onsdag den 3. december 2008

Få din egen novelle udgivet!

For de skriveglade 13- til 17-årige er der nu en enestående chance for at prøve talenterne af i novellekonkurrencen ”Skriv en historie”. De ti bedste noveller bliver udgivet.

Grib pennen og slip fantasien løs i fortiden.
Sådan lyder opskriften på en novelle-konkurrence for 13- til 17-årige, hvor der er mulighed for at prøve skrivetalenterne af. - Vi tror, at der er mange derude, som er rigtig gode til at skrive, og dem vil vi gerne have fat i med denne konkurrence, forklarer børnebibliotekar Lone Arevad på Slagelse Bibliotekerne.- Derudover vil vi gerne give et fritidstilbud til netop den målgruppe. For det handler ikke kun om at sende en novelle ind. Vi vil følge processen og holde et skrivekursus, samt vise rundt på museum og arkiv for at inspirere til et emne.

Slagelse Arkiverne, Slagelse Bibliotekerne og Slagelse Museum er gået sammen om projektet, og de ti bedste noveller vil blive trykt.

En forfærdelig tid på latinskolen
De unge skal skrive om en historisk begivenhed, en historisk lokalitet eller en lokal historisk personlighed. Novellen skal kort sagt handle om et eller andet historisk fra lokalområdet, som i dette tilfælde er Slagelse, Korsør, Skælskør eller i omegnen af disse byer. - Man kan for eksempel inddrage Antvorskov Slotsruin i en fortælling eller digte videre på H.C. Andersens forfærdelige tid på Slagelse Latinskole. Kun fantasien sætter grænser, lyder meldingen fra stadsarkivar Stella Borne Mikkelsen fra Slagelse Arkiverne.

Novellerne behøver ikke være historisk korrekte fortællinger, men de skal helst være fantasifulde. Formålet med konkurrencen er først og fremmest, at de unge får kendskab til et stykke lokalhistorie på en sjov måde.
- Det er lidt selvmodsigende, at vi beder om en historisk novelle, der ikke behøver at være historisk korrekt. Men vi vil vise de unge, at historie er interessant, og at det kan være med til at pirre fantasien. Og hvem ved – måske lokke dem til at ville vide endnu mere om forskellige historiske perioder, forklarer Stella Borne Mikkelsen.

Reception og udgivelse
Dommerkomitéen, der skal udvælge de ti bedste noveller, består af formand for Kulturudvalget i Slagelse, Ingrid Dyhr Toft, museumsinspektør Ea Stevns Matzon fra Sydvestsjællands Museum, konstitueret bibliotekschef for Slagelse Bibliotekerne, Erna Reutzer, samt stadsarkivar Stella Borne Mikkelsen og børnebibliotekar Lone Arevad.

De ti bedste bidrag vil blive udgivet i et særtryk udført af Det Gamle Trykkeri på Slagelse Museum, som benytter den håndsatte, gammeldags bogtrykkerkunst til formålet. Dette er en meget tidskrævende proces, og der vil derfor gå cirka tre måneder fra kåringen af de bedste manuskripter til den endelige udgivelse. I forbindelse med udgivelsen vil der blive holdt en reception på Slagelse Bibliotek, hvor vinderen af konkurrencen vil blive offentliggjort, samt modtage en præmie.

Tilmeldingsfrist for deltagelse i konkurrencen er onsdag 7. januar 2009 klokken 12.00. Du kan tilmelde dig via e-mail til
loare@slagelse.dk hvor du angiver dit fulde navn, adresse, tlf-nr. og e-mail. Vi håber, at rigtig mange unge vil sætte sig til tasterne og slippe fantasien løs. Nærmere oplysning om tid og sted for skrivekursus og rundvisning følger efter tilmeldingsfristen.
Janni Nolting

Ingen kommentarer: