tirsdag den 29. december 2009

SKROTROBOTTER PÅ KORSØR BIBLIOTEK

Dansk Naturvidenskabsfestival finder som bekendt altid sted i uge 39 og hvert år med et nyt tema, i år ”Byggesten”.

Korsør Bibliotek har siden 2002 deltaget i aktiviteter omkring festivalen. I starten alene, men i senere år ofte i samarbejde med andre institutioner. Det har givet gode og spændende arrangementer i naturvidenskabens navn og mange gavnlige relationer med andre samarbejdspartnere.

Kombinationen af robotter lavet af skrot og festivalens tema ”byggesten” opstod på baggrund af et aktuelt tilbud fra kunstneren Annika Øyrabø Jacobsen om at lave en workshop spændende over en uge med afsluttende udstilling.

Samtidig fik biblioteket i anden sammenhæng mulighed for at fylde udstillingssalen med en masse legoklodser, og dette færdigfabrikerede legetøj var det naturligvis oplagt at kombinere med en masse værdiløst materiale.

Begge materialer kan man bygge med, og derved blev hele septemberudstillingen så at sige en levende rygrad for selve festivalugen og Skrotrobot-projektet.

Skrotrobotter har indtaget Korsør!
Mærkelige væsener så dagens lys, da børn fra 6. klasse på Storebæltsskolen i samarbejde med Korsør Bibliotek og kunstneren Annika Øyrabø forvandlede gamle æggebakker, mælkekartoner og skruelåg til farvestrålende skrotrobotter. Skraldet og genbrugstingene var børnene oven i købet selv med til at indsamle.

Robotterne blev skabt på Biblioteket
Den 22., 23. og 24. september blev biblioteket i Korsør forvandlet til et skrotrobotværksted. Bevæbnet med husholdningsaffald, lim og maling ville en flok børn skabe deres helt egen skrotrobot.
Under ledelse af den meget entusiastiske, professionelle, inspirerende og pædagogiske kunstner udviklede det værdiløse materiale sig hurtigt til de rene kunstværker. De færdige robotter samt en scrapbog fra arbejdet blev præsenteret fredag den 2. oktober med en rigtig fernisering og efterfølgende udstilling.
Idé: Workshoppens formål var at stimulere børns kreativitet og fantasi ved at inspirere dem til at forvandle brugt og tilsyneladende ubrugeligt husholdningsemballage til farverige robotter.

Blot ved hjælp af lim og maling genopstår æggebakker, mælkekartoner, skruelåg m.m. som fantastiske figurer, der hver især udgør et unikt kunststykke med helt særlige karakterisktika. - Gennem arbejdet med at skabe robotterne kommer den kunstneriske proces til at fremstå som noget, der er helt naturligt at gå til for alle, hvis bare man bruger sin intuition og leger med!

Annika Øyrabø arbejder som illustrator og kunstner og er uddannet fra Danmarks Designskole og Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Hamburg.
Se mere: http://www.annikaoyrabo.dk/

De sidste 2-3 år har kunstneren arbejdet med ”Projekt Skrotrobot”, bl.a. med at bygge sine egne robotter, som er blevet udstillet samtidig med at der er blevet afholdt workshops for børn. Annika skal i efteråret 2009 stå for en ”Skrotrobot” installation på Co2penhagen, en musik- og kunstfestival i forbindelse med Miljøåret 2009.
Jørgen Clevins arvtager: Annika Øyrabø glæder sig til at samarbejde med børnene og vise dem, hvor imponerende meget husholdningsaffald kan blive forvandlet til. - Jeg er jo vokset op med Jørgen Clevin og var allerede som helt lille fascineret af alt det, han kunne lave med meget få midler. Vi aner ikke, hvordan skrotrobotterne kommer til at se ud, men vi håber at processen både kan inspirere børnene til at se på affald som noget med muligheder i – og biblioteket som deres sted.

Kunst er som en sjov leg: På Slagelse Bibliotekerne vil vi gerne åbne kunsten op for børnene ved at give dem chancen for at opleve, at en kunstners arbejde kan være som en sjov leg, lige til at gå til for alle. Samtidig vil vi gerne inspirere børn og deres familier til at bruge biblioteket som udstillingssted. Endelig er det yderst interessant og inspirerende at få chancen for at kombinere undervisning, tilegnelse af viden, kunst og leg.

Arne Larsen

Ingen kommentarer: