Ved tildelingen af 3-årige arbejdsstipendiater i maj 2008 fik 25 kunstnere støtte fra Statens Kunstfond, bl.a. følgende forfattere: Trine Andersen, Anne-Louise Bosmans, Inge Lise Hornemann, René Jean Jensen, Erling Jepsen, Maja Lee Langvad, Martin Larsen, Lars Skinnebach, Synnøve Søe og Harald Voetmann.
Erna Reutzer

Ingen kommentarer: