tirsdag den 4. august 2009

Lyst til at læse noget nyt?

Anbefalet af Leif P. Jørgensen,
Administrationen,
Slagelse Bibliotek:


SVENSKE FAVORITTER

Nu om dage læser jeg mest nordiske krimier og spændingsromaner. Det behøver for min skyld ikke være fin litteratur eller kunst med stort K, men det må gerne være - ja, simpelthen spændende.

Dét er Jan Guillou’s serie om agent Hamilton, om end man undervejs kan blive lidt irriteret på både hovedperson og forfatter. Umiddelbart havde jeg ikke troet, at jeg ville lade mig indfange af et middelalderdrama, men Guillou’s serie om tempelridderen Arn Magnusson og den tids politiske magtkampe og intriger er alligevel elementært spændende og samtidig historisk interessant. Og så er der humor, romantik, action, samfundssatiriske drillerier, ny indsigt og meget andet i samtlige af Guillou’s tykke romaner. Glem heller ikke ”Tyvenes marked” med en ny heltinde, Ewa Johnsén, som også dukker op i senere romaner.

Kvinderne er også i front i de fleste af de mest populære danske krimier, som er skrevet af Elsebeth Egholm og Sara Blædel - ja, man fristes til at tilføje Hanne-Vibeke Holst’ til tider ganske medrivende romaner - og hos de svenske medsøstre Liza Marklund, Camilla Läckberg, Åsa Larsson og Mari Jungstedt (hvis fjerde Gotlands-krimi dog er noget af en skuffelse).

Kriminolog og professor
Alligevel vil jeg først og fremmest anbefale to mandlige svenske krimi-forfattere. Du tænker sikkert straks på Stieg Larsson, som visselig var fornøjelig læsning, eller Arne Dahl, hvis romaner om A-gruppen er rigtig spændende, men her skal vi først beskæftige os med Leif G. W. Persson. Han er intet mindre end uddannet kriminolog og professor i politiefterforskning, og så er han en gudbenådet forfatter. Et særkende for Perssons skrivestil er den konstante vekslen mellem personernes dialog, og så de anderledes syrlige kommentarer, som selvsamme personer tænker om hinanden i samme åndedrag.

I sidste års ”Falder frit som i en drøm” satte kriminalchef Lars Martin Johansson - manden der kan se om hjørner - sig for at opklare Palme-mordet, og dét er stadig yderst relevant, selv her mere end 20 år efter. Her møder vi også politiinspektør Anna Holt, som Persson har skabt sammen med Jan Guillou. - I år udkom så ”Den der dræber dragen” med den både aparte og komiske kriminalkommisær Evert Bäckström i endnu en lidet flatterende hovedrolle. I den tidligere bog ”Linda - som i Lindamordet” stiftede vi første gang bekendtskab med den altid sultne politimand, så gæt selv hvad ”den bäckströmske supersalami” dækker over. Også andre romaner af Leif G. W. Persson er simpelthen mageløse, alene titlerne: ”Mellem sommerens længsel og vinterens kulde” og ”En anden tid, et andet liv”.

Barbarotti er Nessers nye helt
Den anden svensker, som jeg gerne vil anbefale, er Håkan Nesser. Han blev uddannet som adjunkt i svensk og engelsk, men begyndte siden hen at skrive. Han har en længere produktion bag sig. ”Menneske uden hund” var min introduktion til forfatteren, som her lancerede en ny seriehelt, Gunnar Barbarotti. Han får nok at se til omkring juletid, da to medlemmer af en familie forsvinder. Vi fornemmer hurtigt, at meget er fejet ind under gulvtæppet. Bag facaden er familieidyllen langtfra intakt, og er de forsvundne bare taget af sted fra julehyggen eller er der sket en forbrydelse? - Det er der med garanti i seriens næste bog, ”En helt anden historie”, hvor en mystisk person tilsyneladende orienterer vores helt om forestående mord. - Den næste bog i serien om Barbarotti er allerede udkommet med titlen ”En fortælling om hr. Roos” (årets svenske krimi i 2007). En oplagt idé til ferielæsningen!


Laleh - kvindelig multikunstner
Musik skal der til, og det er herligt at orientere sig i alverdens genrer og opdage nye navne i musikbiblioteket.

Laleh opdagede jeg dog først på radio, hvor hendes hit ”Live Tomorrow” straks fangede. Nu er hun aktuel med sin tredje CD, og den er aldeles fremragende. ”Me And Simon” er titlen, sikkert inspireret af singleudspillet ”Simon Says”. Som tidligere synger Laleh på tre forskellige sprog: engelsk, svensk og persisk (farsi).

27-årige Laleh Pourkarim er nemlig født i Iran, men hendes forældre tog hende med ud af landet, hvor præstestyret stadig hersker, da hun var knapt 1 år. Som 12-årig kom Laleh med familie til Göteborg i Sverige, og allerede i 2000 blev hun verdenskendt i det nye hjemland for en af hovedrollerne i den populære spillefilm ”Jalla! Jalla!”. Laleh pladedebuterede med et album i eget navn i 2005, den med ”Live Tomorrow”, og året efter fulgte ”Prinsessor” med sange som ”Det är vi som bestämmer”. I 2007 indspillede hun sangen ”Snö” med London Symphony Orchestra til filmen ”Arn” efter Jan Guillou’s tempelridderhistorier.

Laleh er et multitalent, ikke kun når hun ubesværet veksler mellem flere sprog på samme plade. Hun har også skrevet alle sangene på ”Me And Simon”, hun spiller det meste, synger alle korstemmerne, og så har hun selv produceret alle sine udgivelser. Hun formår på samme tid at skabe radiovenlige pophits og vemodige svenske viser med orientalske anstrøg. Det har indbragt flere velfortjente Grammy-priser i Sverige.

Lån ”Me And Simon” på biblioteket eller fra netmusik.dk - eller endnu bedre: gå ud og invester i den fantastiske plade med en sød og snurrig pige, der skaber helt sit eget musikalske univers. For mig lyder denne skive som én af årets allerbedste! - Advarsel: kan være stærkt vanedannende.

Mød Laleh på hendes hjemmeside
www.laleh.se, og naturligvis er der mange video-klip med hende på YouTube. Start f.eks. med den fantastisk flotte ”Live Tomorrow” og lad den være en øjen- og øren-åbner, også for dig.

God fornøjelse!

Ingen kommentarer: